Účinný repelent aj odstraňovač škvŕn. 7 vecí, ktoré ešte neviete o cibuli | Blog Mall.sk

Účinný repelent aj odstraňovač škvŕn. 7 vecí, ktoré ešte neviete o cibuli

Cibuľa nechýba takmer v žiadnom poriadnom recepte. Aby ste však využili jej účinky naplno, vezmite ju aj mimo kuchyne. V domácnosti nad ňou určite nezaplačete. Prečítajte si, na čo sa cibuľa hodí a s čím vám pomôže.

Cibuľa patrí v slovenskej kuchyni k najobľúbenejším surovinám – aj preto ju nájdete v špajze v takmer každej domácnosti. Obsahuje vitamíny B, C a E, karotény alebo napríklad účinnú látku alicín, ktorá má antibakteriálne účinky. Vďaka tomu je jednotkou nielen pri varení, ale aj v domácnosti.

S čím všetkým vám pomôže?

1. Cibuľový repelent

Ak sa chystáte na výlet pod stan alebo do prírody, nezabudnite si so sebou pribaliť cibuľu – funguje totiž ako dokonalý prírodný repelent a odpudzovač hmyzu. Dajte si na desiatu napríklad chlieb s cibuľou a všetky bodavé potvorky sa vám vyhnú.

A keď nemáte na štipľavé jedlo chuť, nakrájajte cibuľu na tenké plátky, dajte na tanierik a postavte na stôl, pri ktorom budete večer sedieť. Komáre si na vás netrúfnu. Prečítajte si, aké ďalšie prírodné repelenty fungujú.

2. Čistiaci prostriedok na riad

Ak máte doma poháriky alebo riad, z ktorého nemôžete dostať zašlú špinu, cibuľa vám s čistením pomôže. Rozkrojte ju napoly a vnútornou stranou riad vyleštite – bude ako nový.

Podobne cibuľa zachráni aj hrdzavé nože:

  1. Zapichnite nôž do celej cibule.
  2. Niekoľkokrát prejdite ostrím sem a tam.

Na hrdzavé nože nikdy neberte drôtenku ani chemické prípravky. Cibuľa je k ostriu omnoho šetrnejšia a hrdze vás zbaví. • 

3. Odstraňovač škvŕn

Cibuľová šťava nad zlato! Alebo aspoň nad pracie prostriedky. Ak chodíte cvičiť a trápia vás škvrny od potu na oblečení, zapojte do prania cibuľu. Vytlačte pomocou odšťavovača z cibule šťavu, nalejte ju na škvrnu a nechajte asi hodinu pôsobiť. Potom hoďte oblečenie do práčky ako obvykle. Po fľakoch nezostane ani pamiatka.

Cibuľa si poradí aj so špinavými topánkami. Rozrežte cibuľu na polovicu a jemne ňou vydrhnite kritické miesto – funguje to na umelé tkaniny i pravú kožu. Vždy však čistenie najprv vyskúšajte len na malom menej viditeľnom mieste.

4. Cibuľa je lepšia než lekáreň

Prvá pomoc pri nachladnutí – to je cibuľa. Patrí totiž, podobne ako cesnak, medzi prírodné antibiotiká. Ak vás trápia horúčky, zníži vám teplotu:

  1. Rozkrojte cibuľu na polovicu alebo ju nakrájajte na tenké plátky či kocky.
  2. Vložte do bavlnených ponožiek zospodu na chodidlá.
  3. Nechajte pôsobiť celú noc. Vytiahnu z vášho tela horúčosť.

Šťava z cibule je dobrá taktiež na kašeľ a bolesti v krku – zmiešajte ju s medom a jedzte po lyžičkách. Pri nádche zase pomôže inhalovať cibuľovú vôňu, ktorá krásne uvoľní nos.

Cibuľové ponožky majú silný čistiaci efekt. Cez reflexné zóny na chodidlách rozvíjajú účinok do celého tela – znižujú horúčky, uvoľňujú hlien a zmierňujú bolesť. • 

5. Preč so zápachom

Napriek tomu, že sama nie je kráľovnou medzi vôňami, ostatné pachy cibuľa pohlcuje veľmi dobre a rýchle. Zápach cigaretového dymu, výpary z nového náteru či pach v chladničke –  toho všetkého vás cibuľa zbaví. Rozkrojte ju napoly a dajte na tanierik. Pachy sa vytratia.

Výborne funguje tiež ako prírodná čistička vzduchu. Z ovzdušia totiž pohlcuje nielen pachy, ale aj baktérie, vírusy a toxíny. Nechajte ju rozkrojenú v miestnosti a uvidíte, že sa vám bude omnoho lepšie dýchať. Nezabudnite však cibuľu každý deň obmieňať!

6. Bojovník s akné

Trápia vás vyrážky a akné, ale drahé prípravky a pleťové masky nezaberajú? Pripravte si odvar z cibule – obsahuje vitamín B2, ktorý podporuje zdravú pokožku:

  1. Do hrnca nalejte asi 1 liter vody a vložte doň ošúpanú a nakrájanú cibuľu.
  2. Varte 5–10 minút. Potom cibuľu vyberte a odvar preceďte.
  3. Hneď ako odvar trochu vychladne, potrite ním postihnuté miesto a nechajte 20 minút pôsobiť.
  4. Nakoniec opláchnite vlažnou vodou. Proces opakujte 2–3× týždenne.

Ak máte cibule dostatok, urobte si doma vlastný salón krásy a starajte sa aj o svoje vlasy:

  1. Šťavu z cibule zmiešajte s medom a naneste na vlasy.
  2. Nechajte pôsobiť 15–30 minút.
  3. Kochajte sa vyživenými a hustými vlasmi, ktoré nepadajú.

7. Pomocník na upratovanie

Už naše babičky bežne používali cibuľu aj pri upratovaní. Hlavne pri umývaní skla a okien. Ak ste tento rok ešte okná neumývali a sú špinavé, otrite ich najprv rozpolenou cibuľou. Zbaví ich tých najhorších škvŕn. Potom ich umyte octovou vodou a máte hotovo.

Než se vrhnete na upratovanie chemickými prostriedkami, vyskúšajte to najprv na prírodno. S cibuľou sa hravo zbavíte napríklad šmúh na oknách. • 

Cibuľa vás zbaví aj molí v skrini alebo pomôže vyčistiť žehličku.

 

Top 5