Príručka malého knihomoľa: 7 overených tipov, ako deti motivovať k čítaniu | Blog Mall.sk

Príručka malého knihomoľa: 7 overených tipov, ako deti motivovať k čítaniu

Každý ostrieľaný čitateľ vie, že knihy podporujú naše znalosti, psychický rast i jazykové schopnosti. Z toho dôvodu by nemali chýbať v izbičke žiadneho dospievajúceho dieťaťa. Ako ich však v dnešnom svete plnom videohier, tabletov a filmov presvedčiť čítať? Máme pre vás 7 overených tipov.

1. Nechajte ich, nech si knižku vyberú

Aby si dieťa ku knihám vybudovalo vzťah, musí prísť na to, aký druh príbehov ho najviac baví. Preto zaveďte svojho drobca do kníhkupectva a nechajte výber na ňom. Knižky mu jednu po druhej vyťahujte z poličiek a predstavujte, aby sa mu lepšie rozhodovalo. Zároveň jeho výber rešpektujte a nesmejte sa mu, ak si vyberie knihu, ktorá vám pripadá hlúpa.

S deťmi, ktoré už majú pár kníh za sebou, skúste zájsť do knižnice. Nielenže je v nej výber širší, ale knižnice tiež pravidelne usporadúvajú predstavenia, hry, čitateľské súťaže a ďalšie aktivity, ktoré podporujú deti v čítaní.

>> Posaďte si drobca na kolená a vyberte mu spoločne knižky priamo z nášho e-shopu. <<

2. Predstavte im čítanie ako hru

Nehovorte deťom, že vďaka čítaniu budú múdre, vzdelané a získajú rozsiahly prehľad. To pre ne nie sú príliš lákavé argumenty. Radšej im predstavte čítanie ako zábavu a čítajte si s nimi hravou formou.

Ak im stále predčítate vy, napodobňujte hlasy postáv a v priebehu rozprávania klaďte otázky ako: „No teda, to vyriešili prefíkane, že? Čo myslíš, že sa bude diať ďalej?” Ak už drobec číta sám, čítajte knižku súbežne s ním a rozprávajte sa o nej.

Ak vaše dieťa čítať ešte len začína, čítajte si spoločne s ním. Zblížite sa a drobec si k čítaniu rýchlejšie vybuduje vzťah. • 

3. Zahrajte si scénku

Ak budete mať voľné popoludnie, skúste si časť knižky s deťmi zdramatizovať. Dohodnite sa, že každý z vás bude čítať inú postavu, a zahrajte si scénku. Keď deti uvidia pasáže svojich obľúbených príbehov priamo pred očami, ešte viac si ich obľúbia.

4. Nechajte ich čítať na tablete alebo čítačke kníh

Nie každému čitateľovi vyhovujú tlačené knihy a platí to nielen o dospelých, ale aj o deťoch. Čítanie na tablete alebo čítačke je často pohodlnejšie a deti pri ňom bez nutnosti otáčať strany lepšie udržia pozornosť.

>> Vyberte deťom ich prvú čítačku kníh. <<

Čítačka kníh vášmu dieťaťu ušetrí miesto na poličke. Vojdú sa do nej tisíce kníh. • 

5. Cestujte s audioknihami

Či už s deťmi idete na výlet alebo len na nákup, pusťte im v aute audioknihy s rozprávkami. Deti na vlastné uši začujú, koľko zábavných príbehov sa v knihách skrýva, a budú si ich chcieť prečítať samy.

6. Siahnite po komiksoch a časopisoch

Začínajúci čitateľ sa veľkých kvánt textu v klasických knihách často zľakne. Preto skúste pre začiatok zvoliť niečo menej náročné. Nemusia to byť leporelá a veľké rozprávkové knihy, z ktorých už vyrástli.

Kúpte im napríklad komiks, ktorý sa ľahko číta, ale príbehy má stále dostatočne zaujímavé a dobrodružné. Alternatívou sú tiež detské časopisy ako napríklad Fifík alebo Slniečko, v ktorých takisto nájdete krátke texty a príbehy s obrázkami.

Napriek tomu, že komiksy neobsahujú toľko textu ako bežné knihy, stále ide o hodnotnú literatúru s komplexnými príbehmi. • 

7. Buďte im príkladom 

Deti sú zvedavé tvory a často napodobňujú to, čo robia ich rodičia. Ak vás ratolesti budú pravidelne vídať s knihou v ruke, budú si to chcieť tiež skúsiť. Môžete si doma napríklad usporiadať taký malý čitateľský klub a pravidelne sa s deťmi rozprávať o tom, čo zaujímavého sa v poslednej dobe stalo v knižkách, ktoré čítate.

 

Top 5