Koláčiky s anízom a zázvorom prevoňajú celý dom
Štipľavý zázvor aj sladko korenený aníz patria medzi koreniny, ktoré by pri navodení vianočnej atmosféry nemali chýbať. Ich špecifická chuť sa vďaka odležaniu v sladkých sušienkach krásne rozvinie.
Zázvorové bochníčky
Na 40 malých sušienok potrebujete:
- 70 g trstinového cukru + na obalenie,
- 17 g masla,
- 200 g hladkej múky,
- 1 celé vajce,
- 3 lyžičky mletého zázvoru,
- 1 lyžičku jedlej sódy,
- štipku soli.
Postup:
- Jedlú sódu a zázvor zmiešajte s múkou.
- Pridajte všetky ostatné prísady a vypracujte hladké cesto.
- Z cesta vytvorte malé guľôčky, ktoré medzi dlaňami zľahka postláčate do tvaru bochníkov.
- Hornú časť bochníčka jemne pritlačte do misky s trochou trstinového cukru. Na povrchu bochníčka tak vznikne cukrová vrstvička.
- Sušienkové bochníčky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, dajte im dostatok priestoru, nech sa vám nezlepia a pečte v predhriatej rúre približne 15 minút na 200 °C.
Skladovanie:
Sušienky po vytiahnutí z rúry ešte nechajte vychladnúť na mriežke. Studené sušienky preložte do nádoby, ktorá nie je celkom vzduchotesne uzavretá. Sušienky sa totiž najlepšie uležia, keď k nim bude mať vzduch prístup.
Nádobu nechajte v chladnejšej špajze, nedávajte ju ale na balkón, nech príliš nenavlhnú.
Anízky
Na dva plechy sušienok potrebujete:
- 290 g hladkej múky,
- 1 lyžicu cukru,
- 140 g masla,
- 50 g mletých vlašských orechov,
- ¼ kocky droždia (približne 10 g),
- 2 lyžice teplého mlieka,
- 1,5 lyžičky mletého anízu,
- 1 menší citrón (šťavu a kôru),
- práškový cukor na obalenie.
Postup:
- Rozdrobte do misy droždie, pridajte cukor a mlieko, zamiešajte a nechajte vzísť kvások.
- Do druhej nádoby nasypte múku, aníz, orechy a citrónovú kôru.
- Hotový kvások prelejte k múke, pridajte zmäknuté maslo, citrónovú šťavu a vypracujte cesto.
- Z cesta tvarujte guľôčky a roztlačte vidličkou alebo pečiatkou na sušienky.
- Sušienky pečte asi 15 minút na 160 °C.
- Upečené anízky obaľte v cukre.
Skladovanie:
Anízky sa do lahodnej formy dostanú najlepšie v dokonale uzavretej nádobe.
Náš tip: Zázvor aj aníz patria medzi korenie, ktoré vás v chlade zahreje. Preskúmajte aj ďalších sedem korenín, ktoré zahrievajú, a vyskúšajte ich kombináciu do oboch druhov sušienok.
Kakaová chuťovka ku káve i čaju
Kakao je jednou z vôní, bez ktorých by Vianoce skrátka neboli kompletné.
Kakaové sušienky
Na tri plechy sušienok si pripravte:
- 220 g hladkej múky,
- 130 g mletých vlašských orechov,
- 70 g krupicového cukru,
- 200 g masla,
- 25 g kakaa,
- 1 lyžičku mletej škorice,
- 2 žĺtky.
Postup:
- Múku zmiešajte s orechmi, cukrom, škoricou a kakaom.
- Pridajte ostatné prísady a vypracujte cesto.
- Hotové cesto nechajte pol hodiny odpočívať v chladničke.
- Vyvaľkajte polcentimetrovú placku a vykrajujte kolieska alebo ováliky.
- Upečte sušienky v predhriatej rúre. Postačí asi 15 minút na 180 °C.
Náš tip: Vykrajované sušienky môžete rýchlo vylepšiť so špeciálnym dekoračným valčekom. Stačí zľahka prejsť takmer vyvaľkané cesto vzorovaným valčekom a sušienky získajú krásnu štruktúru.
Skladovanie:
Kakaové sušienky môžete uschovať do plechovej alebo sklenenej nádoby. Veko nemusí tesniť úplne.