Pripravte sa na cestovanie so psom | Blog Mall.sk

Pripravte sa na cestovanie so psom

Keď je pes súčasťou rodiny, je ťažké sa s ním pred dovolenkou rozlúčiť. Cestovanie s domácim miláčikom má však isté prekážky a hlavne pri ceste za hranice sa pripravte na veľa papierovania. Zistili sme všetko čo potrebujete na to, aby cesta so psíkom prebehla bez problémov.

Pes so sebou: áno alebo nie?

Cestovanie je pre veľa psov stresujúci zážitok. Niektoré znervózňuje aj jazda autom, naopak, niektoré psy radšej pôjdu cez pol sveta, než aby strávili týždeň bez svojho pána. Pred odchodom zvážte, ktorá možnosť je pre zviera menej náročná a podľa toho sa zariaďte. 

Ak zo skúsenosti viete, že jazda autom psa vyčerpáva viac ako pobyt v inej domácnosti, radšej mu zožeňte stráženie:

  • u príbuzných či priateľov,
  • v psom hoteli,
  • v psej škôlke s možnosťou nocľahu.

Pred odchodom tiež premyslite finančnú stránku veci. Náklady spojené s ubytovaním psa či výdavkami za očkovanie pri ceste do zahraničia sa mnohokrát rovnajú sume, ktorú za dovolenku zaplatí jeden dospelý. A nie všade sú psy vítané, preto vyberajte ubytovanie tiež podľa tolerancie k vašim domácim miláčikom.

Čo zbaliť psovi do kufra

Či už beriete psa so sebou alebo ho na pár dní sťahujete mimo jeho pelech, pobyt sa mu snažte maximálne spríjemniť. Vždy mu pribaľte krmivo, na ktoré je psík zvyknutý. Nespoliehajte sa na to, že v Chorvátsku zoženiete rovnakú značku granúl ako v slovenskom zverimexe. Na inú stravu si pes pár dní zvyká a je zbytočné mu pobyt takto komplikovať.

Pre pokoj v psej duši pribaľte tiež deku alebo pelech a nezabudnite na jeho obľúbenú hračku. Jednoducho sa snažte urobiť všetko pre to, aby sa pes cítil ako doma. 

Buďte pripravený na každú situáciu. Dopredu si vyhľadajte kontakt na miestneho veterinára a so sebou si zabaľte tiež krabičku prvej psej pomoci.

Neurobte častú chybu a pripravte aj pre psa krabičku prvej pomoci. So sebou tiež vezmite to, čo psíkovi spríjemní pobyt v cudzom prostredí. • 

V priebehu dovolenky bojujte proti kliešťom pomocou repelentov a antiparazitík. Po návrate nechajte psa odčerviť a starostlivo sledujte, či nemá nejaké zdravotné komplikácie. V prípade zdravotných problémov hláste veterinárovi aj po niekoľkých týždňoch, že s vami bol pes na dovolenke.

So psom v aute

Ak máte možnosť ovplyvniť, akým spôsobom sa na dovolenku vydáte, vyberte si auto. Táto možnosť je pre psíčkarov najjednoduchšia, pretože môžete kedykoľvek zastaviť a nechať psa sa prebehnúť. Väčšina miláčikov je na cestovanie v aute zvyknutá, aj napriek tomu ale dodržiavajte bezpečnostné odporúčania.

  • Na cestu sa vyberte v čo možno najchladnejšom počasí – ráno alebo večer.
  • Pred odchodom psa vyvenčite, po 2–3 hodinách robte prestávky a nechajte domáceho miláčika sa prebehnúť.
  • So sebou vezmite misku a cez prestávky psovi ponúknite vodu. V horúčave psa správne ochladzujte.
  • Pred cestou psa nekŕmte a ak mu býva zle, nechajte si od veterinára predpísať vhodné lieky.
  • Nikdy psa nenechávajte samého v uzavretom aute.

Aj keď by psíkovi možno bolo najpohodlnejšie na prednom sedadle, z pohľadu bezpečnosti to nie je správna voľba. Nikdy neviete, čo môže psa vyplašiť. A dokážete si predstaviť, čo by sa stalo, keby skočil na vodiča alebo sa mu zamotal pod pedále. 

Psíkovi tiež nedovoľte vykláňať hlavu z otvoreného okna. Na dovolenku by si mohol priviezť zápal spojiviek.

Dodržiavajte bezpečnosť – psa posaďte do prepravky alebo na zadné sedadlo a nedovoľte mu vykláňať hlavu z otvoreného okna. • 

Malého psíka posaďte do prepravky s protišmykovým dnom. Väčšie psy ocenia zadný priestor, ktorý oddelíte mrežou alebo vybavíte transportnou klietkou. Psa môžete tiež usadiť na zadné sedadlo, vtedy mu ale kúpte bezpečnostný postroj s pásom alebo psiu sedačku.

Psy, ktoré cestovanie v aute znášajú zle, strávia väčšinu času nepokojným vrtením sa, vrčaním alebo štekaním. Rozmyslite si vtedy, či psíkovi nebude lepšie, keď cestu prespí pod vplyvom vhodného liečiva predpísaného veterinárom.

Do zahraničia vybavte psovi pas a nezabudnite na očkovanie

Ak beriete psíka na dovolenku za hranice, napíšte si do zoznamu povinností pred odjazdom tiež návštevu veterinára. Ten skontroluje, či je pes v dobrej forme a pomôže vám s vybavením všetkých formalít, ktoré pes potrebuje na vycestovanie za hranice.

  • Ak váš pes ešte nemá špeciálny mikročip, navštívte veterinára schváleného Štátnou veterinárnou správou. Čip má jedinečné číslo, podľa ktorého budú môcť vášho psa identifikovať kdekoľvek na svete.
  • Aj pes musí mať pri ceste do zahraničia identifikačný doklad, ktorý vám vystaví veterinár po zavedení mikročipu za 10 až 40 €. Pas pre malé zvieratá platí vo všetkých krajinách Európskej únie a obsahuje údaje o majiteľovi, zvierati, jeho očkovaniach aj číslo mikročipu.
  • Poslednou prekážkou pri odchode do zahraničia je očkovanie proti besnote. Psík musí byť prvýkrát očkovaný v 3 mesiacoch a potom vždy podľa očkovacej schémy. Aby s vami pes mohol ísť na dovolenku, musí byť pravidelne očkovaný.

Pri ceste do zahraničia vybavte psovi pas a dohliadnite na to, aby mal identifikačný čip a platné očkovanie proti besnote. • 

Pred odchodom do zahraničia si na stránkach Štátnej veterinárnej správy skontrolujte požiadavky pre konkrétnu krajinu. Dajte si pozor na lehoty, vybavenie niektorých potvrdení môže trvať viac ako mesiac. 

 

Top 5