5 tipov, ako kreatívne využiť prázdne kávové kapsuly | Blog Mall.sk

5 tipov, ako kreatívne využiť prázdne kávové kapsuly

Šálku vašej obľúbenej kávy ste si už vychutnali, ale čo teraz s prázdnymi kávovými kapsulami? Začnite ich zbierať a pustite sa do tvorenia. Z pestrofarebných téglikov si ľahko vyrobíte šperky aj ozdobné reťaze. Popustite uzdu kreativite a recyklujte po svojom.

Ako sa ekologicky zbaviť použitých kapsúl?

Kávové kapsuly sú vyrobené z hliníka. A ten nepatrí do zmesového komunálneho odpadu. Správne by ste ich mali nosiť do kontajnera na kovy, aby sa ďalej využili na výrobu drôtov či plechu. Ale je tu ešte druhá možnosť – zrecyklujte ich sami. Z kávových kapsúl si vyrobíte veľa maličkostí pre radosť aj na úžitok.

1. Kapsuly premeňte na vkusné šperky

Kávové kapsuly sa vyrábajú v mnohých farbách. Nájdete ich vo všetkých odtieňoch zlatej, medenej, červenej, modrej i fialovej. A tak krásne farebné, ako ich kúpite, vydržia naozaj dlho. To je škoda nevyužiť.

Stačia vám kliešte, šperkársky drôtik, ktorý sa ľahko ohýba, a šidlo alebo ihla na prederavenie. Dokúpiť ešte musíte závesy na náušnice, retiazky alebo zapínanie podľa toho, čo chcete z kapsúl vyrobiť. Zoženiete ich v korálkárňach alebo výtvarných potrebách.

Samotný proces výroby je veľmi jednoduchý. Kapsuly stlačte či skladajte, aby ste vytvorili jednotlivé časti šperku. Pomocou ihly a drôtika ich potom spájajte dokopy. Nie je to vôbec ťažké. Tie najjednoduchšie šperky zvládne naozaj každý. Nebojte sa zapojiť aj svoje deti. A ak vám chýba inšpirácia, hľadajte ju napríklad na Pintereste.

Na tvorenie z kávových kapsúl vám stačí aj náradie, ktoré máte bežne doma. • 

2. Ozdobte si vianočný stromček

Nemusíte kupovať drahé vianočné reťaze. Stačí nazbierať dostatočné množstvo kávových kapsúl. Kapsuly stlačte, urobte do nich dve dierky oproti sebe a navlečte ich na zlatú šnúrku či stužku jednu vedľa druhej. Vyrobiť si môžete vianočnú reťaz v klasických odtieňoch zlatej, striebornej a medenej alebo využite ich farebnosť a ružové gule doplňte reťazami z ružových kapsúl s kovovými odleskami. Na stromčeku sa budú v svetle sviečok pekne trblietať.

Kávové kapsuly sa vyrábajú v mnohých farebných odtieňoch. Využite to. • 

3. Reťazami z kávových kapsúl odplašíte vtáky na záhrade

Ak radšej vyrábate skôr niečo užitočné, než ozdobné, použite prázdne kávové kapsuly na zastrašenie škodlivého vtáctva. Bežne sa používajú napríklad staré CD disky, ale stačí vziať čokoľvek, od čoho sa odráža svetlo a čo vydáva šušťavé zvuky. S kávovými kapsulami dosiahnete oboje. Stačí ich navliecť na povrázok a uviazať na strom, vinič či na tyčky popri záhonoch.

Z kapsúl vyrobíte reťaze na záhradu alebo pokojne aj ozdobný záves do bytu. Zdroj: Pinterest. • 

4. Ozdobte si pergolu

Reťaze, ktoré z kávových kapsúl vytvoríte, nemusíte nechávať až na vianočný stromček. Ozdobte si nimi aj záhradnú pergolu. Farby z nich nevysaje slniečko ani dážď, takže budú stále rovnako krásne.

5. Vytvorte originálne obrazy

Ak máte kreativity na rozdávanie, pustite sa do autorskej tvorby. Stlačené kapsuly skladajte do abstraktných obrazcov a vytvárajte originálne obrazy. Stačí vám obyčajný rám, kartón papiera a dobré lepidlo.

Až spracujete prebytočné kapsuly, pozrite sa tiež, čo s použitými čajovými vreckami.

 

Top 5