Dám to! 7+1 tip, ako tento rok naozaj dodržať predsavzatia | Blog Mall.sk

Dám to! 7+1 tip, ako tento rok naozaj dodržať predsavzatia

Schudnúť, naučiť sa anglicky alebo pravidelne cvičiť – novoročné predsavzatia si každý rok dáva asi tretina Slovákov. Iba 8 % z nich však vytrvá až do konca a plány splní. Stačí pritom dodržiavať pár pravidiel a plnenie predsavzatí zvládnete na jednotku. Prečítajte si, ako na to.

1. Jedno predsavzatie stačí

Ak vám napadá viac predsavzatí, ktoré si chcete dať, zabrzdite. Nesnažte sa súčasne skončiť s fajčením, nezdravým jedlom i nedostatkom pohybu. Choďte na to postupne a vyberte si len jedno predsavzatie, na ktoré sa budete sústrediť. Hneď ako sa vám bude dariť, môžete pokojne časom pribrať ďalšie.

Neopakujte ani staré chyby – ak bolo cvičenie na vašom zozname už niekoľkokrát, tentoraz ho radšej vynechajte a zvoľte niečo iné.

NÁŠ TIP: Predsavzatie sformulujte čo najkonkrétnejšie – namiesto „naučím sa anglicky” si radšej povedzte „získam certifikát za angličtinu na úrovni B2”.

2. Plánujte a zase plánujte

Správny plán je základom (nielen) novoročného úspechu. Ak máte stanovený cieľ, naplánujte si k nemu cestu krok za krokom a jasne si stanovte, kedy musíte splniť akú časť úlohy. Len tak môžete uspieť – budete sa mať čoho držať a vždy uvidíte, čo vás čaká.

Ak sa chcete napríklad naučiť po anglicky, naplánujte si postupne celý rok:

  • Do konca januára si kúpim učebnicu pre samoukov a zvládnem prvé 3 lekcie.
  • Vo februári si objednám kurz pre začiatočníkov a začnem naň chodiť každý utorok.
  • V marci vyhľadám rodeného hovoriaceho a 3× mesačne s ním budem konverzovať a podobne.

NÁŠ TIP: Vyhraďte si vo svojom programe konkrétne dni a časy, v ktorých budete športovať alebo chodiť na kurzy cudzieho jazyka – bez pevného režimu si na predsavzatia čas nenájdete. A ideálne sa dohodnite s kamarátkou alebo partnerom. Môžete na seba navzájom dohliadať a motivovať sa.

3. Dajte to vedieť do sveta

Všetko ide lepšie, keď sa o to s niekým podelíte. A predsavzatie nie je výnimkou. Povedzte o svojej snahe rodine i priateľom – čím viac ľudí o vašich plánoch vie, tým väčšiu máte motiváciu vytrvať. Navyše pri vás vždy bude niekto, kto vás podporí a podrží v ťažkej chvíli.

Ak máte guráž, môžete o svojom predsavzatí napísať aj na sociálne siete – hneď ako o ňom bude vedieť toľko ľudí, už sa vám nebude chcieť prestať. • 

4. Odmeňujte sa

Bez odmeny ani predsavzatie nefunguje. Aspoň nie tak dobre. Nezabudnite sa pravidelne odmeňovať za úspech a každý splnený krok oceňte maličkosťou. Môžete:

  • vyraziť na dobrú večeru,
  • kúpiť si drobnosť, po ktorej túžite,
  • ísť do kina alebo na koncert.

>> Vyberte si odmenu za plnenie úloh na MALL.sk <<

5. Veďte si denník

Denník vôbec nie je len výsadou detí alebo dospievajúcich slečien. Ocenia ho aj plniči predsavzatí. Píšte si doň všetky úspechy i nezdary, pocity, problémy – skrátka všetko, čo vás pri plnení plánu stretne. Spätne sa potom môžete pozrieť, ako sa vám darilo a čo všetko ste dokázali. A možno sa pri spomienkach na svoje začiatky aj zasmejete.

>> Kúpte si ideálny denník na poznámky na MALL.sk <<

6. Chybami sa človek učí

Tak ako úspechy patria k plneniu predsavzatí aj chyby – keď svoje plány raz porušíte, nehádžte hneď flintu do žita. Uvedomte si, prečo ste plán porušili a začnite od začiatku.

Nevzdávajte sa ani pri prvom neúspechu. Ak po dvoch týždňoch zdravého stravovania neodoláte a dáte si poriadnu porciu hranoliek, nemá cenu všetko zahodiť. Robiť chyby je ľudské. Od ďalšieho dňa nabehnite opäť na plánovaný režim.

Hneď ako sa do predsavzatí pustíte, pokračujte v nich – neprepadajte panike, keď raz plán porušíte. • 

7. Prijmite inteligentnú pomoc

Ak sa sami nedonútite plány plniť, skúste to inak. Najmite si odborníka, ktorý na vás dohliadne a so všetkým vám pomôže – súkromného trénera alebo napríklad učiteľa angličtiny. Naplánovaným lekciám sa budete vyhýbať omnoho horšie než cvičeniu doma v obývačke alebo opakovaniu slovíčok v posteli. Navyše vám profesionál poradí, ako správne postupovať, aby ste boli úspešní.

Alebo stavte na inteligentných pomocníkov – stiahnite si aplikácie na mobil, ktoré vám s plnením predsavzatí pomôžu. Nastavíte si v nich vlastné ciele a aplikácia vám každý deň pripomenie, čo ešte máte urobiť:

  • s učením cudzích jazykov vám pomôže napríklad Duolingo,
  • aplikácia QuitNow! vás zase postupne odnaučí od cigariet,
  • na cvičenie vás motivuje Map My Fitness.

Ak si chcete zvýšiť kondičku, možno vám pomôžu inteligentné hodinky – môžete v nich sledovať, koľko krokov denne prejdete a plniť ciele, ktoré do nich zadáte.

A zlaté pravidlo predsavzatí?

Neporovnávajte sa s okolím. No a čo, že vaša kolegyňa už schudla o 3 kilá viac alebo je o 5 lekcií popredu, možno prepálila začiatok a nevytrvá až do konca. Riaďte sa vlastným tempom a nepozerajte sa na ostatných. Pri novoročných predsavzatiach platí, že ide len o vás.

 

Top 5