Zábava doma | Blog Mall.sk

Tipy na zábavu s rodinou, partnerom aj sólo

Ak boli vaše víkendy vyplnené predovšetkým večermi s priateľmi, výletmi, návštevami múzeí, kaviarní alebo kina, máte momentálne v diároch prázdno. Spísali sme pre vás aktivity, ktoré si užijete bez ohľadu na počet členov domácnosti.

Virtuálne výlety do všetkých kútov sveta

Google už niekoľko rokov umožňuje vo svojich mapách Street View (teda slovensky pohľad na ulice). Vďaka tejto vychytávke si pozriete takmer každé mestské zákutia na svete.

Okrem svetových pamätihodností sa cez obrazovku pozriete aj na prírodné monumenty alebo nahliadnete za brány známych športovísk, múzeí aj reštaurácií. Behom pár sekúnd tak navštívite trebárs Niagarské vodopády, Eiffelovu vežu alebo austrálske Uluru.

Vďaka prezeraniu ulíc nahliadnete aj do miest, kde ste pred niekoľkými rokmi trávili dovolenku alebo si cez prechádzky okolím vyberiete miesto pre váš ďalší pobyt.

Náš tip: Ukážte deťom alebo partnerovi, kde ste sa narodili a trávili detstvo. Ak bývate aj so starými rodičmi, vezmite ich aspoň virtuálne na výlet do ich rodiska a vypočujte si, ako to tam vyzeralo skôr.

Až vás prechádzky ulicami omrzia, premiestnite sa do väčšej výšky a pozrite si planétu cez Google Earth. Tá ukazuje Zem z pohľadu satelitov a v niektorých miestach vykresľuje fantastické detaily.

Výlety z pohodlia gauča? Ide to s Google Street View. Pozrite sa napríklad na najslávnejšie svetové vodopády. • 

Návšteva domáceho kina vo všetkej paráde

Ísť do kina neznamená len vidieť vybraný film. Preto si s rodinou, partnerom alebo aj sami doprajte doma kompletný zážitok:

Vymeňte tepláky a vyťahané tričko na doma za oblečenie, v ktorom by ste do kina skutočne išli.

• Pripravte si popcorn, chipsy, gumové medvedíky alebo inú dobrotu, ktorú si v kine bežne doprajete.

• Ak to váš nábytok umožňuje, nachystajte z neho jednotlivé alebo párové sedačky. Deťom kresielka zmäkčite dekou alebo im nachystajte špeciálne kino hniezdočko z vankúšov.

• Pred filmom si pustite z internetu aj ukážky iných filmov, na ktoré sa tešíte alebo sa na ne plánujete pozrieť v nasledujúcich dňoch.

Vyskúšajte neobvyklé recepty inšpirované filmami či knihami

Pripravte si desiatu alebo drink svojich obľúbených filmových či knižných hrdinov. Niektorí dávajú jasné inštrukcie, ako napríklad tajný agent Jej Veličenstva James Bond, u iných budete musieť improvizovať. Nachystajte si napríklad:

• ďatelinové pivo (pre fanúšikov Harryho Pottera),

• elfský chlieb lembas (ocenia priaznivci Hobita a Pána prsteňov)

• alebo pangalaktický megaclumák (z knihy Stopárov sprievodca galaxiou).

Potreby pre domácich barmanov nájdete tu >>

Náš tip: Do kuchyne prizvite aj deti. Aj obyčejná trená bábovka sa zmení na netradičný dezert, keď ju premenujete na bábovku, ktorú niesla Karkulka babičke.

Nenechajte si ujsť dávku kultúry

Zatvorené divadlá a galérie hľadajú cesty, ako dostať kultúru k vám do obývačky. Najčastejšie ponúkajú virtuálne prehliadky, živá predčítanie alebo vypúšťajú záznamy svojich hier.

• jedno z najväčších svetových múzeí Louvre, v ktorom si pozriete napríklad tvorbu Michelangela,

Národná galéria vo Washingtone

• alebo múzeum vo Vatikáne.

Divadelné živé prenosy aj dlhodobo prístupné záznamy hier sumarizuje portál i-divadlo.

Náš tip: Ak máte deti, pustite sa s nimi do vymýšľania vlastnej divadelnej hry alebo si večer urobte autorské čítanie. Školáci môžu predčítať aj starým rodičom cez videokonferenčný hovor alebo aspoň po telefóne.

 Kultúra žije aj na našej MALL.TV >>

Nezabúdajte na kontakt so svojimi blízkymi, ktorí zaženú všetky chmáry. • 

Zahrajte si online hry s kamarátmi

Hoci bežne nie ste fanúšikovia počítačových hier, po pár týždňoch v izolácii možno dostanete chuť na partičku šachu, dámy alebo kariet so svojimi známymi. Dobrou správou je, že tieto hry si zdarma zahráte aj po sieti.

Okrem klasiky ponúkajú duelové online súboje aj menej obvyklé hry, ako napríklad:

horolezci, v ktorých je vašim cieľom čo najrýchlejšie uhádnuť tajničku doplňovaním písmen,

slovný futbal, kde skladáte slová podobne ako v hre Scrabble,

• alebo párované, ktorá je rýchlejšia a náročnejšia verzia pexesa.

Cez videokonferenčný hovor môžete hrať aj retrohry ako:

Prišla teta z Číny (každý hráč postupne pridáva do zoznamu vecí niečo, čo teta priviezla, a cieľom hry je v správnom poradí vymenovať všetky dovezené položky zoznamu),

Hádaj na čo myslím (jeden hráč si predstavuje slávnu osobnosť a ostatní hádajú, na koho myslí, kladením otázok, na ktoré možno odpovedať len áno či nie)

• alebo Meno, mesto, zviera, vec (hráči vypĺňajú v obmedzenom čase všetky určené kolónky, teda meno, mesto, zviera a vec, začínajú na rovnaké písmeno, ktoré sa na začiatku kola určí).

Nezabudnite, že sme v tom spolu. Bezpečne doručíme všetko, čo potrebujete.

 

Top 5