Užite si nezabudnuteľné prvé Vianoce s bábätkom | Blog Mall.sk

Užite si nezabudnuteľné prvé Vianoce s bábätkom

Možno si spomínate na to nadšenie a pocity zvedavého očakávania na Štedrý večer, keď ste ešte boli deťmi. S novým prírastkom do rodiny sa chvíľky detskej radosti vracajú. Pripravte pre svoje bábätko tie najkrajšie prvé Vianoce a užite si ich s úsmevom. Poradíme vám, ako na to.

Ak máte doma malé bábätko, Vianoce sú možno tou prvou oslavou, ktorú si spoločne s novým členom rodiny užijete. Dajte si na príprave Štedrého dňa záležať. Aj keď je bábätko malé, všetko okolo seba vníma a všíma si, že je niečo inak.

Blikajúce svetielka, vôňa vianočného pečiva a pichľavé ihličie na vianočnom stromčeku. To všetko vidí prvýkrát. Aby ste si skutočne užili pravú rodinnú vianočnú pohodu aj s malým drobcom a pripravili tie najkrajšie prvé Vianoce, myslite hlavne na potreby bábätka a priebeh oslavy mu prispôsobte.

Naplánujte večeru na skoršiu hodinu

S narodením malého bábätka sa vianočné rituály zmenia. Ak ste boli zvyknutí pravidelne sadať k sviatočnej tabuli o šiestej večer, vaše dieťatko už bude dávno spať a zbytočne by ste ho ochudobnili o slávnostný večer. Naplánujte večeru podľa jeho režimu a servírujte jedlo už po štvrtej hodine popoludní.

Rozbaľovanie darčekov si tak užijete s usmievavým a odpočinutým dieťatkom. Je lepšie tradíciu posunúť, než mať pri stromčeku plačúceho krikľúňa.

Prispôsobte štedrovečernú večeru režimu vášho bábätka. Aby nebolo unavené a hladné, naplánujte jedlo aj rozbaľovanie darčekov už na popoludnie. • 

Stromček z dosahu detských rúk

Trblieta sa a svieti. Vianočný stromček je najväčšie lákadlo malých detí. Vyberajte tento rok obzvlášť starostlivo, kam stromček v byte umiestnite. Batoľatá zo všetkého najradšej skúmajú svoje okolie a všetko si chcú ohmatať. Jedno neopatrné chňapnutie po vianočnej ozdobe ale môže skončiť nešťastím.

Kúpte menší stromček a dajte ho na vyvýšenú poličku alebo okolo neho postavte detskú ohrádku, aby sa váš drobček nedostal až k pichľavým vetvičkám. Budete tak mať istotu, že strom zostane na svojom mieste a vy nemusíte mať stále oči na stopkách. Ak sa rozhodnete nechať stromček v priestore, vyberte vianočné ozdoby, ktoré sa nerozbijú.

Bábätká všetko strkajú do úst a trblietavé ozdôbky sú pre nich extra lákavé. Stavte pretob tento rok radšej na tradície a na stromček navešajte sušené jablká, pomaranče alebo perníčky, z ktorých si malý nezbedník môže pokojne odhryznúť.

Dbajte cez Vianoce aj na bezpečnosť. Zvedavé deti často siahajú a ochutnávajú všetko, čo im príde pod ruku. Umiestnite strom z ich dosahu a banky vymeňte napríklad za jedlé ozdoby. • 

Zaveďte nové rodinné tradície

Deti si Vianoce naplno užívajú až vo veku batoľaťa. Zamyslite sa nad tradičnými zvykmi, ktoré dodržiavate a skúste zaviesť nové, ktoré si obľúbia aj deti.

Môžete napríklad spoločne:

  • zdobiť stromček pre zvieratká do lesa,
  • sypať jedlo vtáčikom do kŕmidiel,
  • spievať pred večerou koledy,
  • vypúšťať vianočného kapra,
  • alebo len podnikať popoludňajšie vianočné prechádzky.

Tradícia totiž vytvára to pravé čaro a atmosféru Vianoc, na ktoré budú deti spomínať celý život. A až sa vás raz opýtajú: „Mami, od kedy vlastne chodíme na Štedrý deň kŕmiť vtáčiky?”, môžete im povedať, že ste tento zvyk zaviedli na oslavu ich narodenia.

Možno medzi vaše tradície patria návštevy príbuzných. Obmedzte cestovanie po babičkách a tetách na minimum. Radšej pozvite príbuzných na návštevu k vám, kde to bábätko dobre pozná a nebude stále meniť prostredie. 

Darčeky? Čím menej, tým lepšie

Kto by nerád dostával darčeky. A u detí do platí dvojnásobne. Bábätkám však k spokojnosti stačí naozaj málo. Nebuďte sklamaní, ak ich viac než nová hračka zaujme šuštivý baliaci papier, ktorý môžu celý večer trhať na malé kúsky.

Zbytočne neutrácajte za množstvo darov – v tomto prípade totiž menej znamená viac. Z hŕby balíčkov by bola vaša ratolesť len zmätená a nevedela by sa rozhodnúť, čomu venovať pozornosť. Vyberte radšej premyslene jeden alebo dva darčeky, z ktorých bude dieťatko paf.

Pri výbere darčekov buďte zdržanliví. Pre malé bábätko nakúpte radšej menej darčekov, s ktorými sa viac zahrajú. Zbytočné hromady balíčkov by deti len zmiatli. • 

Už od prvých mesiacov vidíte, čo vášho potomka zaujíma a baví. Inšpirujte sa darčekmi pre bábätká alebo využite našich 5 tipov:

1. Hrkálky a hryzadlá

Nadeľte malému bábätku hrkálku, s ktorou sa dosýta zahrá, ale zároveň bude trénovať jemnú motoriku. Hryzadlo zase ocení, keď mu začnú rásť zúbky.

2. Hracia deka

Darujte bábätku hraciu deku, na ktorej sa bude nielen váľať, ale tiež sa zabaví. Deky sú vybavené najrôznejšími závesnými hračkami, zrkadlom alebo hryzadlami.

3. Penová skladačka

Penová skladačka je ideálny darček pre malé zvedavé deti. Je z ľahkého materiálu, s ktorým sa deti môžu hrať na zemi v obývačke, ale aj vo vani v kúpeľni. Obrázkové puzzle učí deti spoznávať zvieratá či náradie a rozvíja jemnú motoriku.

Kúpte malým deťom len jeden alebo dva darčeky. Z väčšieho množstva sú deti zmätené a na druhý deň si potom ani nevybavia, čo vlastne dostali. • 

4. Županček

Dieťaťu len tak zasvietia očká, keď z balíčka vybalí svoj prvý županček. Na výber máte obyčajné froté kabátiky s rôznymi rozprávkovými motívmi, ale aj extra kúsky s kapucňou, v ktorých sa vaše dieťatko premení napríklad na krokodíla alebo zajačika.

5. Odrážadlo

Ak už máte doma drobca, ktorý sa pomaly chystá osláviť prvé narodeniny, môžete mu kúpiť odrážadlo. Moderné typy majú podobu vláčika alebo autíčka s volantom.

Užívajte si Vianoce s úsmevom

Nezabudnite si ale vianočné prípravy hlavne užiť. Nezáleží na tom, či budete mať dokonale uprataný byt a večeru naservírujete na minútu presne. Tieto maličkosti aj tak bábätko nevníma. O to viac ale cíti vaše rozpoloženie. Pri prípravách sa preto nestresujte, buďte spokojní a šťastní. Jedine potom si užijete vaše prvé spoločné sviatky s bábätkom na maximum.

Inšpirujte sa našim návodom, ako si užiť bezstarostné Vianoce plné pokoja, a vyhnite sa predvianočnému zhonu v meste. Darčeky predsa môžete vyberať pekne z pohodlia domova. Využite pri tom nášho vianočného radcu  a užite si Vianoce s úsmevom.

 

Top 5