Skoncujte s nudou v aute, tieto hry budú deti baviť | Blog Mall.sk

Skoncujte s nudou v aute, tieto hry budú deti baviť

Zozadu sa ozýva ufňukané „Už tam budeme?” A to ste ešte stále na príjazdovej ceste pri dome. O tri minúty neskôr prepuká bitka, o päť minút tečú slzičky a vy máte pocit, že nemierite na dovolenku, ale do pekla. Máme pre vás odskúšané triky, ktoré zabavia malé i staršie deti.

Šťastie praje pripraveným

Základom je dobrá organizácia. Deti by mali mať po ruke niečo na pitie, desiatu, vreckovky a predovšetkým dostatok spôsobov, ako sa počas cesty rozptýliť. Ak sa teda nechcete stať automatickým podávačom, zaobstarajte malému pasažierovi praktický organizér.

Do vreckára uložíte všetko potrebné a dieťa si veci podá aj upracú bez vašej pomoci. • 

Do priehradiek vložte hry a ďalšie predmety podľa preferencií detí.

Výtvarníci

Čistá krabica od pizze, v nej niekoľko čistých papierov alebo omaľovaniek, nelámavé pastelky a cestovný maliarsky kútik je na svete. Vďaka zdvihnutým okrajom krabice sa pastelky nikam nezagúľajú a až malého Picassa maľovanie omrzí, jednoducho celú krabicu zbalíte.

Hráči

Ak bez hier vaši potomkovia nevydržia ani jedno popoludnie, pozrite sa, či ich obľúbená hra nemá aj cestovnú variantu.

Stavitelia

Do krabičky dajte kocky lega a pridajte aj niekoľko nákresov, čo majú stavitelia z kociek postaviť. Ak stavby z malých kociek deti ešte nezvládajú, použite väčšie kocky Duplo. Malým deťom, ktoré ešte rady všetky kocky ochutnávajú radšej vymyslite inú zábavu, ktorá pri nečakanom brzdení neohrozí ich zúbky.

Tvorivú zábavku zaistia aj magnetické puzzle.

Kartové, stolové alebo vedomostné hry vás do cieľovej destinácie dostanú rýchlosťou svetla. • 

Hlavolámači

Kto by nemal rád rébusy a hlavolamy? Do auta si pre túto skupinu detí nachystajte:

  • bludisko,
  • spojovačky
  • alebo kovové hlavolamy.

Na cestovnú variantu môžete premeniť aj obľúbené puzzle – stačí každý kúsok podlepiť malými magnetkami a zaobstarať kovovú tabuľku, na ktorej budú deti dieliky skladať.

Hry na poslednú chvíľu

Ak potrebujete rýchle riešenie a nemáte čas čokoľvek chystať, siahnite po niektorej odskúšanej hre, pri ktorej deti:

  • trénujú slovnú zásobu,
  • naplno roztáčajú fantáziu,
  • a sústreďujú pozornosť na novú aktivitu.

Do väčšiny hier sa môžete zapojiť tiež. Uvidíte, že popustená uzda fantázie zabaví vás aj deti.

1. Poviedky z poznávacích značiek

Zostavujte vety z písmen poznávacích značiek. Napríklad, keď vás predbehne auto so značkou BSZ 6821, hneď môžete vymyslieť vetu „Babka sadí zemiaky”.

Ak chcete tvoriť dlhšie vety, nahraďte číslice ich začiatočným písmenom („j” pre jednotku, „d”  pre dvojku atď.).

Nezáleží na tom, či cestujete na slovenských cestách alebo v zahraničí. Poznávacie značky áut obsahujú vždy aspoň niekoľko písmeniek, na ktorých sa môžete vyhrať. • 

2. Perie, koža, kožúšok

Jeden hráč vymenje tri zvieratá a spoluhráč musí v rovnakom poradí odpovedať, či majú zvieratká perie, holú kožu alebo kožúšok.

3. Kto som?

Jeden z hráčov sa premení na rozprávkovú postavu, zviera alebo športovca. Ostatní sa otázkami, na ktoré sa dá odpovedať iba „áno" alebo „nie", snaží vypátrať, s kým majú tú česť.

4. Prišla teta z Číny, priviezla...

„...jablko!” Ďalší hráč nadviaže úvodnou vetou o tetuške, vymenuje jablko a pridá vlastný predmet, ktorý teta priviezla. Hra pokračuje tak dlho, kým si deti zoznam pamätajú.

Náš tip: Pridávajte do zoznamu aj zábavné nelogické veci (napríklad mravca s nádchou a sloním balením vreckoviek), deti tak bude hra viac baviť.

Deti milujú nelogické a komické situácie. Obzvlášť, keď takéto nezmysly hovoria inak vždy rozumní dospeláci. • 

5. Som taký hladný, že by som zjedol celú abecedu

Alternatíva k predchádzajúcej hre. Zostavujte postupne jedálniček, ktorý by ste zjedli, keby ste boli hladní. Ale pozor, postupujte podľa abecedy! Prvý hráč by zjedol napríklad ananás, druhý by si k ananásu pridal bábovku, tretí by ananás a bábovku zajedol cibuľovou polievkou. Ak sa dostanete až k žuvačkám, bude vám už možno poriadne ťažko, ale rozhodne veselo.

6. Sladký alebo kyslý

Ak deti baví mávať, nech počítajú, koľko ľudí im zamáva späť. Tí sa počítajú ako sladkí. Nemávajúcich započítajte ako kyslých.

7. Rebarbora!

Jeden hráč sa pýta druhého na akúkoľvek otázku. Správna odpoveď na všetky otázky je slovo rebarbora (alebo iné vami zvolené). Ak sa súper pri vyslovovaní odpovedi zachichoce, stráca bod.

Hlavným cieľom je teda klásť také otázky, aby odpoveď rebarbora znela komicky. Napríklad sa môžete opýtať, čím si váš protihráč čistí zuby (rebarborou) alebo čo si na seba najradšej oblieka (rebarboru).

8. Bzzz

Určite poradie hráčov a snažte sa spoločne napočítať do 100. Ale aby to nebolo tak jednoduché, musíte zabzučať pri každom násobku troch alebo pri čísle, ktoré obsahuje trojku.

Náš tip: S mladšími deťmi stačí bzučaním nahradiť každé vybrané číslo (napríklad 5 alebo 8 a nie jeho násobky).

9. Zvukové efekty

Jeden z hráčov rozpráva príbeh a pridáva do neho zvukové efekty ku konkrétnym slovám. Ostatní následne musia zvukové efekty opakovať zakaždým, keď dané slovo zaznie. Pri použití slova auto začnú všetci vydávať zvuk motora, keď rozprávač vysloví slovo mačka, ostatní mňaukajú.

A keď vám na zadnom sedadle sedia pubertiaci...

Ak sa starší nezabavia sami s audio knihou či hudbou v mp3 prehrávači alebo nechcete, aby celú cestu strávili s tvárou zaborenou do tabletu, máme pár tipov aj pre nich.

Cestu môžete stráviť príjemnou zábavou aj s pubertiakmi. Aspoň na chvíľu odložia telefón a budú sa s vami rozprávať. • 

Dokumentujem, teda som

Poverte dieťa dokumentáciou cesty. Postačí starší digitálny foťák. Ak ale chcete, aby sa dokumentarista pre svoju misiu skutočne nadchol, ponúknite mu fotoapatát na okamžité fotografie, z ktorého získa obrázok do niekoľkých minút.

Zabavíte pubertiaka a zároveň budete mať pekné spomienky aj z menej príjemnej častí dovolenky alebo víkendu.

Príprava na autoškolu

Zaujímajú vaše deti autá a všetko okolo nich? Využite ich záujem a pri ceste s nimi trénujte poznávanie dopravných značiek a vysvetlite im prednosti na križovatkách. Na dopravnom ihrisku so školou budú pred spolužiakmi za machrov.

Zamaskované úlohy o pohybe

Precvičte si počty a skráťte si čas na ceste vďaka úlohám o pohybe:

  • Za ako dlho by ste do cieľa došli, keby v obciach neboli rýchlostné obmedzenia?
  • Dokázal by pretekár formuly prísť k vám domov a ešte doraziť do cieľa skôr ako vaša posádka?

Trocha matematiky vášmu dieťaťu neuškodí a navyše získa predstavu, kedy na miesto dôjdete. A vy sa zbavíte otázky „Kedy tam už budeme?”.

 

Top 5