1. Syrové krekry
Najlepšie sú čerstvo vytiahnuté z rúry. Ak ich ale nepripravíte hneď pred príchodom návštevy, hrozí veľké riziko, že na ne už žiadna dobrota nezostane.
Na jeden veľký plech syrových sušienok budete potrebovať:
- 30 dkg rastlinného tuku,
- 35 dkg hladkej múky,
- 25 dkg strúhaného parmezánu alebo tvrdého syra,
- 1 vajce,
- štipku papriky, soli a korenia.
Postup:
- Nastrúhajte do misy na hrubej strane strúhadla kocku rastlinného tuku.
- Pridajte strúhaný syr, múku, soľ, korenie, papriku a žĺtok.
- Ručne alebo v kuchynskom robotovi spracujte hladké cesto, ktoré nechajte vychladnúť v chladničke. Bude sa vám s ním lepšie pracovať.
- Vyvaľkajte asi 4 mm hrubý plát a vykrajujte ľubovoľné tvary sušienok.
- Preneste sušienky na plech, potrite bielkom a pečte na 180 °C asi 12 minút.
Náš tip: Vykrajujte trojuholníčky a do nich urobte slamkou malé diery. Krekery budú vyzerať ako kúsky ementálu.
2. Langošové jednohubky
Kto by nemiloval langoše. Či už si ich doprajete kedykoľvek v priebehu roka, vždy si vybavíte leto, stánok a vytúženú vetu „Mám tu dva s cesnakom a jeden bez“.
Na 40 malých langošov budete potrebovať:
- 500 g bieleho tučného jogurtu,
- 2 tégliky polkilového jogurtu plné polohrubej múky,
- 2 lyžičky soli,
- 1 lyžičku jedlej sódy,
- olej na vyprážanie,
- cesnak na potretie,
- kečup,
- strúhaný syr.
Postup:
- V mise vypracujte cesto z jogurtu, múky, soli a sódy. Nemalo by sa lepiť na varešku ani na misu.
- Vyklopte cesto na pomúčenú plochu a vyvaľkajte alebo rukami uhlaďte do placky.
- Malý pohárik namáčajte do studenej vody a vykrajujte kolieska, ktoré osmažte v panvici vo vyššej vrstve oleja.
- Hotové langoše pretrite cesnakom a kečupom a posypte syrom.
Náš tip: Na langoše sa výborne hodí aj pórová nátierka z krabičky tvarohu, najemno nakrájaného póru, soli a korenia.
3. Domáce hranolky
Zapráši sa po nich skôr, než sa z kuchyne vrátite aj s vidličkami. Či už sa rozhodnete ich smažiť vo fritéze alebo preferujete hranolky nasucho pečené v rúre, zlatisté zemiačky pôjdu na odbyt.
Nemusíte sa ale obmedzovať iba na hranolky zo zemiakov. Vyskúšajte aj hranolky z:
- batátov,
- cukety
- alebo zeleru.
Postup je vždy rovnaký. Zo zeleniny nakrájajte podľa možnosti rovnako hrubé hranolky, rozprestrite ich na plech, pokvapkajte olejom a posypte normálnou alebo bylinkovou soľou. Vylepšiť ich môžete aj strúhaným parmezánom.
Nikdy ale nepečte hranolky z viacerých druhov zeleniny na jednom plechu. Každej zelenine svedčí inak dlhý pobyt v rúre – cuketu môžete podávať za 10 minút, zemiaky a sladké zemiaky za 30 minút a zeler si vyžiada aj 45 minút.
4. Slivky v slaninovom kabátiku
Jednoduché jednohubky z dvoch ingrediencií prekvapia vašich hostí kombináciou chrumkavej slaniny a šťavnatej slivky.
Sušenú slivku obtočte plátkom slaniny a prepichnite špáradlom. Vyskladajte zabalené slivky na plech a pečte v rúre na 180 °C približne 10 minút, kým slanina nechytí zlatý nádych.
5. Slané mini-muffiny
S malými muffinmi urobíte veľkú parádu a navyše do nich dobre zužitkujete takmer všetko, čo chladnička dá. Hodia sa aj na spracovanie zvyšku varenej zeleniny. Ak doma nájdete trochu múky, vajcia, mlieko a olej, máte vyhrané.
Vyskúšajte napríklad jeden z osvedčených receptov na slané muffiny. Na večerné pohostenie vám postačí polovičná dávka.
Náš tip: Mini-muffiny môžete podávať s cesnakovým dipom, ktorý pripravíte z bieleho jogurtu, prelisovaného cesnaku, byliniek, soli a korenia.