Šatka alebo kočík? | Blog Mall.sk

Šatka alebo kočík?

Je lepšie bábätko nosiť v šatke, alebo voziť v kočíku? Každá z metód má svoje plusy aj mínusy. Vieme, kedy je lepšie uviazať dieťa do šatky a kedy radšej vytiahnuť kočík.

Detské kočíky

Kočík je dnes neodmysliteľnou výbavou všetkých mamičiek. Vyberte si taký, s ktorým budete vo všetkých ohľadoch spokojní. Počítajte s dvoma nákupmi – hlbokého kočíku pre novorodeniatko do 9. mesiaca a športového pre väčšie dieťatko.

Výhody kočíku

Kočík – ako hlboký, tak aj športový, pre dieťatko v každom prípade určite zadovážte. Nosiť dieťa len v šatke, bez možnosti vystriedať ho niektorý deň za kočík, je veľmi náročné.

Kočík je skvelý pomocník pri nákupoch. Do spodného úložného priestoru poukladáte nákup, ktorý ľahko odveziete domov.

S dieťaťom v kočíku môžete chudnúť a dostať sa späť rýchlo do formy. Behajte, jazdite na korčuliach alebo chodievajte na dlhšie svižné prechádzky. Mnohé bábätká dokonca pri hompáľavom pohybe rýchlejšie zaspia.

Kočík môže v núdzovom prípade poslúžiť aj ako prebaľovací pult. Na rozdiel od šatky, môžete dieťa v kočíku prebaliť hoci aj v kaviarni alebo na prechádzke.

S kočíkom športujte, dostanete sa späť do formy. • 

Nevýhody kočíku 

Niektorým deťom sa v kočíku jednoducho nepáči, plačú a nechce sa im zaspať. Najčastejšie je to z 3 dôvodov

  1. Bábätko je v kočíku samo a nemá priamy kontakt s mamičkou – je mu smutno.
  2. V kočíku len leží, čo spôsobuje hromadenie plynov a bolesti bruška, preto častejšie plače.
  3. Ak vaše dieťa trpí nesprávnym vývojom bedrových kĺbov, ležanie v kočíku mu neprospieva.

Jazdenie mestskou hromadnou dopravou s kočíkom je navyše veľký boj o miesto vo vozidle. Pokiaľ je aj ťažký, je náročné zakaždým vyhľadať pomoc s vynášaním.

Ak vám dieťatko v kočíku plače, striedajte ho s nosením v šatke. Táto pradávna metóda má mnoho výhod a uvidíte, že vám bábätko zaspí ako dudok.

Šatky a nosiče

Znovu objavenými a stále obľúbenejšími metódami na uspávanie a prenášanie detí sú nosiče či šatky na nosenie detí. Aj tieto pomôcky však majú svoje výhody a nevýhody.

Konkrétne nosič môže byť problematický v neúplnom privinutí bábätka na telo matky, čo spôsobuje nesprávne držanie tela dieťaťa. Je preto vhodnejší pre väčšie deti.

Odporúčame si za nosič priplatiť, pretože nesprávne zvolený nosič je podobný batohu – pokiaľ má užšie popruhy, môže byť na dlhšie nosenie nepohodlný a popruhy sa môžu zarezávať do ramien.

Za kvalitný nosič si priplaťte, nech je pre vás aj pre bábätko pohodlný. • 

Výhody šatky a nosiča

Rovnako ako v prípade kočíku, aj v šatke či nosiči môže byť dieťa nervózne a nespokojné. Preto s nosením v šatke začnite čo najskôr, pokojne už 4. deň od narodenia, aby si na polohu a blízkosť matky zvyklo.

Pri malých deťoch zvoľte elastickú šatku, ktorou dieťatko k telu mierne pritiahnete. Ako bábätko vyrastie a bude ťažšie, kúpte mu šatku z pevnejšej tkaniny, ktorá sa nevyťahá tak rýchlo a má vyššiu nosnosť. Šatky majte vždy aspoň dve, pre prípad, že jednu budete musieť vyprať. Ak zvolíte radšej nosič, bude sa vám tiež hodiť dvakrát.

Výhody:

  • Dieťa je stále pri matke, cíti tlkot srdca a materské teplo.
  • Bedrá dieťaťa sú v šatke v zdravej polohe, preto nosenie pomáha v prípade problémov s ich vývojom. (Naopak veľmi nezdravé je nosiť dieťa natočené smerom od nositeľa.)
  • V šatke ste s dieťaťom stále v pohybe – bolí ho menej bruško, ktoré je navyše vždy v teple.
  • Dieťa v šatke ľahšie prepravíte než v prípade ťažkého kočíku.

Správne noste dieťaťa smerom k sebe, nikdy nie naopak. Zdroj fotiek: www.magazin.branakdetem.cz a www.moeders.nu. • 

Nevýhody šatiek:

  • Zo začiatku budete potrebovať trochu trpezlivosti s viazaním, čo môže trvať dlhšie ako v prípade uloženia dieťatka do nosiča alebo kočíka.
  • Treba sa naučiť niekoľko zásad pre správne držanie tela bábätka v šatke a nositeľa pri nosení.
  • Prebaľovanie dieťaťa bez kočíka je zložitejšie.
  • Na detské potreby, plienky a jedlo musíte nosiť batoh.

Ak si s viazaním šatky neviete dať rady, navštívte rýchly kurz šatkovania vo vašom okolí. • 

Ako môžete vidieť, kočík je v každom prípade nevyhnutnosťou. Na druhú stranu sú však šatka alebo nosič kúzelné – bábätko máte priamo pri sebe – čo pozitívne prospieva vášmu vzťahu s dieťaťom. Stačí sa naučiť pár úväzov.

Používate na nosenie bábätka šatku viac alebo menej ako kočík? Aké sú vaše najobľúbenejšie úväzy? Zapojte sa do diskusie na Facebooku.

 

Top 5