Upečte si tradičné fašiangové šišky, ktoré zvládnete aj s deťmi | Blog Mall.sk

Upečte si tradičné fašiangové šišky, ktoré zvládnete aj s deťmi

Strašidelné masky, pochody a tance nie je to jediné, čo k fašiangom patrí. Bujaré oslavy sú predovšetkým sviatkom dobrého jedla. Upečte si tradičné fašiangové šišky – naučíme vás dva jednoduché recepty. Klasická pochúťka môže byť dokonalou bodkou za nedeňým obedom.

Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde…Fašiangy sú hlavne časom zábavy a sviatkami dobrého jedla. Bez zabíjačky a vyprážaných šišiek by to skrátka nebolo ono.

Práve tradičné šišky totiž patria k fašiangom rovnako ako vanilkové rožteky k Vianociam. Smažia sa bežne na fašiangový utorok, ktorým predveľkonočné sviatky jedla končia. Maškrtia sa len tak doma v rodinnom kruhu alebo sa rozdávajú ako výslužka v maškarnom sprievode.

Obdobie fašiangov trvá niekoľko týždňov - od Troch kráľov do popolcovej stredy. • 

Účelom fašiangových radovánok je totiž jediné – dosýta sa najesť a pripraviť sa tak na dlhé obdobie pôstu, ktoré začína Popolcovou stredou. Tá tento rok pripadá na 26. 2.

Pripravte delikatesu, ktorou si uctíte nielen fašiangových hostí, ale aj svojich najbližších pri valentínskej večeri. Naučíme vás jednoduchý recept, podľa ktorého to zvládnete na jednotku.

Sladké šišky môžete využiť ako dezert po romantickej večeri alebo ich naservírovať partnerovi ako raňajky do postele. • 

Od kvásku k teplej lahôdke

Pre obdobie fašiangov sú typické kysnuté dobroty. Zarobte si preto cesto na poctivé domáce šišky z kvásku. Budete na ne potrebovať:

  • 250 ml vlažného mlieka,
  • 40 g čerstvého droždia,
  • 2 lyžice krupicového cukru,
  • 500 g hladkej múky,
  • 4 žĺtky,
  • 50 g rozpusteného masla,
  • štipku soli,
  • kôru z citróna,
  • džem, lekvár alebo mak na náplň,
  • olej na vyprážanie,
  • práškový cukor na poprášenie.

Pri prípravách vám môžu pomáhať aj deti. • 

1. Najprv si pripravte kvások. Odlejte do hrnčeka trochu mlieka, zmiešajte ho s lyžicou krupicového cukru a do zmesi nadrobte kocku droždia. Premiešajte a nechajte odpočinúť.

2. Zatiaľ si nachystajte cesto. Do misy nasypte múku a zvyšok cukru. Pridajte žĺtky, citrónovú kôru, štipku soli a zvyšné mlieko. Všetko poriadne premiešajte. Nakoniec pridajte pripravený kvások a rozpustené mlieko a cesto vypracujte. Keď sa prestane lepiť na varešku, máte hotovo.

3. Potom stačí misu prikryť utierkou a nechať cesto asi hodinu kysnúť. Neľakajte sa, keď bude na záver vykukovať z misy von – svoj objem by malo asi zdvojnásobiť.

4. Vykysnuté cesto si rozdeľte na dve časti a obe rozváľajte na pomúčenej doske. Na jednu časť rozmiestnite kôpky náplne. Marmeláda, lekvár, mak – záleží len na vašej chuti. Nakoniec ju priklopte druhou polovicou rozvaľkaného cesta a vykrajujte okolo hrbolčekov vykrajovadlom šišky alebo si pomôžte veľkým pohárikom. Pripravené šišky nechajte ešte na doske 20 minút kysnúť.

Šišky smažte z oboch strán. Uprostred by mal po obvode vzniknúť typický svetlý prúžok. • 

NÁŠ TIP: Ak sa vám nechce cesto váľať, môžete z neho jednoducho vytvarovať jednotlivé bochníky a osmažiť ich bez náplne. Marmeládou alebo lekvárom ich ozdobíte až nakoniec.

5. V hrnci alebo hlbšej panvičke si rozpáľte silnú vrstvu oleja – aspoň na 5 centimetrov. Šišky smažte z oboch strán, stačí minúta alebo dve a môžete obracať. Hrniec nezabudnite priklopiť pokrievkou.

6. Dozlata osmažené šišky vytiahnite a nechajte z nich na papierovej utierke odkvapkať prebytočný tuk. Pred podávaním ich poprášte práškovým cukrom. Pre zvýraznenie chuti do nich môžete pridať balíček vanilkového cukru.

Okrem klasických šišiek si môžete z rovnakého cesta pripraviť aj bavorské šišky – namiesto bochníkov vytvarujte nízke placky. Tie nakoniec potrite lekvárom a ozdobte smotanou. • 

Odľahčená varianta z jogurtu

Ak sa vám nechce robiť cesto z kvásku a radšej by ste zvolili jednoduchšiu variantu, pripravte si odľahčené šišky z jogurtového cesta. Hotovo budete mať za pol hodinku a stačí vám na ne len 5 surovín:

  • 200 g jogurtu,
  • 150 g polohrubej múky,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 1 vajce,
  • pol balíčka prášku do pečiva.

1. Všetky ingrediencie zmiešajte a vypracujte v hladké a riedke cesto.

2. Pomocou lyžice vytvarujte malé guľôčky a osmažte ich vo vyššej vrstve oleja z oboch strán.

3. Osmažené minišišky podávajte s marmeládou a smotanou.

Hotové minišišky môžete pocukrovať alebo podávať s marmeládou a smotanou. • 

Ktoré tradičné recepty pripravujete cez fašiangy vy? Podeľte sa s nami na Facebooku.

 

Top 5