Aké sú najčastejšie chyby pri vysávaní? | Blog Mall.sk

Aké sú najčastejšie chyby pri vysávaní?

Vedeli ste, že aj vysávanie má svoje pravidlá?

Chcete mať vysávanie z krku čo najskôr, takže len rýchlo prebehnete koberec v obývačke a s vysávačom šup naspäť do kúta? Chyba! Aby bolo vysávanie na niečo dobré, musíte pri ňom dodržiavať určité pravidlá. Prečítajte si, akých chýb sa pri vysávaní najčastejšie dopúšťate možno aj vy.

1. Čakáte, kým budú viditeľné nečistoty

Veď je koberec ešte čistý, zatiaľ netreba vysávať. Poznáte dôverne tento agument? Myslite na to, že vysávať by ste mali pravidelne. Nečakajte, kým sa na koberci objavia chumáče chlpov alebo viditeľné prachové chuchvalce.

Radšej vysávajte preventívne – zbavíte sa tak aj i baktérií, ktoré nie sú okom viditeľné a menšia vrstva prachu sa vám bude upratovať lepšie.

S pravidelnosťou vám môže pomôcť robotický vysávač. Na ovládači alebo v mobilnej aplikácii jednoducho nastavíte ako často má táto šikovná mašinka upratovat a je to.

Robotické vysávače, ktoré ušetria váš čas >>

2. Najprv vysávate, potom utierate prach

Na čo vám bude krásne povysávaná podlaha, keď na ňu pri ďalšom upratovaní napadajú omrvinky z kuchynskej linky alebo prach pri utieraní vrchu skrine?Upratujte efektívne a upratovanie domácnosti si naplánujte, začínajte vždy zhora

  • Najprv utrite zaprášené svetlá a vrchné časti nábytku.
  • Potom upracte nízke skrinky, kuchynskú linku a stôl. Riad poukladajte do umývačky
  • Na koniec si nechajte čistenie podlahy.

Nikdy nezačínajte vysávaním. Predídete tak situácii, kedy si dokonale čistý koberec alebo podlahu znečistíte zabudnutým neporiadkom.

Náš tip: Pri vysávaní postupujte od najmenej zaprášených a najčistejších miestností smerom ku vchodu, kde býva nečistôt najviac. 

3. Nemeníte vrecká

Ak po každom upratovaní vysávač odložíte naspäť do komory a neriešite jeho údržbu ani výmenu vreciek, dokonale povysávané nebudete mať nikdy. Plné vrecká totiž bránia voľnému prúdeniu vzduchu vo vysávači a znižujú sací výkon.

Meňte preto vrecká už vo chvíli, kedy sú naplnené asi do polovice. Vysávanie potom bude účinnejšie a vy sa pri ňom toľko nenadriete. Bezvreckové vysávače vyprázdňujte po každom použití. 

Náš tip: Ak chcete zistiť správnu chvíľu, kedy vrecko vymeniť, zapojte všetky zmysly – keď pri vysávaní ucítite nepríjemný prachový zápach, vrecko vyhoďte a dajte nové.

4. Vysávate príliš rýchlo

Aby ste mali vysávanie rýchlo za sebou, nasadíte pri upratovaní závratné tempo? Aj na vysávanie však potrebujete dostatok času.  Nezabudnite, že čím rýchlejšie koberec vysávate, tým menej nečistôt vysávač zachytí. A tým skôr budete musieť koberec vysávať znovu...

Náš tip: Skvelým pomocníkom proti príliš rýchlemu vysávaniu sú parné vysávače, ktoré vám v zbrklom upratovaní hravo zabránia.

Pri robotickom vysávači nemusíte nič riešitˇ- svoj rajón poupratuje takou rýchlosťou, ktorá z koberca aj podlahy odstráni nečistoty čo najdokonalejšie.

Keď sa nabudúce pustíte do upratovania, neponáhľajte sa. Iba naozaj pomalý pohyb umožní kefke na hubici dostať z vlákien koberca aj skryté čiastočky prachu a baktérie. Skúste do vysávača pridať obľúbemú vôňu, získate po upratovaní aj príjemný pocit z prevoňaného priestoru. 

5. Vysávate jedným smerom

Od seba, k sebe a tak stále dokola. Ak vysávate koberec iba jedným smerom, všetky nečistoty a prach z neho nedostanete. Niektoré smietky sa totiž môžu schovať hlboko vo vláknach koberca.

Vysávajte vždy v oboch smeroch  a v kolmých pohyboch. Najskôr prejdite koberec jedným smerom a hubicou pohybujte dopredu a dozadu - tak, ako ste zvyknutí. Potom na koberec nastúpte v kolmom smere. A skutoční fajnšmekri vysávajú dokonca v uhlopriečkach. 

Vysávajte vždy všetkými smermi, len tak sa dostanete do hĺbky štruktúry koberca a povysávate aj schovanú špinu. • 

4. Používate len jeden nadstavec

Ak ste ešte nemenili nadstavec na svojom vysávači a vysávate stále len širokým nadstavcom, zbystrite. Na bežné vysávanie kobercov široký nadstavec stačí, do rohov a škár sa však nedostane.

Aspoň 2× do mesiaca ho preto vymeňte za úzky štrbinový nadstavec a vysajte ním všetky rohy a podlahové lišty. Len tak sa v nich nebudú hromadiť nečistoty, ktoré by ste o pár mesiacov ťažko dostávali preč. Existujú aj špeciálne hubice, ktoré umožňujú vysávanie za rohom alebo majú dokonca zabudovanú kefu s motorovým pohonom. 

Urobte si test: čo o vás prezradí váš vysávač? >>

V bežnej domácnosti stačí vysávať 1× týždenne. Ak máte psy alebo mačky, vrhnite sa na upratovanie častejšie. • 

7. Namáhate sa viac ako je nutné

Zbytočnej námahy vás zbaví robotický vysávač. Na rozdiel od klasických, ho nemusíte ručne ovládať a všetko zvládne celkom sám. Akonáhle chcete poupratovať, stačí robota zapnúť a o nič iné sa nemusíte starať. Niektoré dokonca poslúžia aj ako mop.

Tie najnovšie modely majú navyše špeciálne optické snímače prachu, vďaka ktorým rozpoznajú znečistené miesta – ak sa niekde nachádza viac prachu alebo zvieracích chlpov, robot sa prepne do režimu vyššieho výkonu a dané miesto povysáva až kým nebude úplne čisté.

Akonáhle bude mať hotovo, tak sa vysávač vráti do svojej dobíjacej stanice. Ak by sa náhodou počas upratovania vybil, tak sa nemusíte báť že by upratovanie nedokončil, automaticky sa príde dobiť a potom znovu pokračuje v upratovaní.

Dokonca nehrozí ani, že by váš robotický pomocník vyšiel na otvorenú terasu alebo nebodaj spadol zo schodov. Stačí, ak na vhodné miesto postavíte takzvané vymedzovače priestoru. Robot sa od nich odrazí ako od virtuálnej zátarasy a bude pokračovať vo svojej práci.

8. Zabúdate na filter

Vrecká, hubice, nadstavce… a čo ďalej? Väčšina ľudí zabúda pri vysávaní na filter. Ak chcete mať čistý a zdravý domov, starajte sa o svoj vysávač a pravidelne filter kontrolujte.

Hlavne ak máte doma malé deti, myslite na pravidelné čistenie filtra. Zachytáva totiž prach, ktorý sa inak vracia naspäť do miestnosti a môže spôsobiť alergické reakcie. • 

Keď bude filter zanesený špinou, znižuje výkonnosť vysávača a navyše nedokáže zabrániť návratu nečistôt:

  • Pred každým vysávaním skontrolujte priechodnosť filtra.
  • Z času na čas ho vyčistite.
  • Raz za rok filter vymeňte za nový.

 Kúpte si nový filter do vysávača.>>

 

Základom úspechu pri vysávaní je aj správny výber vysávača. Hľadajte podľa toho, kde budete najčastejšie vysávať. A prihliadajte na:

  • typ vysávača,
  • veľkosť
  • a sací výkon.

Ten pravý vysávač do vašej domácnosti nájdete tu >>

 

Top 5