Jarné varenie: pripravte si dobroty z púpav | Blog Mall.sk

Jarné varenie: pripravte si dobroty z púpav

Tie najlepšie pochúťky nemusíte pripravovať len z drahých surovín. Využite jarnú prírodu a nazbierajte si zásobu púpav – vyčarujete z nich vynikajúce dobroty. Prečítajte si naše recepty na púpavový sorbet či med.

O varení z pŕhľavy ste už pravdepodobne počuli. V kuchyni sa však dajú využiť aj iné liečivé rastliny, napríklad púpava lekárska.

Obsahuje vitamíny A, B aj C, ale tiež betakarotén, kremík, sodík alebo draslík. Navyše v nej nájdete inulín – látku vhodnú pre cukrovkárov. Upravuje totiž hladinu cukru v krvi a znižuje vysoký krvný tlak.

Púpavové pochúťky tak nielen potešia vaše chuťové poháriky, ale posilnia aj vaše zdravie. V kuchyni zužitkujte celú rastlinku – koreň, listy aj kvet. Ako na to?

Púpava lekárska je hotový poklad. Púpava lekárska je hotový poklad.

Náš tip: Vždy zbierajte rastlinky na čistých miestach – ideálne sú lúky ďaleko od ciest.

1. Dobroty z koreňa

Korene zbierajte ešte pred tým, než púpava rozkvitne. Vtedy majú totiž najviac účinných látok. Základom na prípravu je vždy sušený koreň:

  1. Koreň dôkladne umyte a očistite.
  2. Silnejšie časti nakrájajte na plátky a usušte – využite na to sušičku potravín alebo dajte koreň do rúry na asi 50 °C. Usušte ho dôkladne – ak zostane vlhký, splesnivie. Hotovo máte, hneď ako sa začne drobiť.

Zo sušeného základu si pripravte napríklad lahodné nápoje:

Púpavová káva 

Pripravený usušený koreň ešte opražte na panvici – stačí nasucho. Potom všetko pomeľte v mlynčeku a zalejte vodou.

Púpavový čaj

Sušený koreň podrvte alebo ešte trochu pokrájajte a zalejte vodou – na 1 čajovú lyžičku postačí asi 250 mililitrov vody. Krátko povarte, nechajte čaj asi 15 minút lúhovať a potom preceďte.

Nápoje z koreňa vám pomôžu hlavne pri žalúdočných ťažkostiach a nevoľnostiach, ale aj pri pálení záhy. Nápoje z koreňa vám pomôžu hlavne pri žalúdočných ťažkostiach a nevoľnostiach, ale aj pri pálení záhy.

2. Letné osvieženie púpavovými listami

Ideálne sú mladé lístky, natrhané v čase, kedy púpavy ešte len začínajú vykukovať zo zeme. Majú jemnejšiu chuť a na rozdiel od horkých starších listov sú len pikantne horkasté.

Ak ste tento rok nestihli natrhať listy na začiatku, nezúfajte – môžete ich zbierať kedykoľvek. Horkej chuti ich potom zbavíte jednoducho: listy namočte do horúcej vody a sparte ich.

Pripravte si z nich:

Šalát

Listy púpavy lekárskej zmiešajte s ďalšími druhmi šalátov alebo divoko rastúcimi rastlinami, ako je kozonoha hostcová alebo hviezdica prostredná a pokvapkajte citrónovou zálievkou.

Sendvič

Táto pochúťka je ideálna na jarný piknik. Pripravte sendviče alebo hrianky tak, ako ich máte radi, ale pridajte dovnútra ešte pár lístkov púpavy.

>> Zistite, ako si pripraviť luxusné hrianky <<

Náš tip: Ďalším variantom je listy nasušiť – môžete ich potom používať napríklad ako prísadu do polievok alebo čajových zmesí.

Púpavové listy majú výraznú chuť – do šalátu ich preto stačí pridať len zopár. Púpavové listy majú výraznú chuť – do šalátu ich preto stačí pridať len zopár.

3. Sladké pochúťky z kvetov

Kvety z púpav sa nedajú sušiť. Preto je najlepšie, keď ich využijete pekne začerstva. Väčšinou sa z nich vyrábajú sladké pochúťky, ako je napríklad med alebo sorbet. Ako na ne?

Púpavový med

Vyrazte von a nazbierajte si žlté hlavičky púpav – budete ich potrebovať asi 400. A potom sa dajte do prípravy:

  1. Kvety dôkladne umyte vodou a dajte ich do hrnca.
  2. Zalejte asi 1,5 litrom vody, pridajte pár plátkov umytého citróna a dajte variť na 10–15 minút. Ak chcete, môžete pridať do hrnca aj škoricu.
  3. Po 15 minútach odstavte z ohňa a nechajte kvety ďalších 24 hodín lúhovať.
  4. Druhý deň púpavový „vývar” preceďte cez plátno a pridajte k výluhu zhruba 1,5 kila cukru.
  5. Znovu varte, tentokrát iba na miernom stupni asi 2 hodiny. Občas tekutinu premiešajte.
  6. Až sa med začne ťahať a zhustne, hrniec odstavte. Med nalejte do pohárikov a zaviečkujte.

Ak sa vám nechce kvety pri zbere počítať, využite váhu. 400 kvetov váži asi pol kila. Ak sa vám nechce kvety pri zbere počítať, využite váhu. 400 kvetov váži asi pol kila.

Púpavový sorbet

Sorbet je ľahká nesmotanová zmrzlina – ideálny dezert na jarné a letné mesiace. I keď sa ľadová pochúťka najčastejšie pripravuje z ovocia, ide to aj z púpav. Ako na to, radí napríklad Jana Vlková, autorka Kvetinovej kuchárky.

  1. Nazbierajte púpavové kvety – budete potrebovať zhruba 200 gramov žltých hlavičiek, čo je asi 160 kvetov. Poriadne ich prepláchnite pod tečúcou vodou.
  2. Zalejte ich litrom vody a hodinu varte. Potom nechajte odstáť až do druhého dňa, ideálne na tmavom a chladnom mieste.
  3. Ďalší deň výluh preceďte, kvety vytlačte a znovu tekutinu povarte. Pridajte k nej 50 gramov krupicového cukru. Keď sa rozpustí, prilejte ešte šťavu z citróna a z pomaranča – z každého asi 100 mililitrov. Nezabudnite nálev ochutnať – podľa chuti potom ešte pridajte cukor alebo šťavu.
  4. Nakoniec nechajte vychladnúť, nalejte do formičky na nanuky alebo ľad a dajte do mrazničky. Pred podávaním rozdrvte tyčovým mixérom.

Žlté rastlinky nie sú vhodné pre každého

Hlavne tehotné a dojčiace ženy by sa im mali vyhnúť. Púpavy totiž obsahujú horké látky, ktoré prechádzajú do materského mlieka, a to by potom bábätku nechutilo.

Opatrní buďte aj v prípade, že vás trápi alergia. Poraďte sa radšej s lekárom, či si môžete v lete na púpavách pochutnávať.

Využívate púpavy v kuchyni? Napíšte nám do komentárov vaše obľúbené recepty.

 

Odporúčame