Ako využiť púpavy v kuchyni? | Blog Mall.sk

Jarné varenie: pripravte si dobroty z púpav

Tie najlepšie pochúťky nemusíte pripravovať len z drahých surovín. Využite jarnú prírodu a nazbierajte si zásobu púpav – vyčarujete z nich vynikajúce dobroty. Prečítajte si naše recepty na púpavový sorbet či med.

O varení z pŕhľavy ste už pravdepodobne počuli. V kuchyni sa však dajú využiť aj iné liečivé rastliny, napríklad púpava lekárska.

Obsahuje vitamíny A, B aj C, ale tiež betakarotén, kremík, sodík alebo draslík. Navyše v nej nájdete inulín – látku vhodnú pre cukrovkárov. Upravuje totiž hladinu cukru v krvi a znižuje vysoký krvný tlak.

Púpavové pochúťky tak nielen potešia vaše chuťové poháriky, ale posilnia aj vaše zdravie. V kuchyni zužitkujte celú rastlinku – koreň, listy aj kvet. Ako na to?

Púpava lekárska je hotový poklad. • 

Náš tip: Vždy zbierajte rastlinky na čistých miestach – ideálne sú lúky ďaleko od ciest.

1. Dobroty z koreňa

Korene zbierajte ešte pred tým, než púpava rozkvitne. Vtedy majú totiž najviac účinných látok. Základom na prípravu je vždy sušený koreň:

  1. Koreň dôkladne umyte a očistite.
  2. Silnejšie časti nakrájajte na plátky a usušte – využite na to sušičku potravín alebo dajte koreň do rúry na asi 50 °C. Usušte ho dôkladne – ak zostane vlhký, splesnivie. Hotovo máte, hneď ako sa začne drobiť.

Zo sušeného základu si pripravte napríklad lahodné nápoje:

Púpavová káva 

Pripravený usušený koreň ešte opražte na panvici – stačí nasucho. Potom všetko pomeľte v mlynčeku a zalejte vodou.

Púpavový čaj

Sušený koreň podrvte alebo ešte trochu pokrájajte a zalejte vodou – na 1 čajovú lyžičku postačí asi 250 mililitrov vody. Krátko povarte, nechajte čaj asi 15 minút lúhovať a potom preceďte.

Nápoje z koreňa vám pomôžu hlavne pri žalúdočných ťažkostiach a nevoľnostiach, ale aj pri pálení záhy. • 

2. Letné osvieženie púpavovými listami

Ideálne sú mladé lístky, natrhané v čase, kedy púpavy ešte len začínajú vykukovať zo zeme. Majú jemnejšiu chuť a na rozdiel od horkých starších listov sú len pikantne horkasté.

Ak ste tento rok nestihli natrhať listy na začiatku, nezúfajte – môžete ich zbierať kedykoľvek. Horkej chuti ich potom zbavíte jednoducho: listy namočte do horúcej vody a sparte ich.

Pripravte si z nich:

Šalát

Listy púpavy lekárskej zmiešajte s ďalšími druhmi šalátov alebo divoko rastúcimi rastlinami, ako je kozonoha hostcová alebo hviezdica prostredná a pokvapkajte citrónovou zálievkou.

Sendvič

Táto pochúťka je ideálna na jarný piknik. Pripravte sendviče alebo hrianky tak, ako ich máte radi, ale pridajte dovnútra ešte pár lístkov púpavy.

>> Zistite, ako si pripraviť luxusné hrianky <<

Náš tip: Ďalším variantom je listy nasušiť – môžete ich potom používať napríklad ako prísadu do polievok alebo čajových zmesí.

Púpavové listy majú výraznú chuť – do šalátu ich preto stačí pridať len zopár. • 

3. Sladké pochúťky z kvetov

Kvety z púpav sa nedajú sušiť. Preto je najlepšie, keď ich využijete pekne začerstva. Väčšinou sa z nich vyrábajú sladké pochúťky, ako je napríklad med alebo sorbet. Ako na ne?

Púpavový med

Vyrazte von a nazbierajte si žlté hlavičky púpav – budete ich potrebovať asi 400. A potom sa dajte do prípravy:

  1. Kvety dôkladne umyte vodou a dajte ich do hrnca.
  2. Zalejte asi 1,5 litrom vody, pridajte pár plátkov umytého citróna a dajte variť na 10–15 minút. Ak chcete, môžete pridať do hrnca aj škoricu.
  3. Po 15 minútach odstavte z ohňa a nechajte kvety ďalších 24 hodín lúhovať.
  4. Druhý deň púpavový „vývar” preceďte cez plátno a pridajte k výluhu zhruba 1,5 kila cukru.
  5. Znovu varte, tentokrát iba na miernom stupni asi 2 hodiny. Občas tekutinu premiešajte.
  6. Až sa med začne ťahať a zhustne, hrniec odstavte. Med nalejte do pohárikov a zaviečkujte.

Ak sa vám nechce kvety pri zbere počítať, využite váhu. 400 kvetov váži asi pol kila. • 

Púpavový sorbet

Sorbet je ľahká nesmotanová zmrzlina – ideálny dezert na jarné a letné mesiace. I keď sa ľadová pochúťka najčastejšie pripravuje z ovocia, ide to aj z púpav. Ako na to, radí napríklad Jana Vlková, autorka Kvetinovej kuchárky.

  1. Nazbierajte púpavové kvety – budete potrebovať zhruba 200 gramov žltých hlavičiek, čo je asi 160 kvetov. Poriadne ich prepláchnite pod tečúcou vodou.
  2. Zalejte ich litrom vody a hodinu varte. Potom nechajte odstáť až do druhého dňa, ideálne na tmavom a chladnom mieste.
  3. Ďalší deň výluh preceďte, kvety vytlačte a znovu tekutinu povarte. Pridajte k nej 50 gramov krupicového cukru. Keď sa rozpustí, prilejte ešte šťavu z citróna a z pomaranča – z každého asi 100 mililitrov. Nezabudnite nálev ochutnať – podľa chuti potom ešte pridajte cukor alebo šťavu.
  4. Nakoniec nechajte vychladnúť, nalejte do formičky na nanuky alebo ľad a dajte do mrazničky. Pred podávaním rozdrvte tyčovým mixérom.

Žlté rastlinky nie sú vhodné pre každého

Hlavne tehotné a dojčiace ženy by sa im mali vyhnúť. Púpavy totiž obsahujú horké látky, ktoré prechádzajú do materského mlieka, a to by potom bábätku nechutilo.

Opatrní buďte aj v prípade, že vás trápi alergia. Poraďte sa radšej s lekárom, či si môžete v lete na púpavách pochutnávať.

Využívate púpavy v kuchyni? Napíšte nám do komentárov vaše obľúbené recepty.

 

Top 5