Káva štyrikrát inak. Vyskúšajte kávové recepty na sladké i slané potešenie

Káva nemusí byť len príjemnou bodkou po obede, ale aj hlavnou surovinou pri príprave jedál. Vedeli ste, že z kávy uvaríte neobvyklé jedlá a upečiete chutné dezerty? Pripravte si napríklad kávovú marinádu na mäso, originálnu barbecue omáčku alebo čokoládovo-kávovú penu. Všetky recepty sú hotové do pol hodiny a výsledok poteší malých i veľkých maškrtníkov.

Sladké kávové mámenie

Káva a čokoláda. To je nesmrteľná kombinácia, na ktorej si pochutia deti i dospelí. Všetci poznáme obľúbený ľahký dezert tiramisu, pri ktorého príprave sa piškóty namáčajú do kávy zriedenej ovocnou šťavou či rumom. Vyskúšajte však zapojiť fantáziu. Kávou ozvláštnite akýkoľvek pečený aj nepečený dezert alebo krém.

Čokoládovo-kávová pena sa úplne rozplýva na jazyku. Čím viac pozornosti jej venujete pri šľahaní, tým jemnejšia bude.Čokoládovo-kávová pena sa úplne rozplýva na jazyku. Čím viac pozornosti jej venujete pri šľahaní, tým jemnejšia bude.

Čokoládovo-kávová pena

Ingrediencie:

  • 150 g jemne horkej čokolády,
  • 50 ml silného espressa,
  • 2 vajcia,
  • vanilkový cukor,
  • 25 g cukru,
  • 65 ml tučnej smotany,
  • a nastrúhaná čokoláda.

Postup:

Čokoládu rozpustite na pare, pridajte espresso a nechajte vychladnúť. Žĺtky vyšľahajte s vanilkovým cukrom na penu. Bielky s cukrom vyšľahajte dotuha, takisto aj smotanu. Do vychladnutej čokoládovej zmesi vmiešajte metličkou žĺtkovú penu, potom smotanu a na záver veľmi opatrne bielkový sneh. Dajte penu na niekoľko hodín chladiť do chladničky a servírujte ju  v nízkych pohároch, ozdobených čokoládou.

Kávové minitortičky dozdobte čímkoľvek vás napadne. Výborne chutia s tvarohom, smotanou, ale aj s kávovým maslovým krémom.Kávové minitortičky dozdobte čímkoľvek vás napadne. Výborne chutia s tvarohom, smotanou, ale aj s kávovým maslovým krémom.

Kávové minitortičky so šľahačkou

Ingrediencie:

  • 6 lyžíc kávy,
  • 2 lyžice kakaa,
  • 125 g mäkkého masla,
  • 150 g trstinového cukru,
  • 1 vajce,
  • 175 g hladkej múky s kypriacim práškom,
  • 4 lyžice práškového cukru,
  • a ½ lyžičky jedlej sódy.

Postup:

Vyšľahajte maslo s cukrom do nadýchanej hladkej hmoty. Potom prisypte múku, kakao a jedlú sódu. Na záver prilejte kávu a zmiešajte všetko dohromady. Hmotu rozdeľte do košíčkov na muffiny a pečte 25 až 30 minút na 180 °C. Vychladnuté tortičky ozdobte šľahačkou, tvarohovým alebo smotanovým krémom a vychutnajte si ich so šálkou dobrého espressa.

Užite si ešte posledné grilovanie, než začne mrznúť

S kávou sa dajú pripraviť aj slané dobroty. Vedeli ste, že je dôležitou súčasťou originálnej barbecue omáčky? A bez tej si snáď nikto z nás nedokáže nedeľné grilovanie predstaviť. Pomleté kávové zrná využijete aj do neobvyklých marinád. Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich napríklad odporúča použiť kávu do marinády na steaky z hovädzej roštenky.

Domácu barbecue omáčku využijete ako dip k už hotovému mäsu alebo ako marinádu na rebierka.Domácu barbecue omáčku využijete ako dip k už hotovému mäsu alebo ako marinádu na rebierka.

Domáca barbecue omáčka

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka kávy, ideálne espressa,
  • 1 hrnček kečupu,
  • ½ hrnčeka jablčného octu,
  • ½ hrnčeka hnedého cukru,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 3 chilli papričky,
  • 2 polievkové lyžice horčice zmiešanej s 1 lyžicou teplej vody,
  • po 1 lyžici mletého chilli a rasce,
  • a 2 polievkové lyžice worcesterskej omáčky.

Postup:

Všetky suroviny zmiešajte, priveďte do varu. Po chvíli varenia stíšte plameň a nechajte prebublávať ešte asi 20 minút. Zmes nechajte vychladnúť a rozmixujte ju na pyré. V uzavretom pohári vám domáca barbecue omáčka vydrží až dva týždne.

Nezabudnite, že steaky musia byť dobre vysoké, aby zostali vnútri šťavnaté a nevysušili sa.Nezabudnite, že steaky musia byť dobre vysoké, aby zostali vnútri šťavnaté a nevysušili sa.

Kávová marináda na hovädzie mäso

Ingrediencie:

  • olivový olej,
  • rímska rasca,
  • zrnková káva,
  • chilli korenie,
  • sladká paprika,
  • morská soľ,
  • a čierne korenie.

Postup:

Kúpte si vysokú roštenku a nakrájajte ju na plátky široké asi 2,5 cm. Pripravte si marinádu (množstvo jednotlivých surovín zvoľte podľa chuti) a steaky v nej dorbe vyváľajte. Mäso pred prípravou na grile vyberte asi na 30 minút z chladničky, aby sa oteplilo a nedostalo šok, kvôli ktorému by sa zle prepieklo.

Na prípravu steakov musí byť gril dobre rozpálený, aby sa mäso okamžite zatiahlo a nepúšťalo šťavu. Stačia len asi 3 minútky z každej strany. Že je steak stredne prepečený, a teda hotový, spoznáte na dotyk. Keď ho stlačíte prstom, mal by byť pružný, ale nie príliš mäkký.

Keď máte hotovo, mäso preložte z grilu na drevenú doštičku a nechajte odpočívať. Ak by ste ho rozkrojili hneď, vytiekla by z neho všetka šťava, takže mäso musíte nechať tzv. dôjsť. Stačia len asi dve minúty a potom môžete servírovať.

 

Odporúčame