Bábovková forma: najlepší pomocník na letnú párty, ktorého má doma každý | Blog Mall.sk

Bábovková forma: najlepší pomocník na letnú párty, ktorého má doma každý

Aj vy vyťahujete bábovkovú formu maximálne raz za dva mesiace? Pritom s ňou urobíte veľkú parádu, i keď práve nepečiete. S našimi tipmi už nedáte formu z ruky.

1. Ponúknite hosťom ovocné špízy

Určite to poznáte: keď doma v miske leží ovocie, nikto si ho ani nevšimne. Ale len čo ho umyjete, nakrájate a položíte na stôl, mizne rýchlosťou blesku.

Takisto to bude aj na vašej domácej párty. Nakrájajte na kúsky ovocie, naplňte ním bábovkovú formu a k tomu pripravte pevné špajdle. Hostia si podľa svojich chutí vyrobia ovocné špízy a pochvália vás za parádny nápad.

2. Namiešajte najlepšie a najkrajšie bowle

Bowle je obľúbený nápoj na Silvestra aj na letnú záhradnú akciu. Názov nápoja čítajte boule a pripravte si ho z ingrediencií, ktoré máte najradšej.

Základom je zvyčajne:

  • biele či ružové víno,
  • šumivé víno
  • a likér alebo destilát.

Do bábovky nalejte vína v pomere 1:1 a pridajte 2 až 3 štamperlíky vodky či obľúbeného ovocného likéru. Na odľahčenejší variant sa nebojte priliať podľa chuti perlivú vodu.

Do bowle nakrájajte ovocie:

  • melón,
  • jahody,
  • jablká
  • či ananás.

Vodičov a deti potešíte nealko variantom: namiesto alkoholu použite sódovku a džúsy.

Hotové bowle nechajte v chladničke odležať ideálne 2 hodiny a potom nachystajte na stôl aj s pohárikmi a naberačkou. Radosť ochutnať!

Bowle sa zvyčajne pripravuje v mise, vy ale s bábovkovou formou originálne zamaskujete, že už sú všetky misky plné a na nápoj žiadna nezostala. • 

3. Servírujte tyčinky s omáčkami inak než ostatní

Po syrových, kmínových alebo orechových tyčinkách sa vždy len tak zapráši. Čím ďalej tým obľúbenejšie sú navyše aj dipy a omáčky. Pripravte si ich do mištičiek, naskladajte do bábovky a k tomu nachystajte tyčinky. Efektné a rýchle servírovanie je na svete!

A teraz šup s mištičkami do bábovky. • 

4. Ugrilujte zeleninu z bábovky

Grilovačka je asi najjednoduchšia – naložíte mäso, pripravíte zeleninu a pečivo a je to. Každý sa stará sám o seba, berie si podľa chuti a máte istotu, že nasýtite milovníkov mäsa aj zeleniny.

Nakrájanú zeleninu pokojne pripravte do bábovkovej formy. Dobre sa vám ponesie ku grilu a každý si vyloví kúsky, ktoré si chce ugrilovať alebo len tak zahryznúť k mäsu.

Zelenina je vynikajúca na grile aj opečená nad ohňom ako špíz. Nakrájajte dosť veľké kúsky, aby nepadali do ohňa. • 

5. Po aspiku sa budú hostia oblizovať až za ušami

Ak máte doma menšiu silikónovú formu na bábovku, zistíte, že je ako stvorená na domáci aspik. A keď ho raz vyrobíte, už vás ani nenapadne kupovať ho v lahôdkach.

Ako na to?

Možno vaša kamarátka pripravuje aspik z uhorkového nálevu – a nie je to vôbec chyba. Ľahko si však pripravíte aj vlastný nálev. Stačí povariť:

  • vodu,
  • soľ,
  • ocot,
  • koreňovú zeleninu
  • a divoké korenie.

Želatínu napučanú v troche vody zmiešajte s precedeným nálevom podľa návodu uvedeného na obale. Pri aspiku navyše platí, že želatína by sa nemala variť. Zvyčajné množstvo na štvrť litra nálevu je 10 gramov mletej želatíny.

Na ľahšie vyklopenie aspiku vyložte formu tenkou potravinárskou fóliou. Hodí sa to hlavne vtedy, keď máte novú nevyskúšanú formu a zatiaľ neviete, ako veľmi sa bude lepiť.

Potom už len formu plňte sterilizovanou zeleninou, vajcami či dobrou šunkou a zalievajte aspikom.

Dobrým pomocníkom ku koncu je horúca voda – na chvíľku do nej formu ponorte a potom aspik jednoducho vyklopte.

Pri príprave aspiku si dajte pozor, nech nedopadnete ako psíček a mačička s tortou. Dajte tam to, čo máte radi, ale neprežeňte to. • 

6. Upečte v bábovke obed

Je nedeľa, rodina sedí natešená pri stole, pozvali ste aj babičku s dedkom. Konečne je to tu a vy nesiete hlavný chod – úžasnú trenú bábovku veľkoryso posypanú cukrom.

Nebojte sa, takto to u vás nedopadne. Bábovku na obed totiž naplníte mäsom.

Na sekanú v bábovke si pripravte svoju zvyčajnú mäsovú zmes, ako ju bežne robíte. Na bábovkovú formu potrebujete asi 1 kilo mletého hovädzieho a bravčového mäsa – dajte si ho namiešať pol na pol.  

Bábovku vyložte prerastenou anglickou slaninou, pridajte mäsovú zmes a pečte na 200 stupňoch aspoň 45 minút. Bábovková sekaná je hotová, keď na povrchu zozlatne a odlepuje sa od krajov formy.

Vyskúšajte sekanú inak než zvyčajne. Zmes mäsa naplňte do bábovky. • 

Máte svoj tip na využitie bábovky? Napíšte nám ho do komentárov, nech spoločne vytvoríme kompletnú galériu nápadov.

A môžete sa inšpirovať aj našimi tipmi na využitie kávového gruntu a použitých čajových vrecúšok.

 

Top 5