Poraďte si s jarným upratovaním šatníka týmito trikmi | Blog Mall.sk

Poraďte si s jarným upratovaním šatníka týmito trikmi

Urobte si poriadok v skrini aj v živote. Marie Kondo, japonská odborníčka na upratovanie, verí, že keď si doma upracete raz a poriadne, získa poriadok aj váš život. Takže ak máte pocit, že váš šatník praská vo švíkoch, je čas na upratovaciu metódu KonMari. Poradíme vám, ako na to.

Všetko musí von

Začnite tým, že všetko oblečenie vytiahnete zo skrine von. Roztrieďte ho na posteli podľa typu – na jednu kopu tričká s krátkym rukávom, na druhú tričká s dlhým rukávom, na tretiu džínsy. Tak získate výborný prehľad o tom, čo všetko máte a v akom množstve. Možno vás prekvapí, koľko vecí sa vlastne do vašej skrine vojde.

Vezmite jarné upratovanie šatníka od začiatku. Marie Kondo radí, aby ste naozaj všetko oblečenie vybrali zo skrine a prezreli si, koľko ho máte. Bude potom jednoduchšie zbaviť sa aspoň niektorých kúskov. • 

Začnite s triedením

A buďte nemilosrdní. Je dôležité, aby ste sa zbavili všetkých vecí, ktoré vám v skrini iba zaberajú miesto. Vaše obľúbené kúsky kvôli nim nemôžu v skrini dýchať a kvôli nedostatku priestoru sa tlačia.

Vyraďte všetko, čo:

  • vám nerobí radosť,
  • je malé alebo veľké,
  • zlý strih alebo materiál,
  • je poškodené,
  • ste na sebe nemali viac než rok,
  • by ste si nekúpili znovu,
  • nemáte s čím skombinovať.

NÁŠ TIP: Ak viete, že sami nemáte dostatočne pevnú vôľu na poriadne pretriedenie šatníka, pozvite si na pomoc niekoho, o kom viete, že sa vecí zbavuje ľahšie.

Ak viete, že máte problém veci vyhadzovať, pozvite si na pomoc kamarátku, ktorá bude razantnejšia. • 

Sezónne oblečenie uložte do komory

Zimné bundy, kabáty a svetre dajte do krabice a uskladnite ich v komore, nech vám v šatníkovej skrini zbytočne nezaberajú miesto. Takto však uložte len to oblečenie, ktoré prešlo triedením a je čisté. Inak v krabiciach zatuchne a stane sa potravou pre mole.

>> Prečítajte si, ako uskladniť zimné oblečenie, aby o rok bolo ako nové <<

Marie Kondo síce hovorí, aby ste sezónne oblečenie nechali v skrini, ale my sme rozhodne za to, aby ste ho odložili do komory, kde vám nebude prekážať a zaberať miesto. • 

Ušetrite miesto v skrini

Svoju šatníkovú skriňu nenafúknete, ale mnoho miesta v nej ušetríte, keď vyskúšate tieto triky:

  • Tričká, nohavice, ale aj spodnú bielizeň skladajte do ruličiek podľa metódy KonMari. Zaberú menej miesta a taktiež sa v nich ľahšie vyznáte.
  • Používajte vešiaky rovnakého typu alebo zaveste dva na seba s použitím plechového uška, ktorým sa otvára plechovka limonády alebo piva – na jeden vešiak ho navlečiete a do druhej dierky v pliešku zavesíte druhý. Tak uskladníte veci v dvoch radoch.
  • Ak sú police príliš hlboké a vysoké, dajte si do nich krabice, do ktorých oblečenie uložíte po častiach a naskladáte ich niekoľko za seba aj na seba. Tak využijete priestor v skrini do posledného centimetra.

Vešiaky vďaka triku s otváračmi z plechoviek zavesíte v dvoch radoch. (Zdroj: Pinterest) • 

Za ten posledný trik by nás síce Marie Kondo nepochválila, ale je to jednoduchšie riešenie, než podľa jej rád prerobiť skriňu, aby mala čo najviac zásuviek. Len tak sa totiž pohodlne a rýchlo dostanete naozaj ku všetkým kúskom.

Keď oblečenie poskladáte podľa Marie Kondo nastojato namiesto do komínčekov, máte o všetkých veciach okamžite prehľad a ešte navyše ušetríte miesto v skrini. Zásuvky sú na tento spôsob uloženia vecí najlepšie. • 

Urobte si v oblečení systém

Aby sa ranný výber oblečenia nezmenil v hodinové martýrium, zostavte si systém ukladania oblečenia. Potom sa v skrini ľahko vyznáte a hneď budete vedieť, kam siahnuť pre svoju obľúbenú modrú blúzku s čipkou. 

Roztrieďte oblečenie nielen podľa farieb, ale aj podľa typu – nedávajte dokopy napríklad športové mikiny a vlnené svetre alebo tričká s krátkym a dlhým rukávom. Nosíte ich totiž pri inej príležitosti alebo v inom ročnom období.

Na vešiaky zaveste najprv blúzky a košele od bielej po čiernu, potom nohavice a nakoniec šaty. V policiach si priestor rozdeľte pomyselne, alebo využite krabice. Čím menšia priehradka je, tým ľahšie v nej udržíte poriadok.

NÁŠ TIP: Ak máte vstavanú skriňu od podlahy až po strop, ukladajte do nej veci podľa toho, ako sa nosia na tele. Takže ponožky dole, potom nohavice, potom spodnú bielizeň, potom tričká, svetre a nakoniec klobúky a šatky.

V šatníkovej skrini používajte rovnaké vešiaky, ktoré k sebe pasujú, takže nezaberajú viac miesta, než je nutné. A oblečenie usporiadajte nielen podľa farby, ale aj typu. Ranné obliekanie bude razom rýchlejšie. • 

Vyradené veci darujte

Upratovanie skrine je hotové, ale vy sa teraz musíte vysporiadať s kopou oblečenia, ktoré neprešlo triedením. Vyhodiť toľko vecí je však škoda. Preto tie čisté a nepoškodené venujte na charitu či usporiadajte bazárik pre svojich známych.

Aby ste poriadok v skrini aj udržali, dodržiavajte jednoduché pravidlo Marie Kondo: vždy, keď si kúpite nový kúsok, jeden starý vyraďte. • 

Čo hovoríte na metódu upratovania KonMari? Napíšte nám do komentárov.

 

Top 5