Upchatý odpad? Zvládnete ho sami | Blog Mall.sk

Upchatý odpad? Zvládnete ho sami

Záležitosť, ktorá neminie aspoň raz v živote každú domácnosť – znenazdajky prestane odtekať voda. Predtým, než vytočíte číslo inštalatéra, pozrite si naše tipy. Väčšinou si totiž s neodtekajúcou vodou poradíte sami.

Prevencia, na ktorú ľudia zabúdajú: sitko

Umývadlo, drez, vaňa alebo sprcha. Všade, kde vám doma tečie voda, dajte sitko. Pri umývaní riadu sa do sifónu dostávajú zvyšky potravín. V kúpeľni sa voda najčastejšie upchá kvôli vlasom.

Kúpte si sitká a všetok nežiadúci odpad hodíte jednoducho do koša, namiesto toho, aby sa vám usadzoval v rúrkach či sifóne.

V domácich potrebách zoženiete celú hromadu sitiek na odpad. Medzi tie najobľúbenejšie u nás patria sitká nerezové, plastové a silikónové. • 

Krtko do kúpeľne, jar do kuchyne

Populárny čistič s názvom krtko je žieravina, ktorá si hravo poradí s vlasmi, nechtami či vatou. Využijete ho teda ideálne do kúpeľne. Aj keď na samotnom návode krtka a väčšiny podobných čističov nájdete, že rozpúšťa tuky, v kuchyni sa vám oveľa viac osvedčí obyčajná jar. Umyje riad a zvládne aj sifón zanesený mastnými zvyškami jedla.

Nalejte do drezu 150 mililitrov jari a pomaly ich splachujte horúcou vodou. Výsledok zaručený!

Jedlá sóda a ocot: klasika, ktorú využijete na všetko

Jedlá sóda a ocot sú pomocníci do každej domácnosti. Minule sme vám priblížili, ako vám pomôžu pri praní. Tentoraz sa vydajte na ťaženie proti nedotkajúcemu drezu.

Pred spaním nasypte do drezu pohár sódy a nechajte pôsobiť. Ráno vezmite pohárik a vylejte do drezu ocot. Všetko spláchnite kanvicou horúcej vody a pripravte sa na chemickú reakciu. Počkajte 10 minút a pustite vodu. Potečie a odtečie.

Zvon

Mechanický zvon zoženiete v každom železiarstve alebo obchode pre vaše hobby. Ako na prácu so zvonom? Zazátkujte umývadlo a napustite ho vodou zhruba do polovice.

Ak máte umývadlo s prepadom, utesnite ho mokrou handrou. Pozor! Suchá handra nasáva vzduch.

Typ umývadla spoznáte jednoducho – umývadlo s prepadom má v hornej časti navyše otvor, ktorým odteká voda, umývadlo bez prepadu nie. Vyberte špunt a ihneď nasaďte zvon na výtok. Pumpujte a pumpujte. Tým rozpohybujete a odstránite prekážku, ktorá bráni odtoku vody.

Na čistenie odpadu zvonom choďte s citom. Ide o techniku a nie silu. Búšenie zvonom do drezu je zbytočné, akurát ho môžete celý posunúť. Zamerajte sa na rytmické pohyby rúk. • 

Keď nepomôže krtko, jar ani zvon,  skúste pero

Obyčajné inštalatérske pero kúpite vo veľkých obchodoch s pomôckami pre hobby, ale aj v bežnom železiarstve či vodoinštalatérstve. Na čistenie perom si vezmite parťáka.

Zaveďte časť pera do odtoku, druhý človek perom točí v smere hodinových ručičiek. Pero sa tak dostáva hlbšie a hlbšie do trubiek. Opakujte dvakrát až trikrát. Inštalatérske pero, hoci je tenké, zvláda preraziť aj veľmi usadené nečistoty.

Okrem toho, že sóda s octom vyčistí váš drez, splní ešte jednu úlohu: zbaví ho zápachu. • 

Nič z vyššie napísaného nepomohlo? Volajte inštalatéra

Ak ste vyskúšali všetko vyššie popísané a voda nie a nie odtekať, zavolajte inštalatéra. Pravdepodobne sa jedná o zložitejší problém ako napríklad upchaté stúpačky. V tom prípade už je lepšie prenechať prácu odborníkovi.

 

Top 5