Vyleštené okná: 6 rád od profíkov, ako si poradiť s umývaním okien | Blog Mall.sk

Vyleštené okná: 6 rád od profíkov, ako si poradiť s umývaním okien

Liezť po rebríku a leštiť okná nebaví snáď žiadnu gazdinku. K poriadnemu predvianočnému upratovaniu však umývanie okien patrí – cez špinavé sklá by ste len ťažko mohli vyzerať Ježiška. Prečítajte si super vychytávky, s ktorými u vás doma umyjete všetky okná raz dva.

Ešte než sa vrhnete na samotné umývanie:

  • odpracte najprv kvetináče a dekorácie z parapetu, nech vám pri upratovaní neprekážajú,
  • utrite prach a pavučiny z rohov pri oknách
  • a nezabudnite očistiť žalúzie a garniže – keď to necháte až na záver, zbytočne si zaprášite už vyleštené okná.

A na umývanie skiel potom poďte pekne krok za krokom.

1. Umývajte podľa počasia

Ak už teplota klesla pod bod mrazu, na veľké upratovanie radšej zabudnite. Prípravky na umývanie okien v takej zime strácajú svoju účinnosť. Ideálne nie je ani slnečné počasie – vďaka lúčom totiž prípravky aj voda na okne rýchlo schnú a vytvárajú šmuhy.

Sledujte preto pozorne predpoveď počasia a na okná sa vrhnite, až keď bude vonku viac než 5 °C a zatiahnuté.

Najlepší čas na umývanie okien je jar a jeseň, kedy sa teploty držia nad bodom mrazu a zároveň býva často oblačno. • 

2. Začnite rámami

I keď vám ide hlavne o lesklé sklá, cez ktoré uvidíte do okolia, nezabúdajte ani na rámy okolo okien. Práve na nich sa totiž drží najväčšia špina, ktorá by vám potom stekala na umyté okná. Najskôr preto vydrhnite rámy:

  • nastriekajte čistiaci prípravok na okná na vlhkú handričku,
  • rámy ním poriadne utrite
  • a nakoniec opláchnite čistou vodou.

3. Studená alebo horúca voda? Skrátka tak akurát

So studenou vodou by ste toho moc nezmohli – na umývanie si napustite do kýblika pekne teplú vodu. Ale pozor! Úplne postačí, keď bude mať okolo 30 °C. Príliš horúca voda totiž znižuje účinnosť saponátu.

Vodu na umývanie okien nastavte tak primerane teplú – saponát potom bude účinný a vy si aspoň neobaríte ruky. A pomáhať vám pokojne môžu aj deti. • 

4. Nie je prostriedok ako prostriedok

Ak sú okná špinavé len trochu, vystačíte si s čistou vlažnou vodou. Pokiaľ sú však na nich nánosy špiny za celý rok, použite radšej čistiaci prostriedok. Každému pritom vyhovuje niečo iné. Na výber máte:

  • obyčajný saponát na umývanie riadu – mnoho gazdiniek naň nedá dopustiť. Odmasťuje a uvoľňuje nečistoty, takže okno zbaví aj väčšej vrstvy špiny. Sklo navyše krásne vyleští. Na rozdiel od prostriedkov na báze alkoholu však z okennej plochy nevyprchá a vytvorí na nej neviditeľnú vrstvu, ktorá na seba potom môže viazať ďalšie nečistoty,
  • špeciálne prípravky na umývanie okien – rýchlejšie schnú a navyše na skle vytvárajú také podmienky, ktoré odpudzujú nečistoty a pomáhajú napríklad dažďovej vode rýchlejšie stekať.

>> Kúpte si špeciálne čističe okien na MALL.sk <<

Ak neviete, čo použiť, vyskúšajte oboje – napríklad na každom okne niečo iné. Rozhodnite sa podľa toho, ako sa vám bude s prípravkami pracovať a ako okná vyčistia. Alebo sa inšpirujte trikmi našich babičiek.

Ak nechcete kupovať špeciálne prípravky na umývanie okien, úplne si vystačíte s tým, čo máte doma v špajze. Na ocot alebo puding nedali naše babičky dopustiť. • 

5. Sila 3

Profesionálne upratovačky sa pri umývaní okien nezaobídu bez tzv. rozmývača (teda špongie alebo chlpatého návleku na stierku), praktickej stierky a mikrovláknovej utierky. Ak ich máte nachystané, pusťte sa do upratovania:

  1. Do kýblika s vodou a čističom namočte rozmývač a poriadne ním potrite celú plochu okna. S hubkou pracujte krúživými pohybmi, len tak vznikne na skle poriadna pena.
  2. Potom si vezmite stierku a umývací prípravok zo skla postupne stiahnite. Začnite zhora, aby špinavá voda nestekala cez umytú časť.
  3. Ak na okennej tabuli nejaké šmuhy predsa len zostali, vyleštite ich handričkou z mikrovlákna, novinami alebo starými silonkami. Profíci niekedy používajú aj kávový filter, ktorý je jemný a sklo vyleští.

>> NÁŠ TIP: Leifheit vysávač na okná Window Cleaner <<

Jednotlivé ťahy stierkou vždy prekrývajte – vyhnete sa tak mokrým šmuhám medzi jednotlivými ťahmi. • 

6. Na smere záleží

Zatiaľ čo napríklad pri umývaní riadu nezáleží na smere, ktorým špinavý hrniec umývate, pri oknách to neplatí. Každá fáza umývania okien má totiž svoje pravidlá:

  • prostriedok na umývanie na plochu skla nanášajte vždy krúživými pohybmi, nech vznikne pena,
  • stierkou prechádzajte po okne zhora nadol alebo zľava doprava – záleží, ktorý spôsob vám viac vyhovuje,
  • okennú tabuľu leštite buď krúživými pohybmi alebo vodorovnými ťahmi smerom nadol.

A keď sa vám nebude chcieť umývať okná ručne, kúpte si domov praktických pomocníkov, ktorí vám s tým pomôžu.

>> Vyberte si tie najlepšie čističe okien do 80 eur na MALL.sk <<

S umývaním okien vám pomôže nielen klasická stierka, ale napríklad aj špeciálny elektrický vysávač na okná alebo robotický čistič. • 

Prečítajte si aj ďalšie triky na upratovanie od profíkov alebo zistite, ako si doma poradiť s každým povrchom.

 

Top 5