Vianoce bez masla: skúste 6 tipov na trochu iné koláčiky | Blog Mall.sk

Vianoce bez masla: skúste 6 tipov na trochu iné koláčiky

Kto ešte nezačal piecť vianočné cukrovinky, má najvyšší čas. Maslo je však teraz nedostatkový tovar, ktorý môže navyše celé vianočné prípravy pekne predražiť. Skúste sa tento rok zaobísť bez neho. Nájdite si svoju bezmaslovú cestu k pečeniu a vyskúšajte (ne)tradičné recepty trochu inak.

1. Nepečené koláčiky

Ak ste v časovej tiesni, nemáte rúru alebo si jednoducho na žiadne veľké pečenie nepotrpíte, potom sú pre vás ideálnym riešením nepečené recepty. Sú rýchle a ich príprava nevyžaduje veľa ingrediencií – väčšinou ani maslo.

Môžete ich chystať až na poslednú chvíľu, pretože ich nemusíte nechať uležať. Okrem tradičných pochúťok ako osie hniezda nájdete medzi nepečeným sladkosťami aj iné dobroty. Vyskúšajte napríklad datľové hľuzovky s anízom. Budete na ne potrebovať:

  • 20 čerstvých datlí,
  • 2 lyžice kakaa,
  • štipku škorice,
  • štipku soli,
  • štipku anízu,
  • ovocie alebo čokoládu na ozdobu.

Datle vykôstkujte a rozmixujte ponorným mixérom na kašu. Pridajte štipku soli, anízu aj škorice a vypracujte cesto. Keď bude zmes dostatočne hutná, nechajte ju na chvíľu odležať v chladničke, aby sa vám teplé cesto nelepilo na ruky.

Nakoniec z hmoty vyvaľkajte malé guličky a obaľte ich v kakau. Zadnou stranou varešky do guľôčok vytlačte dierku. Vlejte do nej rozpustenú čokoládu, do ktorej zasaďte kúsky ovocia podľa vašej chuti a nechajte stuhnúť. Datle skvele doplnia napríklad sušené čerešne.

Klasické koláčiky doplňte nepečenými druhmi, ktoré nemusíte nechávať uležať a môžete ich chystať aj na poslednú chvíľu. • 

2. Ako za prvej republiky

Kým na bohatú nádielku pod stromčekom si ľudia za prvej republiky veľmi nepotrpeli, sviatočný stôl bol vždy pestrý. Nesmeli na ňom chýbať orechy ani sušené ovocie, z ktorého sa tiež piekli koláčiky. Najdôležitejšou surovinou v kuchyni však bolo sadlo.

Inšpirujte sa prvorepublikovou kuchárkou a pripravte na Vianoce takzvané sadlovky. Pripravte si na ne:

  • 150 g masti,
  • 150 g práškového cukru,
  • 160 g hladkej múky,
  • 60 g kakaa,
  • 1 balenie vanilkového cukru,
  • mandle alebo oriešky,
  • džem. 

Múku a cukor najprv preosejte do misky, nech nerobia hrudky. Pridajte kakao, vanilkový cukor a masť, ktoré necháte povoliť v izbovej teplote. Zo zmesi vypracujte hladké cesto, vyvaľkajte ho a vykrajujte z neho rôzne tvary. Ak nemáte formičky, môžete ho len vytvarovať do guličiek a tie bez obáv piecť v celku.

Koláčiky položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 10 minút na 110 °C. Nakoniec ozdobte marmeládou a plátkami mandlí alebo orechov.

Sadlové koláčiky sú mastnejšie než iné, takže v krabici nechávajú škvrny. Podložte upečené koláčiky papierom na pečenie. Alebo kúpte plechovú dózu, ktorej fľaky nevadia. • 

3. Vegánska nádielka

Na vianočných koláčikoch si pochutnáte aj napriek tomu, že dávate prednosť vegánskemu jedlu a odmietate mlieko, mliečne výrobky a vajcia. Kuchárky totiž myslia aj na vás a ponúkajú celý zástup receptov bez živočíšnych produktov

Hlavnou surovinou na vegánske sladké špeciality je predovšetkým ovocie či sušené plody a orechy. Skúste skombinovať oboje a pripraviť si napríklad marhuľové guličky s orieškami a kokosom. Nachystajte si: 

  • 300 g sušených marhúľ,
  • 3 lyžice vylisovanej citrónovej šťavy,
  • pistáciové oriešky,
  • sušený kokos.

Marhule rozmixujte s citrónovou šťavou, kým vám nevznikne hustá hmota. Z nej vymodelujte malé guľôčky. Podľa chuti ich obaľte v kokose alebo v pomletých orieškoch. Pred podávaním nechajte vychladiť v chladničke, nech cesto poriadne stuhne.

Vegánske jedlo neobsahuje mliečne výrobky. Pripravte si koláčiky napríklad len z ovocia alebo orieškov. • 

4. Netradične tradičnou cestou 

Chcete pojať tohtoročné Vianoce inak a vyradiť z receptov maslo, súčasne si ale neviete predstaviť vianočný stôl bez lineckých koláčikov a vanilkových rožtekov? Vydajte sa netradične tradičnou cestou. Klasické druhy cukroviniek totiž môžete vyrobiť aj bez masla. Na špeciálne vanilkové rožteky budete potrebovať:

  • 140 g hladkej múky,
  • 100 g kokosového oleja,
  • 40 g práškového cukru,
  • 50 g vlašských orechov,
  • ½ balenie prášku do pečiva,
  • vanilkový extrakt,
  • vanilkový cukor.

Orechy vložte do mlynčeka a pomeľte ich najemno. Pridajte k nim preosiatu múku a cukor, kokosový olej, prášok do pečiva a trošku vanilkového extraktu kvôli aróme. Vypracujte zo zmesi hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte chvíľu odpočinúť v chladničke.

Až je cesto odpočinuté, použite špeciálne formičky alebo ručne vyvaľkajte malé kúsky do tvaru rožtekov. Pečte v rúre asi na 180 °C, stačí okolo 10 minút. Po vytiahnutí nechajte cukrovinky chvíľu vychladnúť a potom ich ešte teplé obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Kvôli nedostatku masla sa nemusíte vzdávať ani tradičných druhov koláčov. • 

NÁŠ TIP: Kokosový olej môžete použiť ako náhradu masla aj v iných receptoch. Alebo si doma vyrobte vlastné maslo pomocou smotany. Dáme vám návod.

Vyrobiť domáce maslo nie je vôbec zložité – stačí len smotana a výkonný šľahač. • 

5. Vianoce ako za starých čias

Pravé starosvetské sviatky sa nezaobišli bez orechov alebo figúrok z ovocia. Nenahraditeľnou ingredienciou bol med, ktorý symbolizoval zdravie, ale aj spokojný a sladký život. Pridával sa do perníkov aj vianočiek s hrozienkami a mandľami.

Urobte si Vianoce podľa vzoru našich babičiek a oslaďte si pečenie medom. Namiesto klasických koláčikov môžete na vianočný stôl naservírovať tradičné oblátky. Na ich prípravu vám stačí:

  • 500 g múky,
  • 5 dl mlieka,
  • 1 žĺtko,
  • 1 lyžica medu,
  • štipka soli.

Všetky suroviny zmiešajte v mise a urobte z nich cesto. Malo by byť len trochu hustejšie ako cesto na palacinky. Rozpáľte formu na oblátky a namažte obe strany trochou včelieho vosku. Nalejte na jednu stranu cesto, formu uzavrite a krátko opečte z oboch strán.

Hotové oblátky môžete servírovať potreté cesnakom a pokvapkané medom. Na neošúchanú kombináciu chutí nedali naše babičky dopustiť.

Ak nemáte doma všetky potrebné suroviny na oplátky, skúste cesto urobiť len z múky, vody a štipky soli – aj tak si pochutnáte. • 

NÁŠ TIP: Ak doma nemáte stroj na pečenie oblátok, vystačíte si aj s obyčajným plechom. Nalejte cesto v tenkej vrstve na plech v tvare kolieska a pečte asi na 170 °C dozlatista z oboch strán.

6. Pekne krásne po dedinsky

Na vidieku sa skôr nieslo predvianočné obdobie predovšetkým v znamení zabíjačky. Zimné tradície priniesli ľuďom sadlo a tiež oškvarky, ktoré nejedli len slano, ale aj na sladko. Pridávali je často dokonca do vianočného pečiva.

Inšpirujte sa dedinskými zvykmi a pripravte si oškvarkové zlepované dobroty. Stačí vám:

  • 250 g oškvarkov,
  • 250 g práškového cukru,
  • 250 g hladkej múky,
  • 2 vajcia,
  • štipka mletej škorice,
  • štipka mletého klinčeka,
  • marmeláda

Nezabudnite, že na prípravu cukroviniek musíte mať nesolené oškvarky. Tie potom pomeľte najemno, pridajte k nim všetky ingrediencie okrem marmelády a zmiešajte do podoby hladkého cesta. Rozvaľkajte ho na vyššiu placku – mala by mať okolo 5 milimetrov. Z nej potom vykrajujte ľubovoľné tvary alebo dajte cesto do formičiek.

Na plechu vyloženom papierom na pečenie pečte v rúre predhriatej na 180 °C dozlatista. Po vytiahnutí obaľte v práškovom cukre, pomažte napríklad ríbezľovou marmeládou a zlepujte jednotlivé kúsky k sebe.

Výrazná chuť škvarkových koláčikov ozvláštni sviatočný stôl. Ak nechcete kúsky zlepovať marmeládou, môžete ich obaliť len v práškovom cukre. • 

Dajte sa do vianočného kuchtenia ešte dnes. K maškrteniu svojich kulinárskych výtvorov si potom môžete vziať počítač a v domácej pohode pátrať po darčekoch pod stromček. Vyskúšajte pritom nášho sprievodcu vianočnými darčekmi, potešte svojich blízkych a užite si Vianoce s úsmevom.

 

Top 5