Sladký mrkvový koláč alebo carrot cake sa hodi na najrôznejšie príležitosti. Na Veľkú noc vďaka nemu vašej rodine naservírujete okrem tradičných lahôdok aj zakamuflovanú porciu zeleniny.
Na mrkvový koláč si pripravte:
- 4 vajcia,
- 2 hrnčeky polohrubej múky,
- 2 hrnčeky hnedého cukru,
- 2 lyžičky jedlej sódy,
- 2 lyžičky prášku do pečiva,
- ½ lyžičky soli,
- 1 hrnček oleja,
- 2 lyžičky vanilkového extraktu,
- 2 lyžičky škorice,
- 8 mrkiev
- a 1 hrnček vlašských orechov.
Všetky vychytávky na pečenie nájdete tu >>
Na klasickú polevu budete potrebovať:
- 500 g krémového syra (napríklad Lučina) – vytiahnite ho skôr z chladničky, aby mal pri príprave izbovú teplotu,
- 2 hrnčeky práškového cukru,
- 1 lyžičku vanilkového extraktu,
- šťavu z 1 citróna
- a 2 lyžice masla.
A pustite sa do prípravy:
- Rúru predhrejte na 175 °C.
- Na strúhadle nastrúhajte mrkvu.
- Orechy nameľte v mlynčeku alebo ich nasekajte nožom, prípadne ich cez utierku rozdrvte klepáčkom na mäso.
- Do misky dajte vajcia, cukor a vanilkový extrakt a vyšľahajte ručným šľahačom.
- Pridajte suché prísady a olej a poctivo premiešajte.
- Nakoniec prisypte nastrúhanú mrkvu a orechy a ešte raz poriadne premiešajte.
- Cesto nalejte do tortovej formy vymazanej maslom alebo vyloženej papierom na pečenie.
- Koláč pečte zhruba hodinu.
Že je upečený, poznáte, akonáhle sa korpus začne na krajoch odliepať od formy.
Počas toho, kým je koláč v rúre, sa vrhnite na polevu:
- V miske zmiešajte syr, cukor a šťavu z citróna.
- Maslo rozpusťte v mikrovlnke alebo na sporáku, nechajte ho chvíľu vychladnúť a primiešajte k ostatným ingredienciám.
- Zmes miešajte do hladka, potom ju nechajte odpočívať v chladničke, až kým koláč nevychladne.
- Keď budú koláč aj poleva vychladnuté, blížite sa do finále Korpus prekrojte pozdĺžne na polovicu alebo tretiny, potrite ho zhruba tretinou krému a zlepte.
- Zvyšok krému naneste pomocou stierky na celý koláčik.
- Na záver koláč posypte mletými orechmi a dozdobte podľa vlastnej chuti. Napríklad zajačikmi alebo kuriatkami vykrojenými z marcipánu.
- Svoj výtvor si môžete vychutnať hneď, ale najlepšie chutí po odstátí, ideálne na druhý deň.
Experimentujte s polevou aj prevedením
Ak máte klasickú verziu mrkvového koláča odskúšanú, ja správny čas na cukrárenské experimenty. Vylepšite koláčik napríklad muškátovým orieškom, sušeným zázvorom alebo kardamonom. Do krému primiešajte namiesto Lučiny mascarpone alebo pripravte jednoduchú polevu z citróna a práškového cukru. Z cesta nemusí nutne vyjsť koláčik či torta. Nalejte ho do formičiek a upečte si mrkvové muffiny, ktoré potom preliate polevou môžete rozdať koledujúcim deťom.
Potešte alergikov aj vegánov
Ak sa k vám bude chystať návšteva s alergiou na orechy, dezert bez problémov upravíte tak, aby bol vhodný aj pre nich, Stačí, ak vlašské orechy nahradíte mletým slnečnicovým semienkom a všetci si zaručene pochutnajú.
O nič ukrátený nezostanú ani vegáni alebo jedáci s intoleranciou na laktózu. Pokojne sa držte pôvodného receptu a koláčik pre nich iba upravte. Krémový syr nahraďte kokosovým mliekom, vajíčko banánom alebo ananásovým džemom a maslo rastlinným tukom