Prehľad byliniek, ktoré pomáhajú či škodia v tehotenstve

Kvet z lipy je skvelý na prechladnutie, rozmarín na lososa a čo by bol guláš bez majoránky? Kúzlo byliniek spočíva v ich pestrých chutiach a liečivých účinkoch. A práve vplyv na fungovanie organizmu je dôležitý hlavne v tehotenstve.

S bylinkami by mal človek zaobchádzať ako s liekmi – užívať ich striedmo a s rozvahou. V tehotenstve to platí dvojnásobne, a tak je vhodné striedať obľúbené bylinkové čaje s ovocnými.

Tip: Čierne a zelené čaje väčšina mamičiek vynecháva v tehotenstve úplne. Obsahujú totiž kofeín, ktorý môže znižovať pôrodnú hmotnosť dieťaťa.

Ostružina malinová, alchemilka a ďalšie bylinky vhodné v tehotenstve

K obľúbeným bylinkám vhodným v tehotenstve patria:

  • Ostružina malinová. Listy ostružiny malinovej sa užívajú až ku koncu tehotenstva – v treťom trimestri. Uvoľňujú totiž panvové svalstvo a pomáhajú skrátiť dobu pôrodu.
  • Žihľava. Je zdrojom železa. V tehotenstve sa používa na liečbu chudokrvnosti a pomáha tiež proti opuchom.
  • Jahoda. Dodáva telu železo a udržiava správny tonus (čiže tlak) maternice. Ten sa v priebehu tehotenstva mení a jahoda pomáha regulovať jeho výšku.
  • Alchemilka. Má pozitívny vplyv na tonus maternice a pomáha pri ranných nevoľnostiach.
  • Medovka. Používa sa na upokojenie, zmiernenie bolestí hlavy a nespavosti. Odporúča sa v tehotenstve.
  • Harmanček. Pôsobí podobne ako medovka – upokojuje, podporuje psychickú pohodu a používa sa tiež proti žalúdočným nevoľnostiam.
  • Ľubovník. Využívajú sa kvety aj vňať, hodí sa na zmiernenie bolesti a liečbu zápalov.
  • Púpava. Dodáva vitamín A a železo, pomáha proti únave a tiež odvodňuje.

Tieto bylinky si v tehotenstve pokojne doprajte. Na ideálnom množstve čajov a ďalších bylinných produktov sa ale radšej dohodnite s lekárom.Tieto bylinky si v tehotenstve pokojne doprajte. Na ideálnom množstve čajov a ďalších bylinných produktov sa ale radšej dohodnite s lekárom.

3 recepty na obľúbené bylinkové čaje

1)    Žihľavový čaj pite v maximálnom množstve 1 až 2 šálky denne. Využite sušenú žihľavu a keď príde jar, vyrazte do prírody na mladé lístky. Sú totiž silné a plné zdravého železa, horčíka a vitamínov. Žihľava sa navyše hodí aj do zmesí, takže ju kombinujte napríklad s harmančekom.

2)    Čaje z ostružiny malinovej pite až od 35. týždňa tehotenstva a len v prípade, že vám nehrozí predčasný pôrod. Začnite jednou šálkou denne a postupne ku koncu tehotenstva môžete piť až 3 hrnčeky každý deň. Ostružinu pite samotnú alebo zmiešajte napríklad s alchemilkou a medovkou.

3)    Púpavového čaju pite maximálne jeden hrnček denne. Čaj pripravíte z listov alebo z koreňa.

  • Čajovú lyžičku sušených listov alebo ⅓ hrnčeka čerstvých listov zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať
  • Čajovú lyžičku sušeného koreňa chvíľku povarte a potom štvrť hodiny lúhujte.

Vhodným čajom je napríklad aj zmes maliny, nechtíka, alchemilky a šípok. Zmesi si buď pripravujte vlastné alebo kupujte tie overené. Ak neviete, čo presne v bylinkovom čaji je, radšej ho v tehotenstve a pri dojčení nepite.

Púpava, malina, jahoda – ideálna tehotenská zmes. Púpavové kvety sa často používajú do sirupov a šalátov.Púpava, malina, jahoda – ideálna tehotenská zmes. Púpavové kvety sa často používajú do sirupov a šalátov.

Baza, pamajorán a ďalšie bylinky, ktorým sa radšej vyhnite

Niektoré bylinky sú v tehotenstve veľmi nevhodné. Patria k nim tie, ktoré silne ovplyvňujú svalovinu maternice, vyvolávajú prekrvenie panvových orgánov a vedú k potratu alebo predčasnému pôrodu.

V tehotenstve sa neodporúča:

  • Baza. Výborná bazová šťava alebo čaj sa hodí pri prechladnutí, v tehotenstve však môže spôsobovať nevoľnosť, zvracanie či hnačku.
  • Sladké drievko. Obľúbená pochúťka má upokojujúci účinok na sliznice, ale okrem toho tiež zvyšuje krvný tlak, a to nie je pre tehotné ženy vhodné.
  • Pamajorán. Možno ho poznáte skôr pod názvom oregano, bez ktorého sa nezaobíde vaša obľúbená pizza, ale v tehotenstve je lepšie si toto korenie odpustiť. Má totiž vplyv na kontrakcie maternice a môže spôsobiť predčasný pôrod.
  • Aloe. Je skvelé na popáleniny, ale tehotným ženám spôsobuje kŕče v bruchu, kontrakcie maternice alebo prekrvenie malej panvy. Môže byť aj príčinou krvácania.
  • Borievka. Plody borievky sa používajú na dochutenie mäsa či alkoholu, ale v tehotenstve je lepšie sa im vyhnúť. Spôsobujú predčasný pôrod a môžu poškodiť mozog dieťaťa.
  • Ligurček. Vyvoláva kontrakcie maternice a spôsobuje predčasný pôrod alebo potrat.
  • Rasca. Má veľmi podobné vlastnosti ako ligurček.
  • Petržlen. Obľúbené korenie nepriaznivo stimuluje hladké svalstvo maternice a môže spôsobovať vrodené chyby.
  • Rozmarín. Možno sa vám na začiatku článku maškrtne zbiehali sliny pri pomyslení na lososa s rozmarínom. Lenže v tehotenstve je lepšie si rozmarín odpustiť – kvôli zvyšovaniu tlaku a prekrveniu v oblasti panvy.

Niektoré bylinky, ktoré sa neodporúčajú v tehotenstve, nie sú vhodné ani pri dojčení – napríklad pamajorán.Niektoré bylinky, ktoré sa neodporúčajú v tehotenstve, nie sú vhodné ani pri dojčení – napríklad pamajorán.

Ako je to s doplnkami stravy v tehotenstve

Možno každú zimu denne pijete rakytníkový sirup alebo beriete multivitamínové tablety. Aj keď to máte vyskúšané a osvedčené, v tehotenstve je lepšie rutinné užívanie vitamínov a doplnkov stravy obmedziť alebo úplne prerušiť.

Radšej sa zamerajte na vyvážený jedálniček, ktorý obsahuje:

  • zeleninu,
  • ovocie,
  • mäso,
  • vajcia,
  • mliečne výrobky,
  • strukoviny
  • a obilniny.

Pre nastávajúce mamičky je veľmi dôležitá kyselina listová. Je nevyhnutná pre tvorbu nových buniek a pomáha znižovať riziko vývojových chýb. Pretože príjem kyseliny listovej len v jedle niekedy nestačí, berú ju nastávajúce mamičky v potravinových doplnkoch. Vždy je ale dôležité to prvýkrát prebrať s lekárom.

Dôležitým zdrojom kyseliny listovej je šalát, ktorý si pokvapkajte trochou oleja. Veľa kyseliny listovej nájdete aj v hovädzej pečeni, ale pozor – varom sa účinná látka ničí.Dôležitým zdrojom kyseliny listovej je šalát, ktorý si pokvapkajte trochou oleja. Veľa kyseliny listovej nájdete aj v hovädzej pečeni, ale pozor – varom sa účinná látka ničí.

 

Odporúčame