Nalaďte svoj domov na jar | Blog Mall.sk

Dizajnová inšpirácia: pustite jar do vášho domova!

Jar už je síce za dverami, ale prečo si ju nevpustiť domov o pár týždňov skôr? Navodťe si doma jarnú náladu, ešte pred tým, než začnú kvitnúť prvé kvietky.

Kvety rozžiaria každý interiér

Každý byt vyzerá hneď veselšie, keď sú v ňom kvetiny. Pre jarné mesiace sú charakteristické cibuľoviny. Zájdite do kvetinárstva a nakúpte si niekoľko hyacintov a narcisov. Buď si ich rozmiestnite po byte jednotlivo v kvetináčoch, alebo si z nich vytvorte kvetinové aranžmán napríklad na jedálenský stôl a nábytok:

  • vezmite si hlbšiu, napríklad sklenenú misku,
  • vložte do nej kvetiny, ktoré vyberiete aj s hlinou z kvetináčov,
  • zasypte ich hlinou
  • a zhora ich obložte machom.

Náš tip: Hyacinty prenikavo voňajú, takže si ich dajte radšej do obývačky ako do spálne. Pri ich aróme by sa vám mohlo zle zaspávať.

Ak máte radšej rezané kvety, kúpte si aspoň raz týždenne niekoľko tulipánov alebo gerber a dajte si ich doma do farebných vázičiek. Rozveselia aj tú najtmavšiu izbu.

Hyacinty, narcisy a tulipány sú jarnou klasikou. Ak však máte radšej nenáročné kvety, čo vydržia dlhšiu dobu, skúste napríklad aranžmán zo sukulentov. • 

Nech sa u vás zazelená

Zelená je farba jari. Zvoľte si ktorýkoľvek odtieň, typicky jarnou je hrášková zelená alebo jasná zelenožltá. Zamyslite sa nad tým, kde všade by mohli zelené detaily a dekorácie vášmu bytu prospieť. V interiéri nemusíte robiť žiadne veľké zmeny, radšej ho iba doplňte o:

Náš tip: Nové kvetináče nemusíte kupovať vždy, keď chcete farebnú zmenu. Stačí si kúpiť akrylové farby, ktoré sú po zaschnutí vodeodolné, a nádoby nimi pomaľovať.

Stačí iba pár jarne ladených maličkostí a váš domov sa ihneď rozžiari. • 

Prestrite na stôl jar

Ak chcete mať doma jar po celý rok, kúpte si zelenkavý riad alebo taniere s kvetinovým vzorom. Pripraviť jarný stôl však zvládnete aj bez toho. Nachystajte si:

  • zelené alebo žlté obrúsky,
  • jasnofarebné sviečky,
  • behúňna stôl s kvetinovým vzorom
  • a kvetiny.

Aj s málom vyčarujete jarný stôl, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani dizajnéri. Stačia žlté tulipány a tyrkysové prestieranie. • 

Uložte sa do kvetinových perín

Jarnú atmosféru vyčarujete v každej miestnosti – pokojne aj v spálni. Vyberte si obliečky s veselými farbami alebo s kvetinovými vzormi, ale nekombinujte oboje. Do postele si predsa len chodíte oddýchnuť, tak na to pri výbere obliečok myslite. Nech vás z divokých vzorov nebolia oči.

Nezabudnite si rastliny dať aj do izby, kde spíte. Niektoré kvetiny čistia a zvlhčujú vzduch, takže sa vám bude dobre spať. • 

Ozdobte steny 

Pracuje sa s nimi jednoducho, rýchlo a keď ich budete chcieť zase odlepiť, omietka zostane neporušená - samolepky na stenu. Umiestnite samolepky buď priamo nad posteľ, kde pekne vyniknú, alebo nimi polepte napríklad šatníkovú skriňu. Len pozor, podklad musí byť hladký a odmastený.

 Vyberte si originálne samolepky na stenu >>

Náš tip: Ak už dlhšie uvažujete o zmene vášho príbytku - stavte na trvalejšie riešenie. Oživte steny novou tapetou, ktoré tento rok hlásia veľký comeback. Tepety s kvetinovým motívom v kombinácii so zelenými izbovými rastlinami dodajú vášmu domovu nový žvot.

Vyberajte samolepky s veselými alebo kvetinovými vzormi, ktoré izbu rozjasnia. Aj túto samolepku na stenu nájdete na MALL.sk. • 

Jarnému upratovaniu sa nevyhnete

Dôkladné upratovanie štyrikrát do roka pred príchodom každého ročného obdobia nie je nič, čo by ste nezvládli. Pri tom jarnom je dôležité hlavne dobre umyť okná, ktoré sú po zime väčšinou tak zašpinené, že vám zbytočne uberajú svetlo.

>> Kúpte si na MALL.sk pomocníka, s ktorým bude umývanie okien hračka. <<

Skúste si aj pretriediť šatník. Marie Kondo, japonská odborníčka na upratovanie, radí:

,,Vyhodťe veci, ktoré vám už nerobia radosť a zvyšok zmotajte do špeciálnych valčekov. Vďaka tomu získate okamžitý prehľad o všetkých veciach, ktoré v skrini máte, a oblečenie môže dýchať."

Nezabudnite na exteriér

Už sa nemôžete dočkať, keď budete môcť tráviť všetky voľné chvíle v záhrade alebo na balkóne s rodinou a priateľmi? Vykročte počasiu napred a pripravte sa na príchod príjemných jarných večerov. Dni sa síce pomaly predlžujú, ale čas stmievania vás nemusí limitovať pri užívaní si jarného vzduchu. Vyberte si svietidlá alebo svetielka,s ktorými vyčarujete romantickú atmosféru, a ktoré sa zároveň postarajú o to, že nikde nezakopnete.

Solárne svetielka sú skvelým riešením do vašej záhradky. Cez deň sa nabijú slnečnou energiou a večer sa postarajú o to, aby ste si nepošliapali rastlinky a zároveň vyčarujú peknú atmosféru. • 

 

 

 

Top 5