Ako si viesť diár tak, aby vás bavil? | Blog Mall.sk

Ako si viesť diár tak, aby vás bavil?

Ak chcete byť v roku 2020 v pokoji a pohode, plánujte. Vedenie diára vám totiž podľa vedcov pomôže znížiť stres. Prečítajte si, s čím vám plánovanie pomôže a ako si vytvoríte diár, ktorý vás bude baviť.

Už ste počuli o "diárování"? Tento termín označuje plánovanie a zaznamenávanie úloh, schôdzok či osobných postrehov - skrátka vedenie diára. A na začiatku roka je ideálny čas s ním začať.

Prečo je dôležité plánovať?

Plánovanie má 3 veľké výhody:

  1. Nezabudnete na dôležité schôdzky alebo narodeniny rodinných príslušníkov. A nestane sa vám, že na jeden večer naplánujete omylom dve akcie.
  2. Uvoľníte si mozgovú kapacitu. Nosiť všetky termíny a myšlienky v hlave je náročné. Pomocou diára máte všetko pohromade a nemusíte večer dumať, či ste na niečo nezabudli.
  3. Prebudíte kreativitu. Vyplňovanie diára je umenie, takže keď do neho budete pravidelne písať, maľovať a zvýrazňovať, naštartujete v sebe tvorivého ducha.

S diárom máte všetko na jednom mieste a hlavne kedykoľvek k nahliadnutiu. Diárové pravidlo číslo jeden totiž znie: majte svoje papierové ja neustále po ruke. Len tak môžete dopisovať ďalšie a ďalšie myšlienky či udalosti.

Aký diár vybrať?

Predtým, ako si zaobstaráte nový diár, si rozmyslite, na čo ho chcete najčastejšie využívať:

  • Ak máte na tento rok naplánované chudnutie, chcete zmeniť životný štýl alebo viac športovať, siahnite po motivačnom diári. Pri jeho vyplňovaní síce strávite viac času, ale pomôže vám lepšie naplánovať jednotlivé kroky k nižšej váhe alebo napríklad zdolaniu maratónu. Jednoduchšie tiež zhodnotíte, ako sa vám darí ciele plniť.
  • Ak hľadáte len prehľad sviatkov a potrebujete si zaznamenať termíny schôdzok alebo návštevy lekára, siahnite po obyčajnom diári. Nebojte, aj ten si nakoniec dotvoríte k obrazu svojmu.

Na naplánovanie ďalšieho dňa alebo celého nadchádzajúceho týždňa vám postačí pár minút. Urobte si z toho svoju chvíľku napríklad pri kávičku. • 

6 tipov, ako si diár vytuníte podľa svojho gusta

Myslite na to, že plánovač je len váš. Prispôsobte si stránky svojmu vkusu a potrebám. A pri vypĺňaní myslite na týchto 6 pravidiel:

1. Z plánovania si urobte rituál 

Najmä ak ste v diárování nováčikovia, stanovte si čas, kedy sa plánovaniu budete venovať. Stačí vám na to len 5-10 minút denne, počas ktorých uzavrite úlohy z uplynulého dňa a ujasníte si, čo vás čaká zajtra.

2. Spíšte si konkrétne body

Aj keď vypĺňate kolónky v diári v zhone, vždy si dajte dostatok času, aby ste jasne formulovali úlohu, ktorá vás čaká. Ušetríte si potom tápanie, čo ste vlastne heslom mysleli.

Ako na to? Namiesto toho, aby ste si k pondelku dopísali jednoslovné heslo "Darček", rozpíšte sa a napíšte konkrétne, čo máte urobiť: ,,Vyzdvihnúť o 14. hodine v MALL Boxe darček pre sestru k sviatku."

3. Vyfarbujte, zvýrazňujte

Obrázky a farbičky si ľahšie zapamätáte. Určite si preto farebnú škálu, ktorú budete používať, a každému typu činnosti priraďte iný odtieň: na modro označujte prácu a schôdzky, na červeno stretnutie s kamarátmi, na zeleno čas s rodinou a na žlto cvičenia a ďalšie aktivity. Stačí sa potom na stránku letmo pozrieť a hneď viete, čo vás čaká.

4. Nepíšte každú maličkosť

Čím viac bodov máte v diári napísaných, tým ste vo väčšom strese. Maličkosti alebo činnosti, ktoré robíte každý deň, preto na zoznam nepíšte. Dopisujte len dôležité veci a ideálne si ich očíslujte podľa priority.

Ak nejaká činnosť trvá len dve minúty, do diára ju ani nepíšte a rovno ju urobte.

Náš tip: Iné pravidlá platia pre pripisovanie osobných postrehov, nápadov a myšlienok - tie berte ako dôležité vždy. Neobmedzujte sa a pokojne si do diára dopisujte, že ste ochutnali zmrzlinu v novom obchode alebo že dnes prvýkrát snežilo. Aby ste nemali v diári chaos, dodržujte jednotné miesto, kam osobné poznámky píšete, napríklad do pravého horného rohu alebo na vyhradenú samostatnú stránku.

Nepríjemné úlohy pre vás už nebudú strašiakom. Zaznačte si ich na nalepovací papierik a po ich splnení ich zo svojho diára rýchlo odstráňte. • 

5. Vyhrajte nad nepríjemnými úlohami

Nikoho nenadchne, keď má ráno zoznam plno nepríjemných úloh. Ak vás pohľad na výkričníky stresuje, napíšte si nepríjemné činnosti na lepiace papieriky a vložte do diára. Akonáhle úlohu splníte, môžete lístok vyhodiť do koša a stresujúcej úlohy sa zbaviť.

6. Dopĺňajte stránky a zoznamy podľa seba

Ak vám čokoľvek v diári chýba, doplňte to tam. Na záverečné voľné stránky si vpisujte rôzne zoznamy, hodiť sa vám bude trebárs:

• baliaci zoznam s vecami, ktoré so sebou pravidelne beriete na služobné cesty,

• zoznam nápadov na darčeky pre vašich najbližších,

zoznam filmov, ktoré chcete vidieť alebo kníh, ktoré chcete prečítať.

Ak máte málo stránok, vlepte si ďalšie - pomocou washi pások pripevníte nové listy do stredu diára a ešte mu dáte nový punc.

Vyberte si diár podľa predstáv >>

Okrem termínov stretnutí si do diára vpisujte aj praktické zoznamy alebo napríklad hodnotenie reštaurácií, kam chodíte na obed. Skrátka všetko, čo je pre vás dôležité. • 

Tip na záver: sledujte, čo vám robí radosť

Diár nie je len miestom, kde si odkladáte dôležité termíny a informácie. Je to vaša osobná kniha spomienok a zážitkov, ku ktorej sa môžete vrátiť aj po rokoch a zistiť, čo vás vtedy bavilo a ako ste vnímali svet.

Položte si na konci každého týždňa 3 otázky a zaznamenajte svoje odpovede do diára. Pýtajte sa napríklad:

  1. Čo vám urobilo za uplynulý týždeň najväčšiu radosť?
  2. Za čo ste vďační?
  3. Čo nové ste sa dozvedeli?

A ak nie ste klasický zapisovací typ, vyskúšajte najprv elektronické diáre a kalendáre - stiahnite si špeciálne aplikácie na mobil alebo využite online nástroje, ako je napríklad Google kalendár. Ten môžete dokonca zdieľať s ostatnými. Vďaka tomu jednoducho naplánujte aktivity pre celú rodinu.

 

Top 5