Dajte ich odležať: koláče, ktoré sa oplatí piecť v predstihu

Prvé plechy ešte vyťahujete z rúry s láskou, ale ako sa čas do Štedrého dňa kráti, nálada v prekúrenej kuchyni klesá na bod mrazu. Napečte tento rok zákusky v predstihu, dajte ich uležať a sviatky prežite v pohode. Niektoré dobroty si čas v nádobe priam pýtajú, vďaka odležaniu totiž zmäknú. Vrhnite sa preto na pečenie hneď.

Koláčiky s anízom a zázvorom prevoňajú celý dom

Štipľavý zázvor aj sladko korenený aníz patria medzi koreniny, ktoré by pri navodení vianočnej atmosféry nemali chýbať. Ich špecifická chuť sa vďaka odležaniu v sladkých sušienkach krásne rozvinie.

Zázvorové bochníčky

Na 40 malých sušienok potrebujete:

  • 70 g trstinového cukru + na obalenie,
  • 17 g masla,
  • 200 g hladkej múky,
  • 1 celé vajce,
  • 3 lyžičky mletého zázvoru,
  • 1 lyžičku jedlej sódy,
  • štipku soli.

Perníčky sú klasika, ktorá vyžaduje svoj čas. Doplňte ich tento rok ešte vianočnými sušienkami.Perníčky sú klasika, ktorá vyžaduje svoj čas. Doplňte ich tento rok ešte vianočnými sušienkami.

Postup:

  1. Jedlú sódu a zázvor zmiešajte s múkou.
  2. Pridajte všetky ostatné prísady a vypracujte hladké cesto.
  3. Z cesta vytvorte malé guľôčky, ktoré medzi dlaňami zľahka postláčate do tvaru bochníkov.
  4. Hornú časť bochníčka jemne pritlačte do misky s trochou trstinového cukru. Na povrchu bochníčka tak vznikne cukrová vrstvička.
  5. Sušienkové bochníčky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, dajte im dostatok priestoru, nech sa vám nezlepia a pečte v predhriatej rúre približne 15 minút na 200 °C.

Skladovanie:

Sušienky po vytiahnutí z rúry ešte nechajte vychladnúť na mriežke. Studené sušienky preložte do nádoby, ktorá nie je celkom vzduchotesne uzavretá. Sušienky sa totiž najlepšie uležia, keď k nim bude mať vzduch prístup.

Nádobu nechajte v chladnejšej špajze, nedávajte ju ale na balkón, nech príliš nenavlhnú.

Anízky

Na dva plechy sušienok potrebujete:

  • 290 g hladkej múky,
  • 1 lyžicu cukru,
  • 140 g masla,
  • 50 g mletých vlašských orechov,
  • ¼ kocky droždia (približne 10 g),
  • 2 lyžice teplého mlieka,
  • 1,5 lyžičky mletého anízu,
  • 1 menší citrón (šťavu a kôru),
  • práškový cukor na obalenie.

Na prvý pohľad si aníz pomýlite s kmínom. Sú síce príbuzní, ale chuťovo sa veľmi líšia.Na prvý pohľad si aníz pomýlite s kmínom. Sú síce príbuzní, ale chuťovo sa veľmi líšia.

Postup:

  1. Rozdrobte do misy droždie, pridajte cukor a mlieko, zamiešajte a nechajte vzísť kvások.
  2. Do druhej nádoby nasypte múku, aníz, orechy a citrónovú kôru.
  3. Hotový kvások prelejte k múke, pridajte zmäknuté maslo, citrónovú šťavu a vypracujte cesto.
  4. Z cesta tvarujte guľôčky a roztlačte vidličkou alebo pečiatkou na sušienky.
  5. Sušienky pečte asi 15 minút na 160 °C.
  6. Upečené anízky obaľte v cukre.

Niektoré druhy koláčov vyžadujú skladovanie v nádobe bez prístupu vzduchu. Aby sa zbytočne neotvárala, dobre ju ukryte pred maškrtnými členmi rodiny.Niektoré druhy koláčov vyžadujú skladovanie v nádobe bez prístupu vzduchu. Aby sa zbytočne neotvárala, dobre ju ukryte pred maškrtnými členmi rodiny.

Skladovanie:

Anízky sa do lahodnej formy dostanú najlepšie v dokonale uzavretej nádobe.

Náš tip: Zázvor aj aníz patria medzi korenie, ktoré vás v chlade zahreje. Preskúmajte aj ďalších sedem korenín, ktoré zahrievajú, a vyskúšajte ich kombináciu do oboch druhov sušienok.

Kakaová chuťovka ku káve i čaju

Kakao je jednou z vôní, bez ktorých by Vianoce skrátka neboli kompletné.

Kakaové sušienky

Na tri plechy sušienok si pripravte:

  • 220 g hladkej múky,
  • 130 g mletých vlašských orechov,
  • 70 g krupicového cukru,
  • 200 g masla,
  • 25 g kakaa,
  • 1 lyžičku mletej škorice,
  • 2 žĺtky.

Postup:

  1. Múku zmiešajte s orechmi, cukrom, škoricou a kakaom.
  2. Pridajte ostatné prísady a vypracujte cesto.
  3. Hotové cesto nechajte pol hodiny odpočívať v chladničke.
  4. Vyvaľkajte polcentimetrovú placku a vykrajujte kolieska alebo ováliky.
  5. Upečte sušienky v predhriatej rúre. Postačí asi 15 minút na 180 °C.

Náš tip: Vykrajované sušienky môžete rýchlo vylepšiť so špeciálnym dekoračným valčekom. Stačí zľahka prejsť takmer vyvaľkané cesto vzorovaným valčekom a sušienky získajú krásnu štruktúru.

Skladovanie:

Kakaové sušienky môžete uschovať do plechovej alebo sklenenej nádoby. Veko nemusí tesniť úplne.

Sušienky môžu slúžiť aj ako originálny vianočný darček. Do tejto nádoby ich bude rád chodiť vyjedať každý fanúšik Marvelovských filmov.Sušienky môžu slúžiť aj ako originálny vianočný darček. Do tejto nádoby ich bude rád chodiť vyjedať každý fanúšik Marvelovských filmov.

 

Odporúčame