Tvarohový koláč s černicami
Ľahko kyslastá chuť černíc v kombinácii s lahodným tvarohovým krémom vytvorí dokonalý dezert. Presvedčte sa samy:
Na cesto si pripravte:
- 100 g cukru,
- 150 g hladkej múky,
- ½ sáčku kypriaceho prášku,
- 1 vajce,
- 100 g zmäknutého masla,
- 3 lyžice kakaa
- a nastrúhanú kôru z 1 citrónu.
Na náplň budete potrebovať:
- 500 g tvarohu,
- 160 g masla,
- 350 ml mlieka,
- 140 g cukru,
- 2 vajcia,
- 1 vanilkový puding
- a 1 lyžičku vanilkového extraktu.
Najskôr sa pustite do ovocnej polevy. Černice, vodu aj cukor dajte do hrnca a varte, až kým nevznikne hustejšia omáčka. Ak je ovocie príliš kyslé, pridajte ešte trochu cukru. Polevu nechajte vychladnúť.
Predhrejte rúru na 150 °C. Formu na koláč vyložte papierom na pečenie a môžete začať:
1. Do misky dajte cukor, múku, kypriaci prášok, vajce, zmäknuté maslo a citrónovú kôru. Zo všetkého vypracujte cesto.
2. Cesto zabaľte do sáčku a dajte na pol hodinu odpočívať do chladničky.
3. Na náplň si pripravte rozpustené maslo a zmiešajte ho s mliekom.
4. V ďalšej miske zmiešajte tvaroh, vajce, cukor, vanilkový extrakt a puding.
5. Mliečnu zmes pridajte do tvarohovej a dobre premiešajte.
6. Vychladené cesto natlačte do formy na koláč až k okrajom a nalejte naň náplň.
7. Na tvarohovú vrstvu pomaly nalievajte ovocnú polevu.
8. Koláč pečte zhruba 45 minút. Potom ho už len nechajte vychladnúť a môžete servírovať.
Všetko potrebné na pečenie nájdete tu >>
Černicové nanuky
Ovocné nanuky si veľmi jednoduché na prípravu a pochutnajú si na nich všetky vekové kategórie. Na ich výrobu vám budú stačiť tvorítka na nanuky a 3 suroviny.
Na 6 porcií nanukov budete potrebovať:
- 500 g černíc
- 200 g smotany na šľahanie
- 20 g práškového cukru
Tvorítka na nanuky nájdete tu >>
A hurá na to:
1. Umyté černice, smotanu a cukor dajte do mixéru a mixujte dohladka.
2. Ochutnajte zmes a a ak nie je dosť sladká, pridajte cukor.
3. Nalejte zmes do tvorítok na nanuky a dajte zamraziť.
Recepty na ďalšie domáce nanuky >>
Šalát s kozím syrom a černicami
Občas príde vhod pripraviť si na obed niečo ľahšie a zdravšie. Vyskúšajte ľahký šalát s kozím syrom, ktorý je ľahký na trávenie, ale zároveň vás dostatočne zasýti.
Na 3-4 porcie si pripravte:
- 500 g grilovaných kuracích prsíčok
- 200 g šalátového mixu
- 2 hrste černíc
- 1 červenú cibuľu
- avokádu
- hrsť orieškov.
Na zálievku budete potrebovať:
- hrsť černíc
- 2 lyžice balzamikového octu
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice medu
- strúčik cesnaku
- soľ
- korenie.
A pustite sa do toho:
- Cibuľu, avokádo a kuracie prsia nakrájajte na plátky. Orechy nasekajte na drobné kúsky.
- Všetky suroviny dajte do väčšej misky, pridajte černice a mix šalátov. Premiešajte.
- Černice na zálievku roztlačte a prepasírujte.
- Pridajte olej, ocot, horčicu, med, prelisovaný cesnak a podľa chuti korenie a soľ.
- Zmes poriadne premiešajte a pridajte do šalátu.
Černicové mojito
Po jedle sa žiada niečo dobré na pitie. Čo napríklad osviežujúce černicové mojito?
A pusťte se do míchání:
1. Černice hoďte do mixéra a rozmixujte. Zmes prelejte cez sitko, aby v nej nezostali zrniečka.
2. Šťavu z černíc nalejte do poháre. Pridajte lístky mäty, limetku nakrájanú na mesiačiky a cukor. Všetko roztlačte.
3. Pohár naplňte rozdrveným ľadom a prilejte rum s perlivou vodou.
4. Drink ozdobte lístkami mäty a černicou.