Cuketová sezóna práve začína a čoskoro na nás bude číhať z každého rohu. Využite to a pripravte si z cukety také jedlo, aké ste ešte nevyskúšali. Inšpiráciu nájdete v našich 5 originálnych receptoch.
1. Cuketové lasagne
Máte radi boloňské lasagne s mletým mäsom? Potom si určite pochutnáte aj na ich cuketovej variácii.
Na 4 porcie si pripravte:
800 g cukety, 400 g lasagní, 0,5 kg miešaného mletého mäsa 140 g rajčinového pretlaku, 1 cibuľu 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu krupicového cukru, 2 lyžice gyros korenia, mäsový nebo zeleninový bujón, olej, soľ na ochutenie, strúhaný syr na posypanie.
A ideme na to:
- Pokrájajte cibuľu a orestujte ju na rozpálenom oleji. Potom pridajte mleté mäso a osmažte ho dohneda .
- Utrite cesnak a pridajte ho k mäsu spolu s pretlakom, gyros korením a cukrom. Premiešajte.
- Pripravte si vývar a nakrájate cuketu na zhruba centimetrové kocočky. Spolu s vývarom ju pridajte k mäsu, asi minútu povarte a dochuťte soľou.
- Pekáč vymažte olejom a vyložte ho vrstvou lasagní. Na ne dajte vrstvu cuketovo-mäsovej zmesi a striedavo poukladajte ďalšie vrstvy, až po kým neminiete všetky suroviny.
- Pekáč prikryte a pečte zhruba 30 minút pri teplote uvedenej na lasagniach Hotové lasagne posypte strúhaným syrom.
2. Grilovaná cuketa
Prineste si cuketu na letnú grilovačku a nebudete ľutovať. Skvele sa hodí najmä ku kuraciemu mäsu a jogurtovému dresingu.
Pripravte si:
cukety, 4 lyžice masla, cesnak, 2 lyžice olivového oleje, soľ.
A ideme na to:
- Cukety umyte, osušte a nakrájajte na tenké kolieska.
- Grilujte ich nasucho z oboch strán, až kým nechytia farbu.
- Počas grilovania pripravte do veľkej misky olej, maslo a rozpučené strúžky cesnaku.
- Ugrilované kolieska ukladajte do misky a misku vždy prikryte tanierom alebo pokrývkou, aby sa cukety zaparili a maslo rozpustilo.
- S každou várkou cukiet zatrepte miskou. Nakoniec cukety dochuťte soľou.
3. Zapečená cuketa plnená mletým mäsom
Ak chcete z cukety pripraviť jedlo, ktoré dobre chutí aj vyzerá, vyskúšajte plnenú cuketu. Najlepšie si na nej pochutnáte s pečenými zemiakmi.
Na 4 porcie si pripravte:
2 cukety, 0,5 kg mletého hovädzieho mäsa, 3 rajčiny, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 4 lyžice strúhaného syra, 3 lyžice olivového oleja, vňatku petržlenu, 1 lyžicu provensálskych byliniek, soľ a korenie.
A ideme na to:
- Cukety pozdĺžne rozkrojte, dôkladne vydlabte a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Vydlabanú dužinu a rajčiny nakrájajte na väčšie kúsky.
- Nasekajte cesnak.
- Nadrobno nakrájajte cibuľu a orestujte ju v hlbokej panvici na olivovom oleji.
- Pridajte mleté mäso a smažte ho, až kým sa nerozpadne na malé kúsky.
- Potom pridajte rajčiny, dužinu z cukety, cesnak, petržlen, štipku soli a provensálske bylinky. Stiahnite plameň a duste, až kým zelenina nezmäkne.
- Cukety pečte na 150 stupňoch asi 40 minút. Po zhruba pol hodine pečenia posypte cukety strúhaným syrom.
4. Cuketovo-čokoládový koláč
Vedeli ste, že z cukety môžete upiecť aj sladký koláč? Vyskúšajte našu osvedčenú čokoládovú dobrotu
Pripravte si:
400 g cukety, 300 g hladkej múky, 110 g mäkkého masla, 2 vajcia, 350 g krupicového cukru, 125 g smotany, 110 g kakaového prášku, 100 g mliečnej čokolády, lyžičku vanilkového extraktu, lyžičku jedlej sódy, pol lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 120 ml oleje, štipku soli.
A ideme na to:
- Rúru predhrejte na 160 stupňov.
- Cukor a maslo vyšľahajte do peny. Potom pridajte vanilkový extrakt, slnečnicový olej a štipku soli.
- V druhej miske zmiešajte múku, jedlú sódu a prášok do pečiva. Do misky s penou rozbite dve vajíčka a vyšľahajte.
- Počas šľahania prisypte múku z druhej misky a pridajte smotanu. Nakoniec vmiešajte kakaový prášok.
- Cuketu olúpte a najemno nastrúhajte. Čokoládu nakrájajte na malé kúsky a spolu s cuketou ju pridajte do zmesi.
- Zmes nalejte do hlbokého plechu vyloženého papierom na pečenie a pečte zhruba 35 minút.
Všetko na pečenie za super ceny nájdete tu >>
5. Cuketové smoothie
Máte doma smoothie mixér a chcete vyskúšať originálny koktejl, vsaďte na cuketu.
Pripravte si:
30 g cukety, polku banánu, 2 lyžičky kakaa, lyžicu nesolených arašidov, 30 ml mlieka a 30 ml smotany.
A ideme na to:
Všetky ingrediencie pridajte do smoothie makeru a dôkladne rozmixujte.
Náš tip: Ak nemáte smoothie mixér, nezúfajte. Drink zvládnete pripraviť aj pomocou tyčového mixéra.