6 dôvodov, prečo dať prednosť fotoaparátu pred mobilom | Blog Mall.sk

6 dôvodov, prečo dať prednosť fotoaparátu pred mobilom

S mobilom dnes vyčaruje krásnu fotku aj úplný amatér. Sú však snímky, na ktoré sú foťáky v telefónoch prikrátke. Prečítajte si, aké výhody majú foťáky oproti mobilom, a dajte im v dnešnom svete mobilov druhú šancu.

1. Padne vám do ruky

Rovnako ako ďalekohľad alebo varecha, sú aj fotoaparáty a mobily vyrobené na určitú činnosť. Fotoaparáty sú stvorené primárne na fotenie a mobily zase na volanie a písanie správ. Preto je fotenie s fotoaparátmi omnoho pohodlnejšie, čo má vplyv aj na kvalitu fotiek.

2. Lepšie fotí v zlých podmienkach

Bežný senzor vo fotoaparátoch je oproti najväčším senzorom v mobiloch až 19× väčší a je to poznať. Vďaka tomu foťáky lepšie zachytia pohyb aj v zhoršených podmienkach (napr. tmavá telocvičňa), lepšie fotia v tme a fotky vyzerajú realistickejšie.

3. Vydrží toho viac

Priemerné fotoaparáty zvládnu na jedno nabitie až tisíc fotiek. S mobilmi je to podstatne horšie, navyše ich batériu vyčerpávajú aj iné činnosti, ako je písanie správ a používanie aplikácií. Preto sú fotoaparáty lepšou voľbou napríklad na fotenie na dovolenke, kde potrebujete, aby foťák vydržal celodenný výlet.

Fotoaparáty ponúkajú bohaté možnosti nastavení, o ktorých foťáky na mobiloch môžu len snívať. • 

4. Vyfotíte aj vzdialené objekty

Fotoaparáty majú v porovnaní s mobilmi podstatne lepší zoom. Preto je s mobilom takmer nemožné fotiť niektoré vzdialenejšie objekty, ako je rozhľadňa na obzore alebo parník na mori.

5. Lepšie vykreslí svetlo a tieň

Fotoaparáty majú výrazne väčší dynamický rozsah, a vďaka tomu lepšie vykreslia tiene aj lúče svetla. Krásne snímky východu a západu slnka vám teda urobí iba fotoaparát.

6. Vždy pripravený do akcie

Keď na mobile stlačíte spúšť, chvíľu trvá, kým mobil objekt naozaj vyfotí. Na rozdiel od toho je fotoaparát pripravený urobiť snímku takmer okamžite, a to nielen pri samotnom stlačení spúšte, ale aj bez oneskorenia po zapnutí prístroja. Vďaka tomu urobíte s fotoaparátom kvalitnejšie momentky, ktoré nebudú rozmazané.

7. Aj foťáky vedia zdieľať

Máte radšej mobily, pretože z nich môžete fotky ihneď zdieľať na sociálnych sieťach? Dnes už fotoaparáty vedia fotky ihneď po vyfotení odoslať cez Wi-Fi alebo Bluetooth do mobilu, odkiaľ ich môžete zdieľať. Princíp je rovnaký ako pri fotkách z mobilu, ale kvalita bude o poznanie lepšia.

Na zrkadlovkách a bezzrkadlovkách môžete meniť objektívy podľa toho, čo práve fotíte. • 

Radšej zrkadlovku alebo kompakt?

A po akom foťáku siahnuť? Predstavujeme vám tri základné typy fotoaparátov. Vyberte si ten, ktorý na vaše účely poslúži najlepšie.

1. Digitálne zrkadlovky

Po zrkadlovke siahnite, ak túžite po fotkách v tej najlepšej kvalite. Zrkadlovky majú manuálny režim, takže máte plnú kontrolu nad tým, ako výsledná fotka bude vyzerať. Môžete meniť objektívy podľa toho, či práve fotíte portrét alebo krajinu. Vďaka optickému hľadáčiku uvidíte neskreslene všetko, čo fotíte.

Prezrite si zrkadlovky Canon.

Digitálna zrkadlovka Canon. • 

2. Bezzrkadlovky

Ako už názov napovedá, bezzrkadlovky nemajú vo svojej konštrukcii zrkadlo, a preto sú ľahšie, dizajnovejšie a lepšie sa s nimi manipuluje. Stále na nich ale môžete meniť objektívy a máte plnú kontrolu nad nastavením.

Prezrite si bezzrkadlovky Olympus.

Bezzrkadlovka Olympus. • 

3. Kompaktné fotoaparáty

Kompakty sú zo všetkých fotoaparátov cenovo najdostupnejšie. Sú malé, ľahko sa ovládajú a zmestia sa vám pokojne aj do vrecka. Na rozdiel od zrkadloviek si pred fotením nič sami nenastavujete, iba si vyberiete z prednastavených režimov. S kompaktom je ľahšie zachytiť zaujímavý moment, pretože ho stačí vytiahnuť z vrecka a stlačiť spúšť.

Prezrite si kompakty Sony.

Kompaktný fotoaparát Sony. • 

Čím najradšej fotíte vy? Podeľte sa s nami o svoje fotografické skúsenosti v komentároch pod článkom.

 

Top 5