4+1 trendy spôsobov, ako si uchovávať fotky | Blog Mall.sk

4+1 trendy spôsobov, ako si uchovávať fotky

Cvak, cvak, cvak. S digitálnymi foťákmi si už nedávame pozor, koľko môžeme urobiť fotiek. Ukazovať potom tristo snímok z dovolenky príbuzným je náročné pre všetkých. Poznáte riešenie? Fotoalbumy! Inšpirujte sa trendy spôsobmi, ako si fotky uložiť.

Výber iba tých najlepších fotiek, prehľadne a na jednom mieste. To je najväčšia výhoda fotoalbumov. Na klasické knihy s nalepovacími rohmi alebo zasúvacími fóliami však zabudnite. Dnešné fotoalbumy vyzerajú úplne inak.

Digitálne fotorámiky alebo aj vytlačená kniha. Možností fotoalbumov je veľa. S tými pôvodnými ale majú niečo spoločné – základom je vždy dôkladné pretriedenie fotiek.

Do albumu nepatrí desať rovnakých fotografií západu slnka, ale iba tá najvydarenejšia. Ostatné si môžete uložiť v počítači.

Predtým, než začnete tvoriť fotoalbum, vyberte z fotiek tie najvydarenejšie. • 

1. Začítajte sa do fotografií vo fotoknihe

Ak ste zástancami klasických fotoalbumov, sú pre vás ako stvorené fotoknihy. Na rozdiel od skladania fotiek do predpripraveného albumu si vytvoríte na mieru vlastnú knihu.

Pomocou počítačového programu si zostavíte fotografie presne tak, ako chcete:

  • zmeníte ich veľkosť,
  • doplníte ich vlastnými popismi
  • alebo pridáte obrázky podľa svojho vkusu.

A kniha je na svete.

NÁŠ TIP: Spomienky z menších výletov si pokojne nechávajte v počítači, raz za rok ich potom môžete zostaviť do veľkého albumu. Fotografie z veľkých akcií, ako je svadba alebo narodeninová oslava, naopak spracujte ihneď – bude ich totiž dosť na samostatnú knihu.

Fotoknihy existujú v rôznych formátoch a štýloch. Vyberajte napríklad podľa typu výletu alebo dovolenky, z ktorej fotografie spracúvate. • 

2. Vystrihujte, nalepujte a tvorte vlastné spomienky

Ak ste kreatívni a s nožnicami a lepidlom si rozumiete viac než s počítačom, siahnite po takzvanom scrapbooku.

Táto technika vytvárania fotoalbumov vznikla zo slov scrap – ústrižok a book – kniha. Základom je album, do ktorého sa lepia fotografie, vstupenky či pohľadnice. Alebo aj vysušené rastliny. Skrátka všetko, čo vám napadne.

Stránky môžete vyzdobiť najrôznejšími dekoratívnymi prvkami – využite napríklad nálepky, obrázky, mašličky alebo gombíky. Fantázii sa medze nekladú. A rozmiestnenie fotiek aj ďalších prvkov je úplne na vás.

NÁŠ TIP: Ak viete, že si z dovolenky chcete vytvoriť scrapbook, myslite na to už pri cestovaní. Naberte si cestou v informačnom stredisku mapu miesta, kúpte pohľadnice a starostlivo schovávajte vstupenky do múzeí. Pri tvorbe sa vám budú hodiť.

Scrapbook si vytvoríte presne podľa svojich predstáv. Fotografie môžete doplniť napríklad pohľadnicami, ale aj kvetinami, gombíkmi alebo štipcami. • 

3. Majte fotky stále na očiach s digitálnym fotorámikom

Či už chcete fotky ukazovať príbuzným alebo sa nimi kochať sami, digitálny fotorámik bude to pravé. Nahrádza totiž klasické fotoalbumy, ale aj obrázky na stene. A fotky nemusíte zložito tlačiť.

Len si vyberiete z počítača, ktoré sa vám páčia, nahráte ich do rámika a necháte premietať. Doma tak máte originálnu fotodekoráciu. A keď idete na návštevu a chcete sa fotkami pochváliť známym, rámik tam jednoducho odnesiete.

NÁŠ TIP: V digitálnom rámiku môžete fotky kedykoľvek jednoducho obmeniť. Vytvorte si napríklad 4 albumy rodinných spomienok podľa ročných období a v priebehu roka ich v rámiku vymieňajte. Dokreslia vám doma vždy tú pravú atmosféru.

Záleží len na vás, či necháte v rámiku striedať len tri najlepšie fotky, alebo bežať pásmo všetkých fotografií z dovolenky. • 

4. Polaroidové retro: fotoalbumy, ktoré majú štýl

Cvak a po pár sekundách máte v rukách hotovú fotku. To je polaroid. Malé retro fotografie z instantných fotoaparátov sa stali hitom. A s nimi aj polaroidové knihy – špeciálne fotoalbumy, do ktorých sa instantné snímky pohodlne zasunú.

NÁŠ TIP: Ak si chcete vytvoriť album na mieru, vezmite si na pomoc takzvanú washi pásku. Dekoračné lepiace pásky je dostať v najrôznejších farbách a dekoroch, takže si vyberiete takú, ktorá sa vám páči. Jednoducho ňou polepíte biele okraje polaroidových fotiek tak, aby vám vznikli krásne farebné rámiky.

Ak sa vám holé biele rámiky polaroidových fotiek nepáčia, rozveselíte ich pomocou dekoračnej washi pásky. Každá fotka potom bude unikát. • 

5. Natočte si videospomienky

Čo tak si jedinečné zážitky uchovávať naživo? Napríklad na videu!

To dnes zvládnete natočiť aj na mobil. A zostrihané zábery vám pekné chvíle z dovolenky pripomenú tak, ako by ste tam znovu boli.

NÁŠ TIP: A ak ste skôr zástancami fotiek, aj z nich si môžete vytvoriť štýlové video. Poskladajte snímky, ako chcete, aby išli za sebou. Dodajte k nim popis a hudbu a dokonalá prezentácia dovolenky je na svete.

Niektoré zážitky je lepšie uchovávať na videu než na fotkách. Zostrihané zábery vás potom znovu prenesú na dané miesto. • 

 

Top 5