Neobvyklé menu: vylepšite si jedálny lístok jarnými kvietkami | Blog Mall.sk

Neobvyklé menu: vylepšite si jedálny lístok jarnými kvietkami

Naštartujte svoj organizmus čerstvými rastlinami plnými vitamínov, enzýmov a ďalších telu prospešných látok. Neminiete za ne ani euro, stačí sa zohnúť a jarné poklady natrhať. Pripravili sme pre vás prehľad bylín, za ktoré vám vyčerpané telo poďakuje.

Rastliny zbierajte šetrne

Než sa pustíte do prvého zberu, zoznámte sa s niekoľkými jednoduchými zásadami zberu byliniek:

  • Aj bežne sa vyskytujúce rastliny trhajte v rozumnej miere. Vďaka tomu si z lúky odnesie zelený úlovok aj ďalší okoloidúci a na ďalší rok na stanovisku budete mať opäť úspech.
  • Bylinky trhajte bez korienkov, môžete si pomôcť nožnicami.
  • Zbierajte len také množstvo, aby na mieste niekoľko rastlín zostalo.
  • Z ružice listov odtrhnite iba niekoľko kúskov – to platí predovšetkým pri čoraz obľúbenejšom medveďom cesnaku.

Dôkladne vyberajte aj stanoviská, z ktorých si rastliny odnášate. Nikdy netrhajte blízko ciest alebo chemicky ošetrovaných polí. Vyhýbajte sa aj miestam, pod ktorými sa skrýva navážka odpadu.

Nevhodné sú chemicky ošetrované polia, ale aj golfové ihriská, ktorých trávnik správcovia úzkostlivo ošetrujú herbicídmi. • 

Sladká kráľovná prvosienka

Primule alebo tiež prvosienky patria medzi prvé kvetiny, ktoré spestria na jar váš jedálniček. Kvitnú v tesnom závese za snežienkami a bleduľami.

Zle znášajú uskladnenie, preto ich nikdy netrhajte do zásoby. Mladé lístky nasekajte a pridajte do šalátov. Kvety sú chúlostivé, ako ozdoba na teplých pokrmoch rýchlo strácajú svoju sviežosť a krásu, preto sa hodia skôr na dekoráciu studených jedál.

Prvosienky na dlhých stonkách sa na lúkach objavujú až po svojich prízemných kolegyniach. V kuchyni s nimi zaobchádzame rovnako. • 

Príjemne sladké kvety prvosienky môžete konzumovať aj so zeleným lôžkom a urobia veľkú parádu na krémoch muffinov, tvarohových tortách alebo v šľahačkovej roláde.

Blyskáč plný vitamínu C

Nájdete ho na tienistých miestach s vlhkou pôdou – pozdĺž potokov, v kroví alebo lužných lesoch. Rastie vo veľkých skupinách.

Aby sa krehká rastlina ubránila silným jarným lúčom, produkuje aj na rastlinu neobvykle veľké množstvo vitamínu C.

Blyskáč býval voľakedy nevyhnutným pomocníkom pri boji proti skorbutu. Z jedálneho lístka sa však postupne táto tuzemská superpotravina vytratila. • 

Na konzumáciu sa hodia len mladé listy. Čím je rastlina staršia, tým horkejšiu chuť má. Hneď ako blyskáč rozkvitne, jeho sezóna končí a ďalej ho nejedzte.

Čerstvé mladé listy skombinujte so skorocelom, hviezdicou prostrednou, mladou pŕhľavou, niekoľkými lístkami medvedieho cesnaku a ľadovým šalátom. Pridajte ľubovoľný dresing a máte nachystanú lacnú a vitamínmi oplývajúcu večeru.

Špenát našich predkov – kozonoha hostcová

Tejto rastline kvôli húževnatému okupovaniu záhrady nemôžu mnohí záhradkári prísť na meno. V skutočnosti však kozonoha nahradí aj prácne vypiplanú jarnú zeleninu. V jej chuti totiž nájdete jemné tóny mrkvy, petržlenu aj zeleru.

Vykvitnutú kozonohu len ťažko prehliadnete, dorastá až na jeden meter. Neprehliadnite ju ale hlavne na jar, kým je malá a krehká. • 

Do kuchyne si doneste mladé, najlepšie ešte nerozvinuté lístky, puky aj jemné stonky. Úprava je jednoduchá – kozonohu použite rovnako ako špenát. Výborne sa hodí napríklad do:

  • slaných koláčov alebo muffinov,
  • plniek
  • alebo zeleninových polievok.

>> Kúpte si formu na slaný koláč na MALL.sk. <<

Mladú kozonohu využijete aj pri výrobe lahodného pesta:

  • Mladé lístky a stonky kozonohy vložte s olivovým olejom, pomletými orieškami a utretým cesnakom do mixéra.
  • Pridajte soľ a čierne korenie.
  • Najemno rozmixovanú zelenú hmotu uchovávajte v malých pohárikoch v chladničke.

Náš tip: Kozonohu pridajte do smoothie. Vďaka vysokému obsahu draslíka povzbudzuje trávenie.

Pestrá lúka je zásobárňou vitamínov. • 

Na aké neobvyklé bylinky nedáte dopustiť? Napíšte nám do komentárov.

 

Top 5