Obľúbené recepty na pesto: ochuťte si večeru Talianskom | Blog Mall.sk

Obľúbené recepty na pesto: ochuťte si večeru Talianskom

Rýchla večera, ozdoba polievky alebo dochutenie pizze. Dobré pesto v kuchyni využijete na nespočetné množstvo spôsobov. Tradičnú pochúťku pred storočiami vymysleli obyvatelia talianskeho Janova. K príprave pesta použite buď klasickú bazalku, alebo napríklad baby špenát. Čítajte naše obľúbené recepty.

Začnite tradične. Pripravte si klasické pesto podľa pôvodnej janovskej receptúry. Na 6 porcií potrebujete:

  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 šálky napchaté čerstvými lístkami bazalky (1 šálka má objem 250 ml),
  • 3 lyžice píniových orieškov,
  • 1/2 šálky čerstvo nastrúhaného syra Parmigiano-Reggiano,
  • 2 lyžice čerstvo nastrúhaného syra romano,
  • 1/2 šálky extra panenského olivového oleja,
  • 3 lyžice masla zmäknutého pri izbovej teplote (neohrievajte ho ale v mikrovlnke, stratí súdržnosť),
  • hrubú morskú soľ podľa chuti

a veľký mramorový mažiar, ideálne s paličkou z tvrdého dreva.

Ako na to:

  1. Rukoväťou širokého ťažkého noža zľahka rozmačkajte neolúpaný strúčik cesnaku, aby ste uvoľnili šupku. Tú olúpte a vyhoďte.
  2. Lístky bazalky opláchnite v studenej (!) vode a jemne osušte. Ideálne papierovými obrúskami.
  3. Vložte do mažiara bazalku, cesnak, píniové oriešky a hrubú soľ. Suroviny rozotrite o steny mažiara krúživými pohybmi paličkou.
  4. Akonáhle dosiahnete konzistenciu pripomínajúcu pastu, postupne pridávajte oba syry a rovnomerne ich do zmesi votrite.
  5. Olivový olej prilievajte drobným pramienkom a zároveň ho do zmesi zapracovávajte drevenou vareškou. Až sa vstrebe olej, po lyžičkách vmiešajte do zmesi maslo.

Hotovo. Teraz už stačí pestom dochutiť alebo ozdobiť jedlo.

Pamätajte, že bazalka neznáša vysoké, ale ani nízke teploty -⁠ prichádza pri nich o časť aromatických látok, pre ktoré je v kuchyni tak obľúbená. Pesto preto nezávarajte ani nezmrazujte. Uzavrite ho do pohárov a skladujte v chladničke. Ideálne ho spotrebujte do 14 dní.

Náš tip: Lacné píniové oriešky z Číny mávajú kovovú pachuť. Aj jeden nekvalitný oriešok tak dokáže vaše úsilie pochovať. Preto odporúčame kupovať suroviny od osvedčených predajcov, prípadne píniové oriešky nahradiť šúpanými mandľami. Aj keď by z toho Janovčania nadšení neboli.

Pravú čerstvú janovskú bazalku u nás ale bežne nezoženiete. Aby ste mali dokonalú kontrolu nad základnou surovinou, bazalku si vypestujte sami -⁠ na okne, vonkajšom parapete alebo na záhradke.

Medvedí cesnak je skvelý aj sušený -⁠ obohatíte ním špenát aj brokolicový krém • 

Pesto z medvedieho cesnaku od vás z lesa

Bohatstvo jarného lesa využijete aj v kuchyni. Trendom posledných rokov je takzvaná jedlá divočina. Keď teda budete vyrážať do prírody, pozerajte sa po medveďom cesnaku. Pre pesto sa náramne hodí.

Náš tip: Trhajte rastliny len v šetrnej miere, mimo chránených území, rozhodne bez korienkov a nikdy celý trs -⁠ vyberte si naj pár listov a prejdite k inému trsu.

Čo budete potrebovať?

  • 1 zväzok listov medvedieho cesnaku, aby zaplnil pollitrový hrnček,
  • 3 vrchovaté lyžice lúpaných lieskových orieškov,
  • 1 lyžicu slnečnicových semienok,
  • 2/3 šálky strúhaného syra Gran Moravia,
  • 4 lyžice oleja z vlašských orechov,
  • 2 lyžice masla,
  • soľ podľa chuti
  • a kuchynský mixér.

Pretože vás ale vychádzka pre medvedí cesnak mohla unaviť, prípravu si trochu zjednodušte. Ako teda na to?

  1. Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyte a nakrájajte najemno.
  2. Spolu s orieškami a semienkami rozmixujte listy v mixéri a postupne prilievajte olej, kým nevznikne jemná pasta.
  3. Potom pridajte Gran Moravia a podľa chuti aj soľ.
  4. Pesto prelejte do čistého skrutkovacieho pohára a pridajte trošku oleja, ktorý vytvorí tenkú vrstvu na povrchu a zabráni jeho oschnutiu. Uložte do chladničky a spotrebujte do 14 dní.

Netradičné pesto vyrobíte napríklad z baby špenátu. • 

Pesto z baby špenátu s príchuťou Talianska

K príprave pesta využijete aj menej tradičné suroviny. Trebárs baby špenát sa skvele kombinuje s talianskym ovčím syrom pecorino romano. Syru stačí len trocha a špenát mierne stiahne jeho výraznú chuť.

Aké suroviny potrebujete:

  • 1 strúčik cesnaku,
  • 2 šálky napchaté baby špenátom,
  • 1/2 šálky vlašských orechov,
  • 4 lyžice čerstvo nastrúhaného syra pecorino romano,
  • 1/2 šálky oleja z vlašských orechov,
  • 3 lyžice zmäknutého masla
  • a soľ podľa chuti.

Postup:

  1. Baby špenát dôkladne umyte a nakrájajte najemno.
  2. Spolu s orechmi rozmixujte listy v mixéri.
  3. Rozmixované suroviny vyklopte do misky, vareškou pomaly vmiešajte olej a potom aj maslo, kým nevznikne jemná pasta.
  4. Potom pridajte pecorino romano a podľa chuti aj soľ.
  5. Pesto presuňte do čistého uzatvárateľného pohára a pridajte trošku oleja, ktorý na povrchu vytvorí tenkú vrstvu a zabráni oschnutiu pesta. Uložte do chladničky a spotrebujte do 14 dní.

 >> Za chvíľu je tu Zelený štvrtok. Inšpirujte sa zelenými receptami. <<

Chutné pesto vyrobíte aj z mrkvovej vňate. • 

Zmeňte kuchynský odpad v surovinu: pesto z mrkvovej vňate

Ak sa tiež nemôžete dočkať prvých mladých mrkví z farmárskych trhov, vedzte, že sme na tom podobne. S tou supermarketovou sa proste nedá porovnať, hrajú úplne iný šport. Lenže čo s mrkvovou vňaťou, ktorá vždy zostane? Nevyhadzujte ju, aj z nej vytvoríte skvelé pesto.

Čo budete potrebovať:

  • 2 väčšie strúčiky cesnaku,
  • 2 šálky čerstvej mrkvovej vňate,
  • 4 lyžice nasucho opražených slnečnicových semienok,
  • 6 lyžíc olivového oleja,
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • soľ a čerstvo namleté korenie podľa chuti.

Postup:

  1. Mrkvovú vňať dôkladne umyte a otrhajte z hrubých stoniek.
  2. Z vňate uváľajte guľu alebo valec a nasekajte ostrým nožom najemno. Čím jemnejšie, tým lepšie.
  3. Cesnakové strúčiky olúpte a utrite nožom alebo prepasírujte lisom na cesnak.
  4. Slnečnicové semienka nasekajte nadrobno. Opäť, čím drobnejšie, tým lepšie.
  5. Nasekané suroviny zmiešajte v miske, pridajte olej, citrónovú šťavu, a dochuťte soľou a korením. Všetko dôkladne premiešajte. Najjemnejšie pesto získate z mažiara, ale aj mixér pomôže.
  6. Pesto použite na ochutenie či dochutenie hlavného jedla, prípadne ho uzavrite do pohára a počas niekoľkých dní spotrebujte.

Pesto zo sušených paradajok ozvláštni aj pizzu zo zmrazeného polotovaru. • 

Pesto nemusí byť len zelené

Ak milujete paradajky, skúste pesto z tých sušených. Oceníte na ňom netradičnú chuť aj farbu a paradajkový variant dostane aj vaše deti. Veď ktoré dieťa nemiluje kečup.

Potrebujete:

  • 100 g neochutených sušených paradajok bez oleja,
  • 1 lyžicu paradajkového pretlaku,
  • 60 ml olivového alebo tekvicového oleja,
  • 2 lyžičky medu (ak máte, skúste aj variant s trstinovou melasou, ktorá dodá pestu trochu temnejšiu farbu),
  • 1 lyžičku sušeného oregana,
  • 1 lyžičku sušenej bazalky (Janovčania by si trhali vlasy, ale občas inú jednoducho nemáte),
  • 1 strúčik cesnaku,
  • soľ a čerstvo namleté korenie podľa chuti (pre deti radšej menej).

Postup? Poďme to vziať tentoraz hopom. Jednoducho všetko nasypte do mixéra a mixujte dohladka.

 >> Bylinky aj paradajky si vypestujete aj doma. Je to jednoduché. <<

A k čomu sa pesto hodí?

Pesto je taliansky patent. Takže na ochutenie cestovín sa priamo ponúka. Pokiaľ chcete vyskúšať niečo iné ako klasické špagety, skúste fettuccine, farfalle alebo eliché.

Pesto skvele chutí namazané na čerstvo upečenom chlebe, ale skvele poslúži aj ako prísada do cesta. Ozvláštnite ním bagety aj Foccaciu a ešte vám nádherne rozvonia kuchyňu.

Bazalkovým či paradajkovým pestom ozvláštnite každú pizzu. V prípade núdze aj tú zo zmrazeného polotovaru.

Poznáte taliansku polievku minestrone? Pestom z baby špenátu aj mrkvovej vňate ju príjemne doplníte.

Pesto je skrátka univerzálna prísada. Záleží len na vašej vlastnej kreativite a chuti experimentovať, akých divov s ňou vo svojom kuchárskom umení docielite.

Aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.