Vo štvrtok pred Veľkonočným pondelkom sa tradične jedia zelené pokrmy – najčastejšie špenát, ktorý má človeku zaistiť pevné zdravie po celý rok. Označenie Zelený štvrtok pritom vzniklo kedysi omylom, skomolením nemeckého Greinen Donnerstag (Plačlivý štvrtok) na Grünner Donnerstag (Zelený štvrtok).
Či už je Zelený štvrtok povestný zeleným hodovaním naschvál alebo náhodou, neporušujte tradície a dajte si v tento deň nejakú zelenú pochúťku. Napríklad:
1. Závitky s medvedím cesnakom
Ak si chcete dopriať zelenú večeru, ale na špenát sa práve necítite, skúste túto medvediu dobrotu. Na kuracie závitky si nachystajte:
- kuracie rezne,
- listy medvedieho cesnaku,
- 3 vajcia,
- pažítku,
- 2 cibule,
- kurací vývar,
- olej,
- soľ a čierne korenie.
Ako na to:
- Začnite náplňou – na panvici usmažte vajíčka, ako by ste robili klasickú praženicu. Osoľte ju, okoreňte a pridajte posekanú pažítku.
- Hneď ako máte „plnku” pripravenú, prichystajte si kuracie rezne. Mäso najprv pod mikroténovým vreckom naklepte. Posypte ho soľou a čiernym korením a na každý rezeň rozložte plátky umytého medvedieho cesnaku.
- Na zelenú vrstvu nasypte vaječnú náplň a plátky mäsa zabaľte do závitku. Aby vám mäso držalo pohromade, spojte každú roládku ihlicami na mäso alebo zaviažte šnúrkou.
- Máte? Závitky dajte na rozpálený olej na panvicu a prudko opečte zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo. Pridajte k nemu nakrájanú cibuľu na plátky, podlejte vývarom a nechajte dusiť.
- Keď je mäso mäkké, máte hotovo. Závitky vytiahnite z panvice a cibuľovú omáčku rozmixujte dohladka. Servírujte so zemiakmi a nezabudnite pred podávaním odstrániť šnúrku alebo ihly.
2. Špenátový koláč
Ak sa nechcete tradičného špenátového jedla vzdať, urobte si ho na pečený spôsob. Špenátový koláč budete mať hotový asi za hodinu a pol.
Na cesto budete potrebovať:
- 320 gramov múky,
- 130 gramov masla,
- 1 vajce,
- 3 lyžice studenej vody
- a štipku soli.
Do náplne si nachystajte:
- 250 mililitrov mlieka,
- 250 mililitrov smotany na šľahanie,
- 4 vajcia,
- 250 gramov čerstvého špenátu,
- 50 gramov tvrdého syra alebo parmezánu,
- soľ a čierne korenie.
Ako na to:
- Ako prvé sa pustite do cesta, nech má potom čas si oddýchnuť. Všetky ingrediencie dajte do misky, zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Prikryte ho mikroténovým vreckom a dajte na pol hodiny odležať do chladničky.
- Predhrejte rúru asi na 180 °C. Špenát preperte, sparte vriacou vodou a nechajte odkvapkať. Listy pokojne trochu pokrájajte.
- Vo vedľajšej miske vyšľahajte vajíčka, smotanu a mlieko. Pridajte k nim najemno nastrúhanýtvrdý syr podľa chuti. Nezabudnite zmes osoliť a okoreniť.
- Hneď ako je náplň pripravená, vytiahnite cesto z chladničky a vyvaľkajte ho. Vyložte ním koláčovú formu a naplňte špenátom. Všetko nakoniec prelejte riedkou smotanovou zmesou.
- Dajte do rúry a pečte asi 45 minút. Keď sú okraje zlatisté a náplň stuhne, koláč je hotový.
>> Vyberte si koláčovú formu na MALL.sk <<
3. Zelené smoothie (z kozonohy hostcovej)
Tradíciu zeleného pokrmu si prispôsobte na mieru a namiesto klasického obeda zvoľte pokojne tekutý variant – zelené smoothie. Na prípravu vám postačia iba 3 ingrediencie:
- divoké byliny,
- ovocie
- a voda.
Ako na to:
- Do mixéra vložte hrsť bylín, napríklad kozonohu hostcovú, pŕhľavu, listy z púpav alebo hviezdicu. Pridajte k nim nakrájané jablko, banán alebo iné ovocie podľa vašej chuti.
- Nakoniec všetko zalejte pohárom vody a rozmixujte na hladké husté smoothie.
Náš tip: Ak nie ste na divoké bylinky zvyknutí, buďte opatrní a najprv zistite, ako na ne vaše telo reaguje. Majú totiž veľmi intenzívnu chuť, ale aj očistné účinky. Dajte si radšej len menší pohárik nalačno a dávky zvyšujte postupne.
4. Špagety so špenátovým pestom
Čo tak si užiť Veľkú noc po taliansky? Zelené jedlo vyčarujete aj z cestovín, ak si k nim nachystáte špenátové pesto. Čo naň budete potrebovať:
- 100 gramov špenátových listov,
- 50 gramov lúpaných mandlí (alebo vlašských orechov),
- 100 mililitrov oleja,
- 50 gramov strúhaného parmezánu,
- strúčik cesnaku,
- citrónovú šťavu,
- soľ a čierne korenie.
Ako na to:
- Umyté špenátové listy, prelisovaný cesnak, nastrúhaný syr a mandle dajte do mixéra a rozmixujte na kašu.
- Postupne do zmesi prilievajte olej. Mixujte, dokiaľ nebude mať pesto správnu konzistenciu – musí byť husté, ale šťavnaté.
- Nakoniec pastu osoľte, okoreňte a dochuťte citrónovou šťavou. Základ na cestoviny máte hotový.
- Potom už len stačí dať špagety do osolenej vody a variť. Až budú takzvane al dente, teda na skus, sceďte ich a v hrnci zamiešajte s pestom. Servírujte s nakrájanými rajčinami.
>> Kúpte si kuchynské pomôcky na MALL.sk. <<
Máte vlastný netradičný recept, ktorý si pripravujete na Zelený štvrtok? Napíšte nám do komentárov.