Dovolenka v aute: ako premeniť osobné auto na karavan | Blog Mall.sk

Dovolenka v aute: ako premeniť osobné auto na karavan

Len auto, jeho posádka a pár nevyhnutností. Keď sa chcete vydať na cesty, nepotrebujete hotel, a dokonca ani stan. Auto stačí. Poradíme, ako vozidlo upraviť a vybaviť, aby ste si dovolenku v ňom naozaj užili.

Zbaliť len pár vecí, sadnúť do auta a vydať sa za mesto či hranice. Na noc, predĺžený víkend alebo aj celý týždeň. Možnosť premeniť auto na hotel využíva v poslednej dobe stále viac cestovateľov. Samotných aj s deťmi.

Možno si teraz poviete, že také cestovanie nie je pre každého. A máte pravdu. Kým sa prvýkrát vydáte na cestu, je dobré:

  • cestu i balenie vecí dôkladne naplánovať a zorganizovať,
  • upratať celé auto a nocovanie si vyskúšať nanečisto,
  • dokúpiť niekoľko vecí, ktoré vám bývanie v aute uľahčia
  • a naplánovať na trase záchytné kempy, kde sa môžete zastaviť a využiť hygienické zázemie.

S takou prípravou sa potom nemusíte nocovania v aute obávať, ani keď ste zvyčajne hotelový typ. Pripravili sme pre vás praktické tipy, ktoré vám uľahčia vašu prvú dovolenku v auto-hoteli.

Na veľkosti auta záleží. Alebo nie?

Predtým, než vyrazíte, vyskúšajte premenu auta nanečisto. Pritom nezáleží, či jazdíte v rodinnom kombi alebo v menšom hatchbacku. Dôležité je, akým spôsobom sa vo vašom aute dajú sklopiť sedačky.

V niektorých vozidlách vytvoríte pohodlné letisko na spanie sklopením a zarovnaním všetkých sedadiel, v iných sklopíte len zadné sedačky a priestor na spanie vznikne prepojením s kufrom.

V hatchbacku sa pohodlne vyspíte vo dvojici. S deťmi sa vyplatí mať väčšie kombi. • 

Pri skúške venujte pozornosť aj šírke a výške auta. Získate tak prehľad o tom, či sa pohodlne vyspíte vo dvojici, s deťmi, či vedľa seba môžete uložiť tašku s vecami.

Urobte si pohodlie na noc

Či už budete spať na sedadlách, alebo využijete priestor v kufri, počítajte s trochou nepohodlia. Nie je to však nič, čo by nenapravil pohodlný nafukovací matrac. Na rozdiel od molitanových matracov ten nafukovací ľahko zbalíte a zbytočne vám nezaberá priestor.

Ak vznikne po boku priestoru na spanie miesto navyše, môžete ho vyplniť oblečením alebo dekou. Pokiaľ sa nezaobídete bez vankúša, vyberajte tiež nafukovaciu verziu, s ktorou ušetríte miesto.

Výhodou spania v aute sú bezpochyby krásne západy slnka – napríklad vo vinohrade. To v hoteli nezažijete. • 

Nevyhnutnosťou na spanie v aute je teplý spacák, hlavne ak radi jazdíte do hôr, kde sa večer ochladí. Každé ráno spacie vaky prevetrajte a ak máte v kufri dostatok priestoru, nemusíte ich vždy baliť do obalu. Keď sa potom zastavíte na občerstvenie, hneď máte poruke pohodlné sedenie do trávy.

Predtým, než sa uložíte na spánok, môžu sa vám tiež hodiť:

Všetky veci, ktoré cez deň vozíte v kufri, poskladáte v noci na predné sedačky. Než sa uložíte na spánok, auto zamknite a okienka nechajte len zľahka pootvorené.

Ako v auto-hoteli vyriešiť elektrinu

Pri dlhších cestách sa máloktorý moderný cestovateľ zaobíde bez možnosti nabiť elektroniku. Popri zastávkach v kempoch si mobil, fotoaparát či počítač môžete dobiť priamo v aute.

  • Telefóny, navigáciu a ďalšiu drobnú elektroniku nabijete cez USB nabíjačku v aute. Zaobstarať si môžete rozdvojku do auta, vďaka ktorej nabijete niekoľko zariadení zároveň.
  • Majte poruke tiež powerbank, ktorý zásobíte energiou doma alebo ho dobijete na zastávke v kempe.
  • Pre elektroniku „do zásuvky” použite menič napätia. Počítajte ale s dlhšou dobou dobíjania a väčšou spotrebou energie.

Skôr než vyrazíte na dlhšiu cestu, zaobstarajte si menič napätia a rozdvojku do auta. Môžete si po ceste nabíjať elektroniku. • 

Auto 2v1: kúpeľňa aj kuchyňa

Základom pri cestovaní v aute je poriadok. A to nielen v oblečení, ale aj v taškách s hygienickými potrebami, jedlom a elektronikou. Veľmi praktické sú vreckáre na sedadlá, do ktorých uložíte najčastejšie používané predmety.

Pred cestou si rozdeľte potraviny na tie, ktoré sa musia variť, a tie, ktoré môžete zjesť hneď ako rýchle občerstvenie. Túto tašku majte vždy poruke, vďaka čomu sa vyhnete častému zastavovaniu. Ak máte v aute dosť miesta, zaobstarajte si prenosnú chladničku, v ktorej jedlo vydrží niekoľko dní čerstvé.

Keď večer zakotvíte, vytiahnite varič. S liehovým si vystačíte na menšie jedlá, po väčšom plynovom siahnite, keď je vás viac alebo varíte často. Pomocníkom na cestách je tiež elektrický gril, ktorý síce zaberie viac miesta, ale z každého večera na cestách urobí vďaka vôni grilovaného mäsa či zeleniny nezabudnuteľný zážitok.

S trochou praxe premeníte auto na hotel za pár minút. • 

Ak máte väčšie auto, praktické sú aj skladacie stoličky a stôl, ktoré na dne kufra nezaberú priveľa miesta, ale zaistia vám pohodlné sedenie.

Rovnako ako ľahko vyriešite varenie, poradíte si aj s hygienou.

  • V letných mesiacoch jednoducho zastavte pri vode.
  • V aute majte kanister s vodou na čistenie zubov, umývanie rúk a na prípravu jedla.
  • Vo dverách auta majte poruke vlhčené obrúsky a antibakteriálny gél na základnú hygienu pred jedlom.
  • A ak máte dostatok priestoru na ďalší kanister, zaobstarajte si outdoorovú sprchu s čerpadlom, vďaka ktorej sa opláchnete naozaj kdekoľvek.

Naplánujte si prvú cestu len na jednu noc, nech si všetko vyskúšate v praxi. A len čo doladíte detaily, môžete vyraziť aj na týždeň – lacno tak spoznáte poriadny kus sveta.

 

Top 5