Ako si nájsť viac času na čítanie? | Blog Mall.sk

Čítajte viac: 6 tipov, s ktorými si na knihu nájdete čas

Rozhodli ste sa, že budete v novom roku viac čítať? Poradíme vám, ako si nájdete na knihy čas, aby ste svoje predsavzatia tento rok naozaj dodržali. Stačí vám k tomu pár jednoduchých trikov a trocha plánovania.

1. Ujasnite si priority

Čítanie je jeden z najlepších spôsobov, ako strávite svoj voľný čas. Okrem relaxácie a zábavy zlepšíte svoju slovnú zásobu a rozšírite si obzory.

Aby ste našli viac času na čítanie, urobte z knihy svoju prioritu. Veľa ľudí totiž po príchode domov bezmyšlienkovite zapne počítač, televízor alebo sa pozerajú do mobilu a strácajú tak cenný voľný čas. Keď sa sami presvedčíte, že čítaním strávite voľný čas kvalitnejšie a zábavnejšie, siahnete nabudúce skôr po knihe.

Pokiaľ vám ale dohoda so sebou samými nepomáha a stále pozeráte, kam nechcete, vyskúšajte ľahké triky:

  • na pozadie mobilu nahrajte tapetu, na ktorej uvidíte rozčítanú knihu,
  • to isté urobte s pozadím na svojom domácom počítači,
  • na vrchnú lištu televízora nalepte post-it papierik s textom „Radšej knihu"

2. Nájdite žáner, ktorý vás baví

Aby ste našli chuť na čítanie, musí vás v prvom rade baviť. Nenúťte sa preto do čítania niečoho, čo nie je vašou šálkou kávy. Radšej objavte svoj obľúbený žáner.

Ak vás oslovujú kúzla a silné príbehy, skúste fantasy, ak vás ale baví:

• ľudská dráma, skúste psychologický román, vojnovú literatúru alebo ruskú klasiku,
• vedomosti o svete, skúste reportážnu literatúru alebo historickú prózu,
• riešenie záhad, vyskúšajte detektívku,
• vedecký pokrok a vzdialené svety, skúste sci-fi,
• láska a romance, stavte na milostný román,
• smiech a zábava, vyskúšajte humornú prózu,
• cestovanie, vyskúšajte cestopisy,
• inšpirácie a názory výrazných osobností, skúste životopisnú literatúru alebo motivačné knihy,
• strach a napätie, skúste hororovú knihu alebo thrillery,
• ak máte radi poetiku či umenie, vyskúšajte básnické zbierky.

Ak máte rozčítanú hrubú knihu alebo čítate viac kníh súčasne podľa toho, na čo máte práve náladu - vyskúšajte čítačku kníh. Celú svoju knižnicu tak môžete mať vždy pri sebe. • 

Tiež sa rozhodnite, či je pre vás skôr súčasná literatúra, alebo klasika. Súčasným knihám môžete ľahšie rozumieť, pretože vznikajú v rovnakej dobe, v akej žijete. Klasika je zase rokmi preverená záležitosť. Ak sa rozhodnete práve pre klasiku, nájdite si dopredu na internete, prečo ju čitatelia dodnes vlastne oceňujú. Lepšie porozumiete jej významu a bude vás potom baviť o to viac.

3. Dajte si cieľ

Buďte na seba aspoň trochu prísni a na čítanie sa dokopajte. Ak si vediete zoznam úloh, takzvaný to-do list, pokojne naň pridajte čítanie ako samostatný bod.

Pomôže vám, keď si z času nad knihou urobíte pravidelnú aktivitu alebo rituál. Dajte si za cieľ čítať každý večer 15 minút pred spaním alebo napríklad prečítať 1 kapitolu. Udeľujte si za to v kalendári zelené a červené bodky, aby ste sa v plnení motivovali.

Okrem krátkodobejších cieľov pomáha aj vidina cieľa dlhodobejšieho. Keď si poviete, že prečítate napríklad 24 kníh za rok, tento veľký cieľ rozdeľte na menšie pravidelné úseky (jedna prečítaná kniha za dva týždne). Všetko zapíšte číslovanému zoznamu s termínmi, ktorý zaveste na dobre viditeľné miesto.

4. Spojte príjemné s užitočným

Zamyslite sa, pri akých aktivitách nič nerobíte, a pritom by ste čas mohli využiť na čítanie. Mamičky sa môžu chopiť knižky pri dojčení alebo kúpaní dieťaťa. Na dochádzanie do práce električkou alebo vlakom si zase do batohu pribaľte ľahko prenosnú čítačku kníh. Pri ceste autom, upratovaní, šití alebo varení potom počúvajte audioknihy.

Ak dlho dochádzate do práce, cesta vám s audioknihou utečie rýchlejšie. Ráno vám počúvanie navyše naštartuje premýšľanie a v práci už možno ani nebudete potrebovať kávu. • 

Vyberte si čítačku na MALL.SK >>

5. Zapisujte si

Aby ste si na čítanie vytvorili ten najlepší vzťah, zapisujte si myšlienky z kníh, ktoré vás oslovili. Berte to ako taký dobrovoľný čitateľský denník, ktorý vám ale nikto nebude známkovať a vediete ho len sami pre seba. S každým zápiskom si uvedomíte, čo vám čítanie dáva, a voľný čas si potom nájdete raz dva.

Pokojne si na svoje poznámky tiež založte blog, ktorý vám dá pocit záväzku. Nebojte sa ani písať recenzie na stránky ako Databáza kníh, kde nájdete tiež inšpiráciu na ďalšie čítanie.

6. Čitateľské výzvy a kluby

Ak na vás platí vzájomná podpora a plán, prihláste sa do čitateľskej výzvy alebo do čitateľského klubu. Nájdete ich trebárs vo vašej miestnej knižnici alebo na internete.

V čitateľských skupinách spoznáte ľudí, ktorých baví to isté čo vás, a môžete s nimi o knihách diskutovať. Ujasníte si tak svoje myšlienky a poznáte názory druhých, čo sa vždy hodí. Navyše nebudete nikdy tápať čo čítať, pretože za vás dobré knihy vyberie niekto povolaný.

Veďte k čítaniu aj svoje deti. Čím viac budú čítať, tým lepšie sa bude rozvíjať ich predstavivosť a slovná zásoba. • 

Objavte osvedčené tipy, ako motivovať deti k čítaniu >>

 

 

Top 5