Veľkonočné aktivity s deťmi | Blog Mall.sk

6 tipov na veľkonočné aktivity s deťmi

Farbenie kraslíc a výroba korbáča sú klasikou. Máme pre vás ďalšie tipy, ako tematicky zabaviť deti počas veľkonočných sviatkov. Doma aj na záhrade.

1. Hľadajte na Veľký piatok poklad

Na Veľký piatok, teda piatok pred Veľkou nocou, sa podľa klasickej povery otvárajú hory a vydávajú poklady, ktoré sú v nich ukryté. A pretože je Veľký piatok sviatkom, je to ideálna príležitosť vyraziť na nejakú horu s deťmi.

Nemusíte práve na Gerlach, úplne vám bude stačiť aj kopec za domom. Dôležité sú totiž poklady. Deťom vopred nachystajte stopy vedúce k ukrytej odmene alebo spoločne pátrajte po naozajstnom poklade – Veľký piatok je ideálny deň na geocaching.

2. Zahrajte sa na schovávačku so zajačikom

Nie je isté, či táto tradičná hra pochádza z USA alebo Nemecka. Isté ale je, že ju deti milujú. V zahraničí nahrádza vinšovanie a korbáče, vy si môžete zajačiu schovávačku doplniť do repertoáru aktivít.

Poschovávajte po záhrade alebo po byte vajíčka, cukríky alebo napríklad ingrediencie na výrobu slizu. Deti vybavte košíčkom, povedzte im, že veľkonočný zajačik stratil nádielku a potrebuje pomoc s hľadaním. Potom ich už len vypustite a bavte sa ich šialeným hľadaním.

Ak na záhrade schováte aj figúrky zajačikov, bude príbeh ešte reálnejší. • 

3. Nachystajte vinšovačku pre zvieratká

V predchádzajúcej aktivite deti zbierali nádielku od zajačika, teraz mu môžu štedrosť oplatiť. Alebo aspoň jeho kamarátom vtáčikom.

Ako záhradnú dekoráciu spoločne vyrobte malé kŕmidlá a ozdobte nimi stromy, kríky alebo balkón. Ideálne je trochu stlačiť rolku od toaletného papiera, rozstrihnúť ju na 3–4 časti a ďalej postupovať podľa návodu. Výsledné mini kŕmidlá majú pri troche fantázie tvar a vzhľad kraslice a navyše vábia vtáčiky, ktoré potom môžete s deťmi pozorovať. Len dávajte pozor na mačky.

4. Pošlite blahoželanie

Kedy ste naposledy dostali list alebo pohľadnicu? A čo potom vaše deti! Sprostredkujte im tradičnú aktivitu a nechajte ich vyrábať blahoželania pre babičky alebo kamarátov. Fantázii sa medze nekladú, takže na tvorbu môžu použiť pastelky, farebné papiere alebo čokoľvek iné.

5. Vyskúšajte quilling

Jednou z kreatívnych techník, ktoré môžete s väčšími deťmi na Veľkú noc vyskúšať, je quilling. Ide o papierové prúžky, ktoré špeciálnym perom stáčate do špirál a potom tvarujete do požadovaného tvaru.

Na quillingu je čarovné, že touto technikou môžete ozdobiť priania, kraslice aj vyrobiť 3D veľkonočné dekorácie.

Quilling si vyžaduje čas a trochu trpezlivosti, na voľné dni je preto ideálny. • 

6. Absolvujte skrášľovaciu procedúru pre dievčatá aj vajíčka

Táto aktivita je hlavne pre mamičky a ich dcérky, ale ani páni nemusia zostať na ocot. O to väčšia bude zábava! Ak vás totiž omrzí farbenie vajíčok známymi spôsobmi, môžete ich nafarbiť pomocou lakov na nechty a pri tej príležitosti veľkonočne ozdobiť aj svoje nechty.

Ako na farbenie vajíčok pomocou laku na nechty:

  • Do nádoby s vodou izbovej teploty (to je dôležité) nakvapkajte lak na nechty. Môžete použiť viacero lakov rôznych farieb.
  • Pomocou špáradla alebo špendlíka laky zľahka premiešajte, na vode vytvoria efektné vzory.
  • Vyfúknuté vajcia na špajli ponorte jednou polovicou do vody a chvíľu podržte, aby sa lak dobre prichytil.
  • Nechajte chvíľu zaschnúť a opakujte s druhou polovicou.

Pri tejto technike zužitkujete zvyšky starých lakov, hodí sa ale len na vyfúknuté vajcia. • 

Aby ste si pri farbení nepoškodili vlastnú manikúru, používajte gumové rukavice. Malé deti môžu vajíčka na paličke zdobiť priamo lakom – vďaka štetcu je to naozaj jednoduché.

A ako trávite Veľkú noc s deťmi vy? Podeľte sa o svoje tipy na aktivity na Facebooku.

 

Top 5