Vykúzlite vianočnú atmosféru pomocou svetelnej reťaze | Blog Mall.sk

Vykúzlite vianočnú atmosféru pomocou svetelnej reťaze

Zabudnite na blikajúce svetlá hrajúce všetkými farbami dúhy a svietiace soby na strechách rodinných domov. Máme pre vás tipy, ako pomocou svetelnej reťaze vykúzlite decentné dekorácie, ktoré vyzerajú krásne (nielen) na Vianoce. A poradíme tiež, ako reťaz vybrať.

Ak svetelné reťaze vyťahujete až pár dní pred Vianocami a zdobíte nimi dom a stromček, pripravujete sa o poriadny kus slávnostnej atmosféry. S elegantnými svetielkami vykúzlite nielen krásne predvianočné dekorácie, ale aj pekný doplnok do interiéru alebo na záhradu počas celého roku.

Skúste tento rok svetielka neupratať a ozdobte nimi byt. Budúce Vianoce budete mať o starosť menej s rozmotáváním reťaze. • 

Vyberte nadčasové osvetlenie a popremýšľajte, čo ozdobíte. Predtým, než do nákupného košíka vhodíte prvú reťaz, ktorú v regáli uvidíte, zvážte niekoľko kritérií.

1. Farba osvetlenia

Viacfarebné žiarovky možno vyzerajú dobre na vianočnom stromčeku, ak ale túžite po dekoráciách, ktoré vás neomrzia, držte sa hesla „v jednoduchosti je krása”. Vyberte žiarovky v teplom či studenom odtieni bielej, ktoré sú nadčasové a príjemne osvetlia interiér.

2. Umiestnenie a napájanie

Neprehliadnite informácie o tom, kam sa vybraná reťaz hodí. Mať doma vonkajšiu reťaz síce nevadí, reťaz určená pre interiér by sa však vonku postarala možno tak o nechcený ohňostroj sprevádzaný skratovaním elektrickej siete.

Vnútorné reťaze, oproti tým vonkajším, nie sú vodeodolné – pozor si teda dajte aj na ozdobené stromčeky v kvetináči, u ktorých by ste mohli omylom zaliať aj kúsok elektrického kábla.

Podľa toho, kam reťaz zavesíte, sa rozhodujte aj pri výbere napájania:

  • na baterky, ak osvetlenie využijete len počas vianočnej sezóny,
  • do zásuvky, keď reťazou ozdobíte byt na celý rok.

3. Dĺžka kábla a počet žiaroviek

Ešte než svetielka kúpite, premyslite, čo nimi ozdobíte a podľa toho kúpte správnu dĺžku. V ponuke nájdete reťaze od krátkych, ktoré sa hodia ako drobná dekorácia, až po viac ako 50metrové, ideálne na ozdobenie celého domu.

Čím dlhšia reťaz, tým väčší počet žiaroviek. Väčšina reťazí je v dnešnej dobe vybavená žiarovkami s LED technológiou. Vďaka tomu nezruinuje vianočný rozpočet príplatkom za energie, ale zároveň vytvoríte dostatočne silné osvetlenie na sledovanie rozprávok alebo posedenie na balkóne.

Ak sa rozhodnete reťaz po Vianociach upratať, zmotajte ju a položte do plochej krabice – budúcu sezónu ju rozmotáte ľahšie. • 

3 tipy na svetelné dekorácie, ktoré po Vianociach nemusíte upratovať

Na Slovensku obvykle platí, že vianočné dekorácie vytiahneme začiatkom adventu a okolo Troch kráľov ich zase ukladáme do krabíc. Nie je ale škoda vzdávať sa slávnostnej atmosféry tak rýchlo? V Škandinávii je napríklad bežné, že svietiace reťaze zdobia interiér i záhradu celoročne.

Svetielka vyzerajú krásne:

  • okolo čela postele,
  • okolo zrkadla,
  • natiahnuté na strope,
  • vytvarované do nápisu na stene,
  • na zábradlí balkóna,
  • na pergole,
  • či omotaná okolo kmeňa stromu.

Svietiace reťaze vyzerajú dobre vonku i vo vnútri, a to po celý rok. • 

1. Svetelné gule

Hitom posledných rokov sú svietiace gule z drôtikov, bavlny, plsti alebo papiera. Dekoráciu zaveste do okna alebo ju položte medzi predmety na polici – rozžiarite interiér a dodáte miestnosti šmrnc.

Svietiace gule značky Emos v zlatej alebo striebornej farbe elegantne doplnia interiér. • 

Reťaz s bankami kúpite buď hotovú, alebo si ju jednoducho vyrobíte doma.

Stačí pár minút a 5 pomôcok. Reťaz vo vlastných farbách si ľahko vyrobíte doma. • 

2. Svietiaca váza

Kto hovorí, že reťaz musí len visieť? Zmotajte drôtiky a uložte ich do sklenenej vázy. Za pár sekúnd získate efektnú dekoráciu, ktorú navyše dozdobíte napríklad mušľami z dovolenky, šiškami alebo dekoračnými pierkami.

Výroba tejto efektnej dekorácie vám zaberie pár sekúnd a upratovať ju nemusíte ani po Vianociach. • 

3. Žiarivé spomienky

Pomocou dlhej reťaze vykúzlite nástenku, ktorá sa bude vynímať v chodbe i v obývacej či detskej izbe. Na stenu natiahnite reťaz a pomocou šnúrok alebo štipcov na ňu navešajte fotky, pohľadnice či ručne písané odkazy.

Uznajte, že aj obyčajná výstava fotiek vyzerá so svetielkami oveľa slávnostnejšie. • 

Svietiace dekorácie vás naladia na slávnostnú atmosféru a darčeky z nášho vianočného poradcu potom vyberiete rýchlejšie, než poviete koleda. Potom už len relaxujte a užívajte si pohodové a štýlové Vianoce.

 

Top 5