Zahrajte si videohry s rodinou: 4 najjednoduchšie spôsoby, ako na to | Blog Mall.sk

Zahrajte si videohry s rodinou: 4 najjednoduchšie spôsoby, ako na to

Chcete si doma spolu s rodinou zahrať videohry, ale neviete, ako na to? Možností je mnoho – predstavíme vám tie najjednoduchšie vrátane výbavy, ktorú k nim potrebujete.

1. Zahráte si online cez Wi-Fi

Ak máte doma viac počítačov alebo notebookov, môžete ku každému posadiť jedného člena domácnosti a zahrať si tak, ako by ste hrali online s ľuďmi z druhého konca sveta. Online hranie dnes podporuje 99 % všetkých hier, ktoré sú určené pre viacerých hráčov, takže si takto zahráte prakticky čokoľvek.

Zvyčajne stačí, keď jeden z hráčov spustí hru, založí virtuálnu miestnosť a rozošle ostatným pozvánky na pripojenie (napríklad v službe Steam). Hneď ako sa všetci hráči pripoja, hra môže začať. Samozrejme platí, že ak chcete hrať týmto spôsobom, musia mať všetci hráči hru legálne zakúpenú a nainštalovanú na svojom počítači.

Nevýhodou je, že tento spôsob je vhodný skôr na hranie na diaľku. Ak si chcete zahrať doma, musíte buď premiestniť počítače do jednej miestnosti alebo sa zmieriť s tým, že napríklad Tóno bude hrať na notebooku v obývačke a Marienka na stolovom počítači v spálni. Na druhej strane do hry jednoducho pripojíte aj súrodenca, ktorý býva na druhom konci Slovenska.

Ďalšou nevýhodou je, že ak chcete hrať nové, graficky náročné hry, pravdepodobne ich neutiahnu všetky počítače, ktoré doma máte (hlavne pracovné notebooky). Ak máte doma menej výkonné stroje, siahnite radšej po starších hrách.

Ak hráte každý v inej miestnosti, pripojte sa navzájom do skupinového hovoru napríklad cez Skype, nech spolu môžete hovoriť cez mikrofóny.

2. Horúce kreslo

Takzvaný hot seat bol obľúbeným spôsobom hrania v časoch pred rozšírením internetu a dodnes je obľúbený napríklad pri strategických hrách alebo párty hrách. Hráči sedia pri jednom počítači a posúvajú si ovládač alebo klávesnicu. Hneď ako jeden hráč odohrá svoje kolo, podá ovládač druhému a tak stále dokola.

Výhodou je, že vám na hranie stačí len jedna kópia hry, jeden počítač a jeden ovládač. Veľkou nevýhodou bohužiaľ je, že týmto spôsobom je možné hrať iba ťahové hry, ktorých nie je príliš veľa. Strieľačky alebo závodné hry si takto nezahráte. Ak však máte radi stratégie ako Heroes of Might and Magic alebo počítačové verzie stolových hier, horúce kreslo vyskúšajte.

3. Jeden počítač a viac ovládačov

Ďalším jednoduchým spôsobom ako sa hrať na počítači s viacerými ľuďmi je takzvaný lokálny multiplayer. Všetci hráte na jednom počítači, ku ktorému máte cez USB porty pripojených viac ovládacích zariadení. V praxi napríklad jeden hráč hrá s klávesnicou a myšou, druhý na gamepade (hernom ovládači) a tretí na ďalšom gamepade.

Ak sa nechcete tlačiť pri monitore, prepojte si počítač (alebo pokojne aj notebook) HDMI káblom s televízorom a hrajte bez problémov na gauči v obývačke. Len treba zabezpečiť, aby mali herné ovládače dostatočne dlhé USB káble.

Nevýhodou tohto spôsobu hrania je opäť to, že nie všetky hry lokálny multiplayer podporujú. Rozhodne je ich ale viac než pri horúcom kresle. Takto si napríklad zahráte aj pretekárske hry – keď hrajú 4 ľudia, obrazovka sa rozdelí na 4 časti, aby každý hráč sledoval svojho pretekára.

>> Kúpte si na MALL.CZ herné ovládače, ktoré pripojíte k PC, hernej konzole Xbox aj smartphonu. <<

Pri hraní u jedného počítača alebo notebooku odporúčame bezdrôtové herné ovládače, aby vám neprekážali káble.

4. Herné konzoly

Úplne najľahším a najpohodlnejším spôsobom rodinného hrania videohier je hra na konzole. Tú pripojíte v obývačke k televízoru, posadíte sa na gauč a každý hráč si vezme do ruky ovládač. Nemusíte riešiť, či máte na hry dostatočne silnú grafickú kartu alebo či máte dosť počítačov. Na rodinné hranie bez problémov stačí jedna konzola a jeden televízor.

Rodinné hranie na konzole je najjednoduchšie, pretože nevyžaduje žiadnu technickú prípravu. Proste si sadnete a hráte.

Na rodinné hranie najviac odporúčame hernú konzolu Microsoft Xbox Series S, ktorá:

  • vďaka minimalistickému dizajnu a menším rozmerom dobre zapadne do obývacej steny či stolíka,
  • funguje ako multifunkčný hub, takže okrem hrania na nej môžete prehrávať videá z YouTube, hudbu zo Spotify alebo filmy z Netflixu,
  • má bezdrôtové ovládače, takže vám pri hraní s viacerými ľuďmi nebudú prekážať káble,
  • a v porovnaní s inými modelmi Xboxu má priaznivejšiu cenu.

>> Kúpte si hernú konzolu Xbox Series S na MALL.SK. <<

Ku konzole si navyše nemusíte kupovať ďalšie a ďalšie hry, ale môžete si predplatiť Xbox Game Pass Ultimate. Ten stojí 37 eur na 3 mesiace a získate vďaka nemu prístup k viac než stovke obľúbených hier, vrátane rodinných hier pre viac hráčov. Zahráte si napríklad:

  • vtipnú párty hru Moving Out, kde pomáhate postavičkám so sťahovaním,
  • futbalovú klasiku FIFA 20,
  • zábavnú kooperatívnu hru s neohrabanými postavičkami Human Fall Flat,
  • elektronickú verziu obľúbenej stolovky Pandemic,
  • alebo taký Minecraft, jednu z najobľúbenejších hier v histórii.

S licenciou Game Pass Ultimate navyše k hre jednoducho pripojíte aj kamarátov a príbuzných, ktorí hernú konzolu nemajú a bývajú ďaleko od vás. Licencia podporuje multiplatformové hranie, takže stačí, keď majú konkrétnu hru zakúpenú napríklad na počítači alebo na mobile a takisto si spolu zahráte.

>> Licenciu Xbox Games Pass Ultimate si tiež kúpite na MALL.SK. <<

A aby vám nič neušlo, sledujte nás na sociálnych sieťach – sme na Facebooku, Instagrame aj na YouTube.

 

Top 5