Hygge: šťastie v škandinávskom štýle | Blog Mall.sk

Hygge: šťastie v škandinávskom štýle

Dáni patria k najšťastnejším národom na svete, hoci im 179 dní v roku prší. Možno za to môže hygge – spôsob života, ktorý robí šťastným nielen severanov, ale pomaly mu na chuť prichádza aj zvyšok Európy.

Žite v štýle hygge

Možno už ste za posledné mesiace tajomné slovo hygge počuli. So obľubou severského designu či detektívok rastie aj záujem o škandinávske dobroty či životný štýl. A práve hygge (čítajte ako hüge) je pre Dánov alfou a omegou každého dňa.

Hygge sa nedá jednoznačne špecifikovať, ale všeobecne môžeme povedať, že ide o koncept spokojného života. Pre niekoho je hygge o huňatej deke a horúcom čaji, pre iného o vôni lesa a zvuku dažďa dopadajúceho na strechu. Podľa Meik Wiking, autora knihy Hygge – Dánske umenie šťastného života, je hygge o:

  • atmosfére a zážitkoch,
  • umenie navodiť intimitu,
  • pocite bezpečia či akejsi útulnosti duše.

Dodržujte pár zásad a budete žiť šťastnejší život. • 

Žiť hygge znamená vedome si užívať pocit útulnosti a bezpečia, byť pohostinný a tráviť čas s rodinnou či priateľmi. Signe Johansenová, ktorá spísala tipy na hygge recepty a vybavenie domácnosti, ukazuje, že hygge je z veľkej časti o dobrom jedle, pití a krásnej domácnosti.

Hygge je ten pocit, keď sa premrznutý po návrate z práce prezlečiete do teplákov, uvaríte si horúci čaj a schúlite sa v kresle s obľúbenou knihou.

Svetlo robí hygge

Hlavnou ingredienciou v recepte na hygge domácnosť tvoria sviečky. Niet divu, že Dáni ich spotrebujú najviac zo všetkých v Európe – tretina z nich si každý deň v roku zapáli doma viac ako 5 sviečok. Atmosféra mihotavého svetla dodá interiéru nádych pokoja, pohody a útulnosti – a presne o tom hygge je.

NÁŠ TIP: Prevoňajte si dom čerstvo vypranou bielizňou, čokoládovými hľuzovkami alebo vôňou lesa za slnovratu. Takéto hygge vône nájdete medzi sviečkami Yankee Candle.

Zapáľte si sviečku – možno budete prekvapený, ako sa váš domov odrazu premení. • 

A nie je to len o sviečkach. Namiesto ostrého stropného svetla zapnite lampičky s žiarovkami s teplotou okolo 1 800 kelvinov. O Dánoch sa hovorí, že sú svetlom posadnutí (predsa len väčšinu roka majú za oknom prevažne tmu) a preto si pri výbere osvetlenia dávajú mimoriadne záležať.

Ak chcete mať doma pravú dánsku klasiku, zaveste na strop svietidlo Le Klint alebo lampu Panton VP Globe od klasika dánskeho dizajnu, Vernera Pantona.

Ikonické svietidlá Le Klint nesmú v dánskej domácnosti chýbať. Foto: www.leklint.com • 

Domov ako z magazínu o bývaní

Ak ste sa niekedy pozerali na dánske detektívky ako je Most (Broen) alebo Zločin (Forbrydelsen), určite ste si všimli perfektne zladené interiéry. Prísť k Dánom domov je často ako vojsť na stránky designového magazínu. A hygge v tom opäť hrá svoju rolu.

Podľa výskumu Inštitútu šťastia (Happiness Research Institute) prežíva 78 % Dánov hygge práve doma – a majú na to svoje domovy náležite prispôsobené.

  • Väčšinou pri okne alebo niekde v rohu nájdete hyggekrog – miestečko vybavené vankúšmi a huňatou dekou, kde si človek najlepšie užije svoju hygge chvíľku.
  • Až 30 % Dánov má doma krb a upokojujú sa pohľadom na tancujúce plamene. Svoje hygge miesto si môžete urobiť napríklad na chate s kachľami.
  • Namiesto umelých materiálov Dáni vždy siahnu po drevenom nábytku, vlne a iných prírodných textíliách a dekoráciách častokrát prinesených z lesa.
  • Knižnica plná kníh priamo nabáda k leňošeniu pri šálke horúcej kávy či čaji v keramickom hrnčeku.
  • Nové sa mieša so starým a hlavne všetko má svoju funkciu a účel – severské interiéry nie sú len o vzhľade, ale aj o pocite, ktorý navodzujú.

Škandinávske interiéry sú svetlé, minimalistické a priam v nich hrajú prírodné materiály. • 

Hygge ale tvoria aj drobnosti: kvalitná čokoláda, pár vlnených ponožiek, rodinný fotoalbum, obľúbený film alebo hudba a ďalšie maličkosti, ktoré navodia atmosféru pokoja.

Buďte spolu, buďte hygge

Jednou z hlavných ingrediencií na hygge spôsob života sú rodina, priatelia či komunita susedov alebo kolegov. Keď sa výskumníci z Inštitútu šťastia spýtali ľudí, kedy sa naposledy cítili najviac šťastní, väčšina z nich si vybavila spomienku, ktorej súčasťou boli aj ostatní ľudia. Čas strávený s ostatnými v nás vzbudzuje radosť, pocit bezpečia a spolupatričnosti.

Posedenie s priateľmi pri šálke horúcej kávy prevýši novú kabelku. Hygge je o atmosfére, nie o veciach. • 

Kým priemerne 60 % Európanov sa so svojimi priateľmi vída 1× týždenne, v Dánsku je to 78 %. Hneď po sexe je totiž socializácia aktivitou, ktorá v ľuďoch najviac vzbudzuje pocit šťastia. Pokiaľ k posedeniu s priateľmi pridáte aj dobré jedlo a pitie (ktoré sa v obľúbenosti umiestnilo na treťom mieste), máte zaručený recept na šťastný večer.

Ak chcete zbližovanie pojať v rýdzo dánskom štýle, pridajte:

  • koláč a sladkosti, ktorých Dáni zjedia za rok 8,2 kg (oproti európskemu priemeru 4,1 kg),
  • horúce nápoje, z ktorých Dáni najviac milujú kávu (pocitu uspokojenia z kávy sa hovorí kaffehygge) alebo tradičný severský nápoj glogg. 

Pravý hygge pocit podľa knižky Hygge – Dánske umenie šťastného života získate, keď rodine a priateľom niečo uvaríte alebo napečiete. Napríklad domáci chlieb alebo voňavé pečivo.

V knižke Hygge nájdete okrem iného aj recepty na pravé dánske sladkosti a obľúbené jedlá. • 

 

Top 5