Prepašujte medzi sladkosti aj slané pochúťky. Zožnete úspech

Akým občerstvením prekvapiť návštevu? Prinášame Vám 5 tipov na najlepšie slané pohostenie, ktoré si zamilujú hostia i celá vaša rodina.

1. Syrové krekry

Najlepšie sú čerstvo vytiahnuté z rúry. Ak ich ale nepripravíte hneď pred príchodom návštevy, hrozí veľké riziko, že na ne už žiadna dobrota nezostane.

Na jeden veľký plech syrových sušienok budete potrebovať:

  • 30 dkg rastlinného tuku,
  • 35 dkg hladkej múky,
  • 25 dkg strúhaného parmezánu alebo tvrdého syra,
  • 1 vajce,
  • štipku papriky, soli a korenia.

Postup:

  1. Nastrúhajte do misy na hrubej strane strúhadla kocku rastlinného tuku.
  2. Pridajte strúhaný syr, múku, soľ, korenie, papriku a žĺtok.
  3. Ručne alebo v kuchynskom robotovi spracujte hladké cesto, ktoré nechajte vychladnúť v chladničke. Bude sa vám s ním lepšie pracovať.
  4. Vyvaľkajte asi 4 mm hrubý plát a vykrajujte ľubovoľné tvary sušienok.
  5. Preneste sušienky na plech, potrite bielkom a pečte na 180 °C asi 12 minút.

Náš tip: Vykrajujte trojuholníčky a do nich urobte slamkou malé diery. Krekery budú vyzerať ako kúsky ementálu.

Pripravte si radšej viac dávok cesta. Syrové krekery na slávnostnej tabuli dlho nevydržia.Pripravte si radšej viac dávok cesta. Syrové krekery na slávnostnej tabuli dlho nevydržia.

2. Langošové jednohubky

Kto by nemiloval langoše. Či už si ich doprajete kedykoľvek v priebehu roka, vždy si vybavíte leto, stánok a vytúženú vetu „Mám tu dva s cesnakom a jeden bez“.

Na 40 malých langošov budete potrebovať:

  • 500 g bieleho tučného jogurtu,
  • 2 tégliky polkilového jogurtu plné polohrubej múky,
  • 2 lyžičky soli,
  • 1 lyžičku jedlej sódy,
  • olej na vyprážanie,
  • cesnak na potretie,
  • kečup,
  • strúhaný syr.

Postup:

  1. V mise vypracujte cesto z jogurtu, múky, soli a sódy. Nemalo by sa lepiť na varešku ani na misu.
  2. Vyklopte cesto na pomúčenú plochu a vyvaľkajte alebo rukami uhlaďte do placky.
  3. Malý pohárik namáčajte do studenej vody a vykrajujte kolieska, ktoré osmažte v panvici vo vyššej vrstve oleja.
  4. Hotové langoše pretrite cesnakom a kečupom a posypte syrom.

Náš tip: Na langoše sa výborne hodí aj pórová nátierka z krabičky tvarohu, najemno nakrájaného póru, soli a korenia.

3. Domáce hranolky

Zapráši sa po nich skôr, než sa z kuchyne vrátite aj s vidličkami. Či už sa rozhodnete ich smažiť vo fritéze alebo preferujete hranolky nasucho pečené v rúre, zlatisté zemiačky pôjdu na odbyt.

Hranolky, malé pizze, langoše alebo muffiny. Nemusíte objavovať Ameriku, hostí poteší aj stará dobrá klasika.Hranolky, malé pizze, langoše alebo muffiny. Nemusíte objavovať Ameriku, hostí poteší aj stará dobrá klasika.

Nemusíte sa ale obmedzovať iba na hranolky zo zemiakov. Vyskúšajte aj hranolky z:

Postup je vždy rovnaký. Zo zeleniny nakrájajte podľa možnosti rovnako hrubé hranolky, rozprestrite ich na plech, pokvapkajte olejom a posypte normálnou alebo bylinkovou soľou. Vylepšiť ich môžete aj strúhaným parmezánom.

Nikdy ale nepečte hranolky z viacerých druhov zeleniny na jednom plechu. Každej zelenine svedčí inak dlhý pobyt v rúre – cuketu môžete podávať za 10 minút, zemiaky a sladké zemiaky za 30 minút a zeler si vyžiada aj 45 minút.

4. Slivky v slaninovom kabátiku

Jednoduché jednohubky z dvoch ingrediencií prekvapia vašich hostí kombináciou chrumkavej slaniny a šťavnatej slivky.

Sladké a slané – kombinácia, ktorá poteší.Sladké a slané – kombinácia, ktorá poteší.

Sušenú slivku obtočte plátkom slaniny a prepichnite špáradlom. Vyskladajte zabalené slivky na plech a pečte v rúre na 180 °C približne 10 minút, kým slanina nechytí zlatý nádych.

5. Slané mini-muffiny

S malými muffinmi urobíte veľkú parádu a navyše do nich dobre zužitkujete takmer všetko, čo chladnička dá. Hodia sa aj na spracovanie zvyšku varenej zeleniny. Ak doma nájdete trochu múky, vajcia, mlieko a olej, máte vyhrané.

Vyskúšajte napríklad jeden z osvedčených receptov na slané muffiny. Na večerné pohostenie vám postačí polovičná dávka.

Náš tip: Mini-muffiny môžete podávať s cesnakovým dipom, ktorý pripravíte z bieleho jogurtu, prelisovaného cesnaku, byliniek, soli a korenia.

 

Odporúčame