9 spôsobov, ako si v zime lacno prevoňať domov. Zn. bez chémie | Blog Mall.sk

9 spôsobov, ako si v zime lacno prevoňať domov. Zn. bez chémie

Keď je vonku zima a sychravo, mnohí z nás netúžia po ničom inom, než sa doma zabaliť do deky, piť horúci čaj a užívať si čaro domova. K tomu patria aj typické zimné vône, bez ktorých si Vianoce nedokážeme predstaviť. Máme pre vás zástup tipov, ako prevoniate domácnosť bez chémie, a ešte ušetríte.

Typické vône Vianoc

Zatvorte oči a spomeňte si na Vianoce, keď ste boli malí. Doma voňalo ihličie, zo špajze sa šírila vôňa vanilkových rožtekov a na radiátoroch ste sušili jablká alebo pomaranče.

Hoci pre každého znamená vôňa Vianoc niečo iné, určite sa zhodneme, že vo vianočnej zmesi nesmú chýbať:

  • vanilka a med,
  • škorica, klinčeky a iné korenie,
  • purpura,
  • vôňa smreku alebo borovice,
  • kakao a čokoláda,
  • rum, punč či prevarené víno,
  • alebo mandarínky a pomaranče.

Každému voňajú Vianoce inak, na vôni ihličia a korenia sa ale zhodneme všetci. • 

Či už preferujete svieže citrusové vône alebo zemité vône dreva a korenia, nezabudnite si nimi v zime prevoňať byt. Nielen že zaspomínate na detstvo, ale tiež sa uvoľníte a Vianoce prežijete s úsmevom.

Voňavé kombinácie na počkanie

Najjednoduchší spôsob, ako prevoňať domov sú sviečky. V predvianočnom období sa ich dokonca predá viac ako tretina z celkovej ročnej produkcie. A nie je sa čomu čudovať – sviatočná atmosféra a tma skoro popoludní lákajú k pozorovaniu mihotavého plamienka.

A čo potom ta vôňa! V ponuke značky Yankee Candle napríklad nájdete vône:

  • čerešní v snehu,
  • škorice,
  • borovicového dreva s nádychom brusníc,
  • či vôňu jabĺk a vlašských orechov. 

Nič nenavodí vianočnú atmosféru lepšie, než sviečky s typickými vianočnými vôňami. Zdroj foto: Facebook Yankee Candle • 

Nie každý plamienok je ale užitočný. Predtým, než si vyberiete ďalšiu voňavú sviečku (alebo osviežovač vzduchu), uistite sa, že neobsahuje zdraviu škodlivý formaldehyd, benzén, toluén, xylén alebo styrén. Zo všetkých týchto látok bolí hlava, dráždia ku kašľu, napomáhajú pocitu únavy a vo vysokej koncentrácii môžu viesť k rakovine.

Ak chcete mať istotu, kupujte len prírodné sviečky alebo skúste niektorý z našich trikov.

Vianočná vôňa zo špajze

Dobrou správou je, že sviečky a vonné difúzory ľahko nahradíte prírodnými ingredienciami, ktoré zvyčajne stoja pár korún, ak ich už nemáte doma. Poradíme, ako na to.

1. Esenciálne oleje

Do aromatickej lampy, vane alebo do práčky i žehličky. Prírodné oleje prevoňajú celý domov vôňou stromov, korenia alebo zmesou proti únave či bolesti hlavy. Vyberte si svoju najobľúbenejšiu – na niekoľko hodín vône stačí len pár kvapiek.

2. Sila citrusov

Vybavujete si omamnú vôňu, ktorá zaplaví miestnosť vždy, keď lúpete pomaranče a mandarínky? Kôru citrusov položte na radiátor a sviežu vôňu si užívajte aj niekoľko hodín.

Využite mandarínky, pomaranče a citróny na maximum – šťavu do čaju, dužinu do smoothie a kôru na kúrenie. • 

3. Vôňa korenia

Škorica, badián, klinčeky – vône, bez ktorých si Vianoce nedokážeme predstaviť. Zmiešajte korenie do bavlneného vrecúška, ktoré zaveste do skrine či kamkoľvek v byte. Nevtieravá vianočná vôňa je zaručená.

4. Sladká vôňa vanilkových rožtekov

Nemusíte denne piecť, aby váš domov voňal po obľúbených koláčikoch. Gazdinky radia poprepichovať sáčok s vanilkovým cukrom a položiť ho na radiátor. Teplom sa vôňa uvoľní a domácnosť zaplaví rovnako, ako keď mamička pečie.

5. Ovocné girlandy

Zapojte do prípravy vonných dekorácií i deti. Spoločne usušte plátky pomarančov a citrónov, brusnice či jablká a kúsky navliekajte na niť. Vytvoríte krásnu girlandu, ktorá prevonia byt na celé dni.

6. Naozaj prírodný osviežovač

Sviežy citrón, korenistý klinček. Kombinácia, ktorá navodí pravú vianočnú atmosféru. Citrónovú kôru a korenie dajte do aromatickej lampy, zalejte vodou a nechajte nad sviečkou rozvoňať. 

7. Voňavá dekorácia

Ak váš domov zdobia prírodné dekorácie, napríklad šišky, nie je nič jednoduchšie, než ich pokvapkať esenciálnym olejom. Vôňa sa postupne uvoľňuje a decentne byt prevonia.

Vôňa a dekorácia v jednom – šišky pokvapkané esenciálnymi olejmi. • 

8. Eukalyptový advent

Adventný veniec z eukalyptu je 3 v 1. Nielen, že odpočíta čas do Vianoc, ale aj úžasne vonia a snáď ešte lepšie vyzerá.

9. Zimný hrniec

Vôňa z jedného hrnca – nehovoríme o jedle, ale o spôsobe, ako naplniť celý dom Vianocami. Do hrnca s vodou dajte obľúbené ovocie a vetvičky smreku, nechajte prebublávať na platni a tešte sa z omamnej zimnej vône.

Využite liečivú silu vôní

Okrem navodenia pohodovej atmosféry dokážu vône divy aj na poli medicíny. Aromaterapia uľaví od bolesti hlavy, nádchy a zlepší náladu. Než zapálite sviečku v aromatickej lampe, popremýšľajte, akú vôňu v danú chvíľu najviac oceníte.

Nechajte vôňu pôsobiť na svoje zdravie – zbavíte sa predvianočného stresu a užijete si Vianoce v pokoji a pohode. • 

S výberom ideálnej vône vám síce nepomôžeme, zato sme pripravili radcu pre výber darčekov. Nielen voňavý darček s ním vyberiete raz dva a užijete si Vianoce s úsmevom.

 

Top 5