Zažeňte zimné chmáry: tipy na zlepšenie nálady | Blog Mall.sk

Zažeňte zimné chmáry: 6 tipov na zlepšenie nálady

Cítite sa cez zimu bez energie, nemáte na nič chuť a mávate často zlú náladu? Možno na vás padol zimný smútok alebo sezónna afektívnay porucha. Je veľmi častá a spôsobuje ju napríklad úbytok svetla, chlad alebo psychický tlak spojený s povianočným obdobím. Poradíme vám osvedčené tipy, ako so zimnými chmárami bojovať pomocou hormónov šťastia. 

Športovci často hovoria, že sa im pri tréningu vyplavujú endrofíny a oni potom prežívajú radostné až euforické stavy. To sa deje preto, že endorfín je jedným zo štyroch hormónov šťastia, ktoré po aktivovaní zlepšujú dobrú náladu. Ďalším veselými hormónmi sú: 

  • Dopamín - hormón odmeny 
  • Oxytocín - hormón lásky 
  • Serotonín - stabilizátor nálady 
  • Endorfín - tlmič bolesti 

Každý z týchto hormónov aktivujete iným podnetom. Ak budete pravidelne vyhľadávať činnosti, ktoré hormóny šťastia aktivujú, zlej nálady sa postupne zbavíte.

1. Prechádzky a beh 

Pohyb na čerstvom vzduchu aktivuje v mozgu serotonín, ktorý ovplyvňuje, ako sa cítite. Pri jeho nízkej hladine je telo náchylnejšie na stres, úzkosti či fyzickú bolesť. Preto hormón dopĺňajte pavidelnými prechádzkami po parkoch, meste či prírode.

Alebo rovno začnite behať a okrem svojej psychiky posilníte aj svoje telo. Ak práve na chodníkoch neúraduje poľadovica, môžete bez problémov behať ah v zime. Stačí ak sa budete riadiť týmito pravidlami

  • Behajte voľným tempom 
  • Poriadne sa oblečte 
  • Behajte v bežeckých topánkach s hrubou podrážkou 
  • Natierajte si tvár hydratačným krémom, pretože mráz pokožku vysušujte. 

Ak ste v behu úplnými nováčikmi, začnite zľahka  a nebuďte na seba príliš prísny. Aj 15 minút behu denne je lepšie ako nič.   

Pomôžeme vám začať s behom >>

2. Udržujte kontakt s priateľmi a rodinou   

Vybavte si ten príjemný pocit, keď sa objímete s rodinou, s ktorou ste sa dlho nevideli. Spôsobuje to oxytocín, hormón lásky. Na jeho aktivovanie nepotrebujete výhradne len fyzický kontakt (aj keď objímanie či držanie sa za ruky sú skvelými zbraňami na smútok). Stačí ak budete s vašim blízkymi v pravidelnom kontakte. 

Preto sa zaujímajte o svoju rodinu či priateľov, zavolajte im a len tak sa porozprávajte a keď to situácia dovolí, vyrazte von. Ochránite tak pred smútkom nielen seba, ale aj ich

Podobne pozitívny vplyv na ľudskú psychiku má aj kontakt so zvieratami. Ak máte doma napríklad psa alebo mačku, tak sa s nimi pravidelne hrajte a mojkajte. 

Potešte svojho miláčika novou hračkou >>

3. Skúste meditovať 

Meditácia už dávno nie je doménou jogínov so zapletenými nohami kdesi pod stromom. Často ju praktikujú manažéri, študenti a ďalší ľudia s vyťaženým životom, ale prospešná je úplne pre všetkých. Meditácia je predovšetkým o tom, ako si nájsť chvíľku pre seba, potrénovať dýchanie a zbaviť sa negatívnych emócií - preto funguje aj ako fyzická aj psychická detoxikácia. Počas meditácie navyše telo vyplavuje hormón šťastia - dopamin. 

Začnite napríklad s jednoduchou technikou počítania dychu. Sadnite si na pokojné miesto, zavrite oči a pomaly zhlboka dýchajte. Každý nádych a výdych v duchu počítajte od jednotky do desiatky a potom začnite znovu. Vďaka tejto metóde nebudú vaše myšlienky odbiehať ku každodenným povinnostiam a nepríjemnostiam z práce, ale sústredíte sa len na tu a teraz.  

Skúste sa pred spánkom 10 minút venovať meditácii a uvidíte, že rýchlejšie zaspíte. • 

Postačí ak si na meditáciu nájdete každý deň aspoň 10 minút. Jej pozitívny vplyv na svojej psychike rýchlo spoznáte. Ak chcete meditáciu trénovať, stiahnite si do mobilu aplikáciu Headspace, ktorá vás bude cestou meditácie sprevádzať.

4. Smejte sa z plného hrdla 

Okrem športovania vyplavuje endorfíny aj smiech. Preto ak máte náladu pod psa, nájdite si veci, ktoré vás zaručene rozosmejú

  • Pozrite si obľúbenú komédiu alebo seriál.
  • Prezrite si na internete vtipné videá a obrázky. 
  • Posielajte si s priateľmi vtipy.
  • Alebo si prečítajte zábavnú knižku.

5. Vyskúšaje hygge

Hygge je koncept spokojného života pôvodom z Dánska. Žiť hygge znamená užívať si pocit pohody, bezpečia a tráviť príjemný čas s rodinou – to sú pre hormóny šťastia hotoví nakopávači. Navoďte si aj vy doma útulnú hygge atmosféru pomocou:

Pocit útulna u každého človeka navodí niečo iné. Preto popremýšľajte, s čím sa útulnosť spája vám a doma sa tým dosýtosti obklopte.   

6. Stravujte sa zdravo 

Jedlo by mala byť radosť, sama o sebe, ale niektoré pokrmy aktivujú hormóny šťastia viac než iné. Pizza, čokoláda a ďalšie dobroty vám síce zlepšia náladu - ale len nárazovo. Z dlhodobého hľadiska má na ľudskú psychiku najlepší vplyv zdravá strava. Tá totiž často obsahuje tryptofan, ktorý podporuje tvorbu jedného z hormónov šťastia - serotonínu. 

Dobrú náladu podporujú najmä tieto potraviny: 

  • Banány 
  • Lesné ovocie 
  • Špenát 
  • Rajčiny 
  • Mandle 
  • Kakao 

Alebo stavte na silu byliniek - ľubovník bodkovaný je prírodným antidepresívom. 

Niekedy pomoc od priateľov nespĺňa očakávania. V tom prípade je dobrou voľbou skúsiť sedenia s terapeutom. Kvalifikovaný terapeut osobne ale aj v online terapii nespôsobí dodatočnú traumu ani nezájde do nepríjemných zákutí, čo by v prípade neskúsených priateľov mohlo vyvolať skutočne nepríjemnú situáciu. V dnešnej dobe terapia nie je tabu a jej pozitíva vyhľadáva stále viac ľudí.

 

Top 5