15 tipov na cestovanie s bábätkom nielen v aute | Blog Mall.sk

15 tipov na cestovanie s bábätkom nielen v aute

Váš uzlíček radosti a nervov ešte nemá ani pol roka a už ho čaká dlhá cesta. K doktorovi, na nákup, za babičkou alebo napríklad na dovolenku. Poradíme, ako pokojne zvládnuť prvú cestu autom, výlet na druhý koniec republiky i za hranice.

Hneď na začiatku pre vás máme dobrú správu – čím menšie bábätko, tým ľahšie sa s ním cestuje. Väčšie deti vyžadujú viac zábavy a pohybu, tie do 3 mesiacov ale často celú cestu prespia. Vaše bábätko to samozrejme môže mať inak, vždy preto záleží hlavne na ňom a na tom, na čo si trúfate. Cestovanie sa ale s náležitou prípravou nebojte.

Kým v šestonedelí sa snažte cestovaniu skôr vyhnúť, neskôr už riešte len to, ako cestu zvládnuť čo najpohodlnejšie. Cestovanie väčšine detí nevadí, naopak je dobré pre posilnenie ich obranyschopnosti. A bez ohľadu na rôzne názory, niekedy sa s bábätkom jednoducho cestovať musí.

Do konca šestonedelia by deti aj mamičky mali mať pokojný režim, neskôr s nimi pokojne cestujte. • 

Tipy na pohodovú jazdu autom s bábätkom

1. Vždy používajte autosedačku

Aj keď idete len kúsok, vždy trvajte na bezpečí a dieťa posaďte do sedačky. Už náraz v rýchlosti 50 km/h zodpovedá pre bábätko pádu z výšky 10 metrov a je bohužiaľ smutnou istotou, že v náručí ho počas zrážky neudržíte.

U autosedačky typu „vajíčko“, ktorú môžete upevniť aj na sedadlo spolujazdca, nezabudnite vypnúť airbag.

2. Dbajte na správnu veľkosť autosedačky

V priebehu toho, ako bude vaše bábätko rásť, bude potrebovať väčšie a väčšie autosedačky. V autosedačke správnej veľkosti pre neho bude cesta nielen bezpečnejšia, ale aj zábavnejšia (pôjde otočené v smere jazdy) a pohodlnejšia, pretože nebude stiesnené v malom priestore.

Výber správnej autosedačky je pre pohodu v aute zásadný. • 

3. Ak je to možné, nejazdite sami

Aj 10-minútová cesta sa môže zmeniť na horor, keď bábätku chvíľu po štarte spadne hračka a začne plakať. Nesústredený vodič je nebezpečný pre oboch, pomocník v aute preto pri ceste s bábätkom prispieva k pohode všetkých okolo.

4. Ak cestujete sami, položte bábätko vedľa seba

To je síce možné len pri autosedačkách typu „vajíčko”, ale rozhodne to odporúčame. Trebárs takú čiapočku zhrnutú do očí, ktorá by inak bola dôvodom k srdcervúcemu plaču, jednou rukou ľahko vyriešite bez nebezpečného otáčania sa dozadu.

5. Nastavte si správne zrkadlo

Ak je bábätko na zadnej sedačke za spolujazdcom, nastavte si spätné zrkadlo tak, aby ste videli nielen prevádzku, ale aj autosedačku s vaším pokladom. Je to drobnosť, ale jej opomenutie môže byť dôvodom veľkého stresu.

Menšie i väčšie bábätká našťastie cesta autom takmer vždy uspáva. • 

6. Na cestu sa pripravte s predstihom

Ak je to možné, nachystajte si do auta všetko, čo potrebujete deň vopred. Pri samotnom nakladaní bábätka budete vo väčšej pohode. Niektoré veci, napríklad balík vlhčených vreckoviek, náhradné plienky alebo deku, môžete mať v aute stále. Hodí sa aj hračka pre bábätko.

TIP: Nová hračka baví bábätko dlhšie ako tá známa, pretože ju môže skúmať. Medvedíka na spanie alebo inú najobľúbenejšiu hračku je však tiež dobré mať po ruke. Hlavne, aby hračka nebola ostrá či tvrdá a bábätko v prípade prudkého zastavenia neporanila.

7. Spievajte alebo púšťajte obľúbenú hudbu

Zábavu v aute zaistia nielen hračky. CD alebo MP3 so známymi a obľúbenými pesničkami bábätko upokojí a zabaví. Mamičkin spev je ešte lepší, pretože bábätko lepšie pocíti vašu blízkosť.

8. Kúpte si nálepku na auto

Ostatní vodiči budú obozretní a pripravení na to, že napríklad nečakane zabrzdíte alebo na poslednú chvíľu odbočíte.

TIP: Nálepku si môžete sami vytlačiť, kúpiť alebo nechať vyrobiť priamo s fotkou vášho bábätka.

Ak máte bábätko na sedačke spolujazdca, nezabudnite deaktivovať airbag. • 

9. Postarajte sa o tepelnú pohodu

K príprave na cestu patrí aj zohľadnenie aktuálneho počasia, pretože bábätká ešte nemajú poriadne vyvinutú termoreguláciu. Pohotovostná deka alebo prenastavenie klimatizácie ale problém ľahko vyrieši. Len pozor, aby bábätko neofúklo.

10. Kúpte si slnečné clony

Bez ohľadu na ročné obdobie majte na oknách clony. Neočakávané vykuknutie slniečka priamo do očiek bábätka je dôvodom k plaču a výsledkom je celková nepohoda v aute.

11. Majte pri sebe jedlo a pitie

Napriek všetkej príprave sa môže stať, že v aute zostanete dlhšie, ako ste plánovali. Preto majte vždy v aute fľašu vody a malú desiatu pre seba. Ak nedojčíte, tak i mlieko pre bábätko.

Slnečná clona môže byť aj zábava. • 

12. Robte pravidelné pauzy

Na dlhších cestách robte pravidelné pauzy. Pokojne nadojčíte a prebalíte a bábätko sa trochu ponaťahuje. Pravdepodobne potom aj zaspí.

13. Jazdite, keď bábätko spinká

Hoci jazda autom väčšinu bábätiek uspáva, cesty plánujte na dobu, kedy vaše bábätko zvyčajne spí. Všetko potom pôjde oveľa ľahšie a bez narušenia bežného režimu.

14. Bábätko (i seba) pohodlne oblečte

Pohodlné oblečenie rešpektujúce aktuálne teploty je základ. Hoci idete na svadbu a vaše bábätko má roztomilý fračik, prezlečte ho do neho až na mieste.

15. Buďte v pohode aj vy

Nie nadarmo sa hovorí, že spokojná mamička rovná sa spokojné dieťatko. Cestu autom si preto vždy zariaďte tak, aby ste boli hlavne v pokoji.

 

Top 5