3 rýchle a zdravé dobroty zo sladkých zemiakov | Blog Mall.sk

3 rýchle a zdravé dobroty zo sladkých zemiakov

Pôsobia ako antidepresívum, obsahujú veľa vápnika a betakaroténu a v kuchyni vás len tak neomrzia. Reč je o batátoch – sladkých zemiakoch, z ktorých za pár minút vykúzlite zdravé hranolky, skvelú polievku i sladké brownies. Poradíme, ako na to.

Batáty síce ako zemiaky vyzerajú, botanicky však s nimi nemajú nič spoločné. A to aj napriek tomu, že oba druhy zeleniny pochádzajú z rovnakej krajiny – mexického polostrova Yucatán. Chuťou zemiakov zo slovenských polí exotické batáty skvelo dopĺňajú a ich sladkú chuť si rýchlo obľúbia aj tie deti, ktoré zeleninu v obľube nemajú.

Aj v prípade, že na zemiaky nedáte dopustiť, by oranžové plody podvojníka batátového vo vašom jedálničku nemali chýbať. V porovnaní so zemiakmi majú oveľa viac živín a sú zdravšie.

Batáty sú bohaté na vitamíny a minerály – niektorí odborníci ich dokonca nazývajú superpotravinou. • 

Zvlášť vápnika a sodíka majú sladké zemiaky mnohonásobne viac než obyčajné zemiaky. Vitamín A zo 100 gramov sladkých zemiakov pokryje potrebu vášho tela na celý deň. Sladké zemiaky sú tiež menej kalorické, majú viac vlákniny a aj napriek tomu, že chutia sladko, neobsahujú oproti zemiakom viac cukru.

V slovenských obchodoch nájdete zvyčajne sladké zemiaky žlto-oranžovej farby, ktoré sa viac hodia na smaženie a ako prísada do cesta. Môžete ich ale i piecť, variť či dusiť – rovnako ako menej obvyklé červené sladké zemiaky. Na sladkých zemiakoch oceníte najviac ich nenáročnú prípravu. Nemusíte ich lúpať, stačí dobre umyť a piecť či variť so šupkou.

Diétna večera: batátové hranolky s parmezánovým dipom

K mäsu, burgeru alebo len tak samotné. Z batátových hranoliek nepriberiete a nemusíte mať výčitky, keď ich večer naservírujete deťom.

Batátové hranolky sú zdravou alternatívou – kombinujte ich s mrkvou a tekvicou a skvelé jesenné jedlo máte na stole. • 

Na 4 porcie potrebujete:

  • 7 veľkých sladkých zemiakov,
  • olivový olej,
  • soľ a korenie.

Sladké zemiaky starostlivo umyte a nakrájajte do tvaru hranoliek. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a na plechu pečte do mäkka.

Medzitým pripravte zdravý domáci dresing. V miske šľahačom rozmixujte:

  • 1 kocku žervé,
  • 2 lyžice kyslej smotany,
  • pol lyžičky olivového oleja,
  • 100 g nastrúhaného parmezánu,
  • soľ a niekoľko kvapiek limetkovej šťavy.

Sladkú chuť zemiakov skvele doplňuje kyslý dresing – a keď pridáte ešte šalát alebo nakrájanú zeleninu, máte raz-dva zdravý obed alebo večeru.

NÁŠ TIP: Ak si obľúbite pečené sladké zemiaky, skúste ich piecť vcelku a akonáhle sú hotové, narežte ich a naplňte obľúbenou náplňou: zeleninou, syrom, slaninou a krémovým dresingom.

Rýchly obed: batátový krém

V jesenných dňoch najlepšie zahreje horúca krémová polievka. Sladké zemiaky môžete kombinovať s mrkvou, tekvicou alebo klasickými zemiakmi – spotrebujete, čo je v chladničke, a zakaždým získate inú chuť.

Tekvicový krém je skvelý, ten zo sladkých zemiakov je ale ešte lepší – sladký a jemne pikantný, ideálny na zahriatie. • 

Na 4 porcie potrebujete:

  • 5 sladkých zemiakov,
  • 2 mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • 3 lyžice masla,
  • 1 l zeleninového či kuracieho vývaru alebo vody,
  • 150 ml smotany,
  • soľ, korenie, štipku chilli a šťavu zo štvrtiny citróna.

Zeleninu nakrájajte na kocky a orestujte na masle. Zalejte vývarom (tu zistíte, ako na to), osoľte, okoreňte a varte, kým zelenina úplne nezmäkne. Hrniec odstavte a polievku rozmixujte dohladka ponorným mixérom. Zjemnite smotanou a dochuťte šťavou z citróna.

Polievku podávajte s pečenou bagetou a ak máte chuť na mäso, ozdobte misku kúskami opečenej slaniny.

Zdravý dezert: batátové brownies

Sladkú chuť batátov podporte datľami a kakaom a za pár minút máte na stole vynikajúci dezert. Na základ brownies môžete použiť aj cuketu alebo tekvicu.

Kombinácia sladkej chuti a zeleniny: brownies zo sladkých zemiakov si zamilujete. • 

Potrebujete:

  • 4 sladké zemiaky,
  • 10 vykôstkovaných datlí,
  • 100 g hladkej múky,
  • 8 lyžíc holandského kakaa,
  • 3 lyžice agávového alebo javorového sirupu,
  • 80 g mletých mandlí,
  • štipku soli.

Sladké zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a 20 minút povarte v pare alebo pečte v rúre. Mäkké zemiaky dajte spolu s datľami do kuchynského robota a rozmixujte dohladka. Zvyšné suroviny zmiešajte, pridajte k batátovej zmesi a dobre premiešajte. Guľatú formu vyložte papierom na pečenie a brownies v nej pečte 20–30 minút pri teplote 180 °C.

Predtým, než brownies naservírujete, posypte ich práškovým cukrom. Spoločne s kakaom alebo horúcou kávou chutia skvelo – nikto navyše nespozná, že hlavnou prísadou dezertu je zelenina.

 

Top 5