Naučte sa triky, ako sa tento rok venovať svojim koníčkom naplno | Blog Mall.sk

Naučte sa triky, ako sa tento rok venovať svojim koníčkom naplno

Splním, alebo nesplním? To je otázka. Podľa prieskumov uspejú pri plnení novoročných predsavzatí len 2 ľudia z 10. Zvýšte svoju šancu pomocou špeciálnych vychytávok, s ktorými si užijete svoje hobby odkiaľkoľvek a kedykoľvek.

Prianie prestať fajčiť alebo schudnúť patrí ku stáliciam novoročných predsavzatí. Ľudia si ale musia pripomínať, aby sa viac starali sami o seba. Ste odhodlaní venovať sa v novom roku svojim koníčkom na maximum? Pomôže vám v tom niekoľko trikov a pomôcok.

1. Budem viac čítať

„Nemám na to čas,” alebo „Aj tak na prvej stránke zaspím,” sú najčastejšie výhovorky, prečo nečítame. Sľúbili ste si, že tento rok častejšie ako po ovládači od televízie siahnete po dobrej knihe? Hurá do toho.

Doma si nechajte knižku položenú v obývačke na stole, bude sa vám tak každý deň pripomínať. Využite tiež každú voľnú chvíľku. Čakanie na zastávke autobusu, jazda vlakom, rada v obchode. Tam všade si môžete dlhé čakanie príjemne skrátiť čítaním.

Tlačené vydania kníh ale niekedy môžu byť na ťarchu. Kúpte si elektronickú čítačku kníh, s ktorou nielen uľavíte svojmu chrbtu, ale môžete čítať prakticky kedykoľvek a kdekoľvek. Navyše budete mať pri sebe stále celú knižnicu.

Vďaka elektronickej čítačke so sebou nemusíte vláčiť stohy ťažkých kníh, ale máte všetko pekne po ruke. • 

2. Naučím sa cudzí jazyk

Bez cudzieho jazyka sa dnes nezaobídete. Aby vám odhodlanie vydržalo, stanovte si pravidelný čas, kedy sa budete štúdiu venovať – napríklad hodinu každý večer.

Dostali ste na Vianoce smart telefón? Ideálna možnosť, ako ho otestovať. Stiahnite si niektorú z aplikácií na výuku jazykov – obľúbené sú napríklad Duolingo alebo Lingua.ly. Budú vám samé strážiť čas i pokrok. Navyše mobil pri sebe nosíte stále, takže sa do novej lekcie môžete pustiť kedykoľvek.

Alebo si kúpte výukové CD a učte sa napríklad po ceste do práce v aute. Ak sa chcete len zdokonaliť v rozprávaní, poproste kamaráta, ktorý reč ovláda, aby s vami konverzoval len daným jazykom a výsledky sa dostavia samé.

3. Budem počúvať hudbu

Máte výčitky, že už nepočúvate hudbu tak ako predtým? Kúpte si MP3 prehrávač a noste ho všade so sebou. Slúchadlá sa vám zmestia aj do malej kabelky a vytiahnuť ich môžete napríklad pri dlhom čakaní u doktora.

Upratovanie, varenie alebo žehlenie sú len niektoré z ďalších činností, pri ktorých vás môže sprevádzať hudba. Stanovte si tiež pravidelné večery, kedy necháte televíziu vypnutú a pustíte si len muziku. Večer pri sviečkach za zvukov obľúbených piesní má niečo do seba.

Hudba zamestnáva iba našu myseľ. Využite to a pustite si ju ako sprievod pri bežných domácich prácach, športe alebo cestou do mesta. • 

4. Ostanem v kontakte s rodinou a priateľmi

Rodina je základ. Ak ste ju v minulom roku zanedbávali, skúste to teraz napraviť. Sľúbte si, že svojich príbuzných alebo priateľov navštívite aspoň raz týždenne. Môžete sa dohovoriť na pravidelných večerách, návštevách divadla alebo večeroch pri stolových hrách.

A ak práve nebudete môcť, vždy môžete využiť mobil či tablet. Či už ste na služobnej ceste alebo na dovolenke, skúste rodine aspoň zavolať alebo sa s ňou spojiť cez obrazovku pomocou video chatu.

Obľúbené stolové hry spríjemnia spoločné večery i zimnú dovolenku. • 

5. Budem sledovať filmy

Hltali ste pred časom jednu filmovú novinku za druhou, ale teraz vám na to nezostáva priestor? Ak ste si sľúbili, že tento rok svoj kinematografický prehľad výrazne rozšírite, nie je nič jednoduchšie ako zaviesť pravidelné filmové večery napríklad s kamarátmi. Potom vám sledovanie filmov pôjde samo.

A ak náhodou budete mimo mesta, vezmite si so sebou tablet a pozrite si nejaký film napríklad v hotelovej izbe alebo vo vlaku, nech vám žiadna novinka neunikne.

6. Chcem cestovať a spoznávať nové miesta

Cesta je cieľ. Vo vašom prípade je to ale obrátene – cieľom tohto roka je práve cesta. Sľúbili ste si, že budete viac cestovať a spoznávať nové krajiny? Aspoň raz za rok nechajte starosti v práci a vyrazte na poriadnu dovolenku.

Pokojne si už v januári dohodnite na leto voľno a zarezervujte letenky. Aspoň si to dovtedy nerozmyslíte. Poznávať nové miesta ale môžete celoročne – nie je predsa nutné jazdiť stovky kilometrov ďaleko.

Majte stále po ruke svoju GPS navigáciu. Kdekoľvek budete, pozrite sa na mapu a preskúmajte okolie. Možno sa nachádzate len pár krokov od zaujímavého miesta. Svoje cestovateľské zážitky tak môžete zbierať napríklad aj na služobnej ceste.

Nezabudnite si svoje zážitky zaznamenávať a pravidelne prispievajte do svojho cestovateľského albumu novými fotkami, menovkami alebo suvenírmi. • 

7. Budem cvičiť

Medzi najčastejšie novoročné predsavzatia patrí tiež rozhodnutie začať cvičiť. Ak sa nemôžete donútiť k návšteve posilňovne, začnite napríklad chodiť pešo do práce, plávať alebo korčuľovať.

Vo dvojici to ide lepšie. Presvedčte kamarátov, nech do toho idú s vami. Vzájomne sa podporíte a cvičenie si užijete. Alebo si kúpte osobného trénera – smart hodinky bravúrne zastúpia jeho úlohu. Postrážia vašu pohybovú aktivitu a ak sa budete dlho cvičeniu vyhýbať, upozornia vás.

 

Top 5