Prepašujte medzi sladkosti aj slané pochúťky. Zožnete úspech | Blog Mall.sk

Prepašujte medzi sladkosti aj slané pochúťky. Zožnete úspech

Akým občerstvením prekvapiť návštevu? Prinášame Vám 5 tipov na najlepšie slané pohostenie, ktoré si zamilujú hostia i celá vaša rodina.

1. Syrové krekry

Najlepšie sú čerstvo vytiahnuté z rúry. Ak ich ale nepripravíte hneď pred príchodom návštevy, hrozí veľké riziko, že na ne už žiadna dobrota nezostane.

Na jeden veľký plech syrových sušienok budete potrebovať:

  • 30 dkg rastlinného tuku,
  • 35 dkg hladkej múky,
  • 25 dkg strúhaného parmezánu alebo tvrdého syra,
  • 1 vajce,
  • štipku papriky, soli a korenia.

Postup:

  1. Nastrúhajte do misy na hrubej strane strúhadla kocku rastlinného tuku.
  2. Pridajte strúhaný syr, múku, soľ, korenie, papriku a žĺtok.
  3. Ručne alebo v kuchynskom robotovi spracujte hladké cesto, ktoré nechajte vychladnúť v chladničke. Bude sa vám s ním lepšie pracovať.
  4. Vyvaľkajte asi 4 mm hrubý plát a vykrajujte ľubovoľné tvary sušienok.
  5. Preneste sušienky na plech, potrite bielkom a pečte na 180 °C asi 12 minút.

Náš tip: Vykrajujte trojuholníčky a do nich urobte slamkou malé diery. Krekery budú vyzerať ako kúsky ementálu.

Pripravte si radšej viac dávok cesta. Syrové krekery na slávnostnej tabuli dlho nevydržia. • 

2. Langošové jednohubky

Kto by nemiloval langoše. Či už si ich doprajete kedykoľvek v priebehu roka, vždy si vybavíte leto, stánok a vytúženú vetu „Mám tu dva s cesnakom a jeden bez“.

Na 40 malých langošov budete potrebovať:

  • 500 g bieleho tučného jogurtu,
  • 2 tégliky polkilového jogurtu plné polohrubej múky,
  • 2 lyžičky soli,
  • 1 lyžičku jedlej sódy,
  • olej na vyprážanie,
  • cesnak na potretie,
  • kečup,
  • strúhaný syr.

Postup:

  1. V mise vypracujte cesto z jogurtu, múky, soli a sódy. Nemalo by sa lepiť na varešku ani na misu.
  2. Vyklopte cesto na pomúčenú plochu a vyvaľkajte alebo rukami uhlaďte do placky.
  3. Malý pohárik namáčajte do studenej vody a vykrajujte kolieska, ktoré osmažte v panvici vo vyššej vrstve oleja.
  4. Hotové langoše pretrite cesnakom a kečupom a posypte syrom.

Náš tip: Na langoše sa výborne hodí aj pórová nátierka z krabičky tvarohu, najemno nakrájaného póru, soli a korenia.

3. Domáce hranolky

Zapráši sa po nich skôr, než sa z kuchyne vrátite aj s vidličkami. Či už sa rozhodnete ich smažiť vo fritéze alebo preferujete hranolky nasucho pečené v rúre, zlatisté zemiačky pôjdu na odbyt.

Hranolky, malé pizze, langoše alebo muffiny. Nemusíte objavovať Ameriku, hostí poteší aj stará dobrá klasika. • 

Nemusíte sa ale obmedzovať iba na hranolky zo zemiakov. Vyskúšajte aj hranolky z:

Postup je vždy rovnaký. Zo zeleniny nakrájajte podľa možnosti rovnako hrubé hranolky, rozprestrite ich na plech, pokvapkajte olejom a posypte normálnou alebo bylinkovou soľou. Vylepšiť ich môžete aj strúhaným parmezánom.

Nikdy ale nepečte hranolky z viacerých druhov zeleniny na jednom plechu. Každej zelenine svedčí inak dlhý pobyt v rúre – cuketu môžete podávať za 10 minút, zemiaky a sladké zemiaky za 30 minút a zeler si vyžiada aj 45 minút.

4. Slivky v slaninovom kabátiku

Jednoduché jednohubky z dvoch ingrediencií prekvapia vašich hostí kombináciou chrumkavej slaniny a šťavnatej slivky.

Sladké a slané – kombinácia, ktorá poteší. • 

Sušenú slivku obtočte plátkom slaniny a prepichnite špáradlom. Vyskladajte zabalené slivky na plech a pečte v rúre na 180 °C približne 10 minút, kým slanina nechytí zlatý nádych.

5. Slané mini-muffiny

S malými muffinmi urobíte veľkú parádu a navyše do nich dobre zužitkujete takmer všetko, čo chladnička dá. Hodia sa aj na spracovanie zvyšku varenej zeleniny. Ak doma nájdete trochu múky, vajcia, mlieko a olej, máte vyhrané.

Vyskúšajte napríklad jeden z osvedčených receptov na slané muffiny. Na večerné pohostenie vám postačí polovičná dávka.

Náš tip: Mini-muffiny môžete podávať s cesnakovým dipom, ktorý pripravíte z bieleho jogurtu, prelisovaného cesnaku, byliniek, soli a korenia.