Ako na dychberúce fotografie? | Blog Mall.sk

Ako na dychberúce fotografie?

Chcete si z dovolenky priniesť fotky, pri ktorých zvyšok rodiny ani raz nezívne a na sociálnych sieťach potečú lajky prúdom? Máme pre vás overené tipy od profesionálnych fotografov.

Základným pravidlom každého dovolenkového fotografa je nevyťahovať fotoaparát na všetko, čo uvidíte. Pamätajte, že kvalita má prednosť pred kvantitou a prezerať si doma kopu podobných fotiek uspí lepšie než počítanie ovečiek. Vnímajte preto nové miesta hlavne vlastnými očami a foťák vytiahnite iba tam, kde to naozaj stojí zato.

Podobne zaujímavé miesta by vo vašom albume rozhodne nemali chýbať. • 

Ak chcete objekt zachytiť čo najlepšie, odfoťte ho niekoľkokrát. Doma si potom nerušene prejdite pamäťovú kartu a nechajte si len verziu, ktorá sa vám páči najviac. Mať v albume z dovolenky niekoľkokrát tú istú fotografiu zaberie zbytočne veľa miesta na disku a zoberie vám veľa času.

Postav sa tam, babi

Každá úchvatná fotka musí mať správnu kompozíciu. Či už fotíte babičku alebo vtipnú ceduľu, neumiestňujte ju do stredu snímky. Ak je dominantný objekt uprostred, zbytočne zanikne pôvab pozadia.

Zlatým pravidlom je umiestniť objekt do približne tretiny snímky na ľavej alebo pravej strane. Vynikne objekt aj pozadie. Tento známy trik používal na svojich obrazoch už Leonardo Da Vinci.

Ako na to, aby vám to na každej fotke pristalo? >>

Ukážka správnej kompozície. Lahodný nápoj je v pravej tretine snímky. • 

Určite poznáte situáciu, keď pri prechádzke po meste narazíte na zaujímavú budovu a chcete sa pri nej vyfotiť. Pri tomto type fotky majte na pamäti niekoľko pravidiel:

  • Budova musí byť v zábere celá.
  • Človek nesmie byť miniatúrny - postavte ho ďalej od budovy a odfoťte ho tak, aby zaberal výraznú časť fotky.
  • Na rozdiel od budovy, človek nemusí byť na fotografii celý, stačí od pása nahor.
  • Vyskúšajte si čupnúť a zarovnať výšku človeka a budovy. Vďaka tomu vyniknú na fotke oboje.

Vdýchnite fotkám život

Keď na dovolenke fotíte svojich blízkych, majte na zreteli, že nefotíte v pozore stojacu a neutrálne sa tváriacu hradnú stráž. Presvedčte ich, nech urobia zábavnú pózu alebo grimasu. Pamätajte si tiež, že nie je nutné, aby sa pozerali do objektívu alebo aby o fotografovaní vôbec vedeli. Prirodzené momentky dokonale zachytia situáciu i náladu.

Ak fotíte deti alebo zvieratá, necvakajte ich z diaľky ani zo svojej obrej perspektívy. Čupnite si k nim a získajte ich pozornosť. Výsledkom bude prirodzené vykreslenie postavy a lepší detail.

Držte sa vyššie zmienených pravidiel a aj vám sa podarí získať podobne peknú fotku. • 
Pohrajte sa s uhlami. Väčšina fotiek z dovolenky vyzerá podobne, pretože ich fotograf robí postojačky. Obchádzajte objekt alebo si pred ním vyskúšajte čupnúť či dokonca ľahnúť. Objavíte jedinečné uhly, vďaka ktorým fotku ozvláštnite.

Hurá do vody

Vo fotoalbume z dovolenky by nemala chýbať ani dokonalá fotka mora. Smaragdová hladina a vlny dopadajúce na pláž vyzerajú pri slnečnom svetle nádherne. Takúto príležitosť si skrátka nemôžete nechať ujsť.

Ak sa vyberiete jedinečné fotky loviť pod morskú hladinu,nezabudnite na špeciálny foťák na fotenie pod vodou alebo vodotesný obal.

Zachyťte krásy prírody

Každé ročné obdobie je pre fotografovanie niečím jedinečné. V lete sú to predovšetkým farby a prírodné scenérie. Pre perfektnú letnú fotku sa vyberte napríklad na obilné pole alebo si urobte výpravu za žltými slnečnicami.

Alebo skúste šťastie v uliciach. Vďaka letnému farebnému oblečeniu a zeleni, získa šum veľkomesta úplne iné kúzlo a na fotkách sa môžete pokochať s výraznejším kontrastom.

Slniečko je kamarát

Slnko síce dokáže fotografa poriadne potrápiť, ale môže byť aj dobrým pomocníkom. Prirodzené slnečné svetlo vytvorí vynikajúce podmienky na fotografovanie, ale treba mať na pamäti zopár pravidiel.

Ak fotíte počas plného slnečného svetla, dajte si pozor, aby sa vám slnko nezatúlalo do záberu. Fotografia by bola príliš kontrastná a z objektov by zostali iba siluety. Vyberte taký uhol, v ktorom slnko zakryjete niektorým z fotených objektov, napríklad stromom alebo vežičkou. V ideálnom prípade foťte chrbtom k slnku.

Najkrajšie fotografie vznikajú počas bájnej zlatej hodinky. Ide o prvých 60 minút po východe slnka a posledných 60 minút pred západom. V tomto čase sú silné farby, nižší kontrast a menej temné tiene. Vydajte sa ráno napríklad na pláž a urobte si fotografiu s kúzelnou atmosférou.

Aj takto môže vyzerať vaša fotografia urobená počas zlatej hodinky. • 

Pekné fotokúsky vytvoríte nielen vo dne, ale i v noci. Ak chcete nočnú fotografiu urobiť ľahko a rýchlo, nastavte si na fotoaparáte či na telefóne nočný režim. Pomôže, keď foťák položíte na pevný podklad (prípadne na statív).

 

Top 5