Čo všetko sa dá požičať pre bábätko? | Blog Mall.sk

Čo všetko sa dá požičať pre bábätko?

Poradíme, čo sa bez výčitiek svedomia dá pre bábätko zapožičať od známych alebo už v pôrodnici a čo je naopak lepšie kúpiť vždy nové.

Detské autosedačky

Aj na cestu z pôrodnice je autosedačka pre novorodenca, tzv. vajíčko či škrupina, povinnou výbavou. Dieťa však zo sedačky čoskoro vyrastie a na vás je, aby ste vedeli, akú autosedačku nabudúce zaobstarať.

Ak autosedačku nevlastníte, a zvažujete kúpu z druhej ruky alebo zapožičanie z požičovne, je dobré vedieť, podľa čoho autosedačku vybrať a zaobstarať ju z overeného zdroja.

V požičovni ani v inzeráte sa vám nepriznajú, či náhodou nebola sedačka v havarovanom aute a je nebezpečné to riskovať. S nabúranou autosedačkou je to rovnaké ako s helmou na bicykel, druhýkrát už ochrániť nemusí. Autosedačku preto odporúčame kupovať vždy radšej novú.

Náš tip: Vyťahovanie spiaceho dieťaťa z auta až do postieľky vám uľahčí kombinovaný kočík s autosedačkou. Stačí odopnúť sedačku aj s malým spáčom a jednoducho ju pripevniť k podvozku kočíka.

Autosedačku vždy kupujte novú alebo z overeného zdroja. • 

Kočíky

Hlboký kočík slúži na vozenie čerstvo narodeného bábätka, ale maximálne do veku 6-9 mesiacov. Hlboký kočík sa preto oplatí si na tých pár mesiacov požičať, na rozdiel od športového kočíka, ktorý si dieťa užije minimálne dva ďalšie roky.

Praktickou verziou sú tiež šatky či detské nosiče, s ktorými si od kočíka oddýchnete. Nosič môžete zohnať z druhej ruky alebo si ho požičať. Šatku si radšej kúpte novú, môže byť od predchádzajúceho bábätka vyťahaná.

Z kočíka vás nesmie bolieť chrbát, nemal by byť príliš ťažký a musí byť pre dieťa bezpečný. Ak máte možnosť zdediť kočík po susedových deťoch a vo všetkých ohľadoch vám vyhovuje, máte vyhrané. V inom prípade sa poobzerajte po vlastnom. 

Náš tip: Všeobecne odporúčame zvoliť praktický kombinovaný kočík, ktorý skrýva mnoho spôsobov využitia v jednom. Na podvozok ľahko pripevníte hlbokú aj športovú vaničku, ktorú môžete nastaviť proti aj po smere jazdy, autosedačku či kôš na dieťa.

Kojenecké potreby

Plast – veľmi obľúbený a praktický materiál, ktorý ma mnoho spôsobov využitia. Z plastu dostať dojčenské fľašky na pitie, cumlíky, odsávačku mlieka, nosné odsávačky a ďalšie potreby pre dieťa. Plast však v sebe skrýva jednu nevýhodu, a tou je náročná údržba už od prvého použitia.

Výrobky z plastu pre bábätko je nutné po každom použití dôkladne vyčistiť a aspoň raz denne dostatočne dlho sterilizovať.

Záhyby môžu pri nesprávnej údržbe skrývať okom neviditeľné plesne, ktoré sú však pre vaše bábätko škodlivé.

Aj keď je častokrát možné si napríklad odsávačku mlieka zapožičať už v pôrodnici, odporúčame si doniesť svoju vlastnú. Nikdy totiž nie je 100% vylúčené riziko prenosu infekcie. Dojčenské výrobky preto odporúčame kupovať vždy nové.

Postieľka a matrace

Ak uvažujete o postieľke z druhej ruky, musíte počítať s tým, že sa nedozviete, ako s ňou predchádzajúci majitelia zaobchádzali. Môže ukrývať závady, ktoré na prvý pohľad neuvidíte.

Pokiaľ sa ale jedná o naozaj kvalitný produkt, dôkladne ste si postieľku prezreli a preberáte ju z overeného zdroja, malo by byť všetko v poriadku. V opačnom prípade odporúčame neriskovať a kúpiť si radšej novú.

Matrac do postieľky kúpte vždy nový, vytvaruje sa podľa chrbátiku vášho bábätka. • 

S kvalitným matracom je to o niečo zložitejšie. Je veľmi dôležitý pre zdravý a nerušený spánok vášho dieťaťa. Matrace, hlavne tie z molitanu, sa vždy veľmi rýchlo vytvarujú a prispôsobia podľa tvaru chrbta. Aj keď tvarovanie voľným okom neuvidíte, odporúčame zaobstarať si zo zdravotných dôvodov vždy nový aj pre dospelého človeka.

Oblečenie a topánočky

Body, overaly, legíny, župan… To všetko je treba zaobstarať, kým si domov priveziete bábätko. Dlhý nákupný zoznam dojčenského oblečenia  môžete skrátiť zapožičaním detského oblečenia od známych alebo nákupom zo sekáča. Vždy si však oblečenie pozorne prezrite a nikdy ho nezabudnite pred prvým nosením vyprať.

Z druhej ruky nikdy neberte spodnú bielizeň. Aj po vypraní pri vysokej teplote môže obsahovať rôzne baktérie.

Pri zaopatrení topánočiek z druhej ruky je rovnaký problém ako s použitým matracom. Nosená topánka je vytvarovaná nohou prvého majiteľa, čo môže negatívne ovplyvniť vývin chodidiel vášho dieťaťa.

Topánočky, hoci sa jedná o tú drahšiu časť šatníka vášho dieťatka, kupujte vždy nové.

S topánočkami je to ako s matracom – sú vytvarované podľa nohy predchádzajúceho majiteľa. • 

Aké máte skúsenosti s požičiavaním detského vybavenia? Čo radšej kupujete nové a čo sa nebojíte zaobstarať z druhej ruky? Komentujte a zdieľajte na Facebooku.

 

Top 5