Vyšperkujte si štedrovečernú hostinu podľa tradícií | Blog Mall.sk

Vyšperkujte si štedrovečernú hostinu podľa tradícií

Šupina z kapra, reťaz pod stolom alebo tanier navyše. Štedrovečerné hodovanie nie je len o dobrom jedle, ale aj o tradíciách, ktoré robia Vianoce Vianocami. Zistite, ako v duchu tradícií vyšperkovať vianočný stôl – a ktovie, možno tento rok zavediete nový rodinný rodinný zvyk.

Keď sa celý deň postíte, nielen, že uvidíte zlaté prasiatko, ale hlavne si štedrovečerné hodovanie vychutnáte dvakrát viac. Ani v návale hladu ale nezabúdajte na tradičné zvyky, ktoré sa stovky rokov dedia z generácie na generáciu.

5 + 1 tradícií pre to, aby štedrovečerná hostina priniesla lásku a peniaze

Možno niektoré zvyky dodržiavate, ani neviete prečo. Pokiaľ ale budete hľadať význam tradícií v túžbe tráviť čas spolu, nešľapnete vedľa. To je koniec koncov význam Vianoc a večerná hostina ako vrchol Štedrého dňa by túto myšlienku mala podporiť.

Dajte si záležať na pekne prestretom stole a namiesto zapnutej televízie deťom rozprávajte o vianočných zvykoch, ktoré pri stole dodržiavate.

1. Párny počet ľudí pri stole

Ak pri stole sedí nepárny počet osôb, podľa povery hrozí, že sa do domu vlúdi nešťastie.

2. Tanier navyše

Aby sa gazdinky vyhli hrozbe, pridávajú na stôl tanier navyše. Ten slúži pre duše tých, ktorí s nami už hodovať nemôžu alebo pre náhodných pocestných.

Tradícia velí, že by pri stole mal byť tanier navyše pre tých, ktorí už s nami Vianoce tráviť nemôžu. • 

3. Od stola sa nevstáva

Hostina musí byť pripravená tak, aby nikto nemusel vstávať od stola – budúci rok by sa totiž nemusel vrátiť. Všetky chody naskladajte na stôl alebo pomocný stolík a aj malé deti skúste udržať na mieste.

4. Puto pevné ako reťaz

V niektorých rodinách nesmie pri štedrovečernej večeri chýbať ani reťaz alebo povraz. Ním sa obviažu nohy stola, aby celá rodina držala pevne pokope.

5. Šupina pre peniaze

Šupina z kapra je symbolom bohatstva. Keď ju vložíte medzi taniere alebo ňou ozdobíte stôl, máte istotu, že sa vás aj v budúcom roku budú držať peniaze. A kto neje kapra, môže dekoratívne šupiny vyrobiť napríklad z trblietavého papiera.

TIP navyše: do každého rohu dekorácie trochu

Pri zdobení sa môžete inšpirovať tradičným zvykom gazdiniek. Tie do jedného rohu položili peceň chleba, aby mala rodina stále čo jesť a do druhého dali košíček so všetkým, čo urodilo pole, aby aj ďalší rok bola veľká úroda. Do tretieho rohu prišli peniaze a do štvrtého miska s trochou jedla pre dobytok.

Dnes už stôl asi takto zdobiť nebudeme, nič vám ale nebráni vytvoreniu vlastných tradícií – prečo do rohu neumiestniť napríklad suvenír z dovolenky, aby ste sa aj budúci rok pozreli na krásne miesta?

Myslite pri výbere dekorácií aj na symboliku – šiška je napríklad symbolom duchovného osvietenia a rozvoja mozgu. Ak chcete, aby vám to budúci rok pálilo, voľbu dekorácií máte jasnú. • 

Veľký stôl pre veľkú hostinu

Predtým bolo bežné, že centrom bývania bol veľký stôl, pri ktorom sa rodina schádzala aj mimo Štedrý večer. Dnešné malé byty túto vymoženosť často neumožňujú a keď chcete usporiadať väčšiu hostinu, musíte spojiť viac stolov.

Pri príprave posedenia počítajte na každého stravníka s 80 centimetrami priestoru – len tak sa každému bude pohodlne jesť.

Aby sa na stôl zmestil riad i dekorácie, a ešte sa pri ňom pohodlne jedlo, počítajte na jedného stravníka skoro s metrom miesta. • 

Na veľký stôl potrebujete tiež veľký obrus. Vyberte kúsok z kvalitného materiálu, napríklad bavlny, a veľkosť zvoľte tak, aby obrus o šírke 25–30 centimetrov prekrýval hranu stola.

NAŠE TIPY:

  1. Farbu zvoľte neutrálnu – bielu či krémovú – tá bude vyzerať dobre v kombinácii s inými farbami.
  2. Kompozíciu stola ozvláštnite stredovým pruhom, pri ktorom si môžete dovoliť aj výraznejšie farebné prevedenie.
  3. A nezabudnite ani na látkové obrúsky, tie k slávnostnému stolovaniu patria.

Čím viac ľudí, tým viac budete potrebovať porcelánu. Pri prestieraní postupujte nasledovne:

  • plytký tanier umiestnite 2 centimetre od okraja stola a naň položte biely obrúsok – zaistíte tým, že hlboký tanier sa nebude šmýkať a cinkať,
  • vedľa tanierov patria príbory: podľa počtu chodov pripravte počet príborov, ktoré klaďte smerom od taniera podľa poradia chodov a umiestnite ich v rozstupe asi 3–5 centimetrov (dezertná lyžička či vidlička patrí nad tanier),
  • pri tanieri nesmie chýbať slávnostný pohár na nealko, aperitív, prípadne poháre na víno a karafa s vodou.

Príbory skladajte podľa poradia chodov a držte medzi nimi niekoľkocentimetrové rozostupy. • 

Predtým bolo tradíciou, že každá gazdiná mala veľký porcelánový servis, z ktorého sa jedlo len pri slávnostných udalostiach. Ak servis nemáte, pripravte si ladiace misy a podnosy, na ktorých budete jedlo podávať. Po ruke majte:

  • misu na polievku,
  • podnos na kapra,
  • misu na šalát či inú prílohu,
  • malé tanieriky na dezert alebo misky na šalát
  • a prípadne tiež omáčnik.

Všetko postavte na menší stolík blízko stola, odkiaľ budete jedlo servírovať podľa jednotlivých chodov. Nemusíte tak vstávať a vyhnete sa povestnej smole.

Zlaďte stromček a stôl do farby Vianoc

Predtým sa stromček zdobil prírodnými ozdobami a ani stôl sa nijako netrblietal. Dnes sa naopak môžete vyhrať s dekoráciami v rôznych farbách a pokojne zladiť ozdoby na stromčeku, stole aj v byte do niekoľkých farieb. Trebárs tento rok je trendy biela a fialová, tradičnou kombináciou červenej a zelenej ale tiež nič nepokazíte.

Niet nad tradície: červená, zelená a zlatá sú typickými farbami Vianoc. • 

Na slávnostnom stole by nemali chýbať:

  • svietnikys vysokými sviečkami alebo adventný veniec so zapálenými sviečkami,
  • obrúsky zložené do elegantného tvaru alebo zopnuté krúžkom,
  • rastlinná výzdoba v podobe vetvičiek ihličnanov, vianočných hviezd alebo listov cezmíny,
  • už spomínaná šupina, ktorú niekto nahrádza mincami,
  • drobné trblietavé dekorácie ako sú napríklad zlaté či strieborné banky, umelé perly alebo ozdoby zo svietiacich reťazí
  • a ďalšie dekorácie.

Buďte decentní a pokojne stôl ozdobte len jemnými prírodnými ozdobami. • 

Zvoľte jednu základnú – neutrálnu – farbu, jednu farbu doplnkovú a slávnostný prvok v podobe zlatej alebo striebornej. Ak sa budete držať tejto trojkombinácie, budete mať istotu, že tabuľa bude elegantná a navodí slávnostnú atmosféru.

Servírujte tradičné menu

Ak by ste klasického kapra so zemiakovým šalátom chceli ozvláštniť o tradičné pokrmy našich predkov, pripravovali by ste na Štedrý deň 9–12 chodov. K večeri sa sadalo s prvou hviezdou na nebi a ešte než sa začalo jesť, celá rodina sa pomodlila.

V dnešnej dobe stolovníci často vymenia modlitbu za želanie – aj to ale farebne zlaďte. • 

Ako prvý chod sa podávala oplátka s medom. Nasledovala polievka, ktorá bola v každom regióne iná – niekde rybia, niekde hrachová či šošovicová a inde zase hubová. Klasikou je ale kapustnica.

Po polievke sa servírovala kaša z celého hrachu, ktorý symbolizoval nový život. Nasledoval menší chod s hubami alebo praženicou a napokon ryba či iný mäsitý pokrm. Na stole nesmela chýbať kapusta, sladká kaša s ovocím a kompót zo sušených sliviek a hrušiek. A na záver hostiny si všetci pochutnali na vianočke.

NÁŠ TIP: Inšpirujte sa slávnostnými receptmi od polievky až po dezert.

Až do 19. storočia sa ryba zďaleka nejedla všade. Bola výsadou oblastí s množstvom rybníkov. Dnes kapra servíruje asi štvrtina slovenských domácností, rybia polievka častokrát nahradzuje kapustovú a tretina ľudí si pochutnáva na zemiakovom šaláte.

Či už sa rozhodnete pre skromné posedenie v najbližšom rodinnom kruhu alebo strávite Štedrý večer so širokou rodinou a priateľmi, užite si Vianoce s úsmevom.

 

Top 5