Hygge, lykke a lagom: severské šťastie u vás doma | Blog Mall.sk

Hygge, lykke a lagom: severské šťastie u vás doma

Šťastie, čo je šťastie? Zatiaľ čo u nás je to muška zlatá, na severe je to hygge, lykke a lagom – škandinávske koncepty šťastného života. Preneste ich aj k sebe domov a začnite nový rok spokojne a v pohode.

Škandinávsky životný štýl nie je zďaleka len o dokonalom nábytku. Severské koncepty hygge, lykke a lagom sú predovšetkým o spokojnosti, šťastí a pohode. Sú dôvodom, prečo patria Dáni a Švédi medzi najšťastnejšie národy na svete. Ako to robia?

1. Hygge: koncept spokojného života

O hygge už ste možno počuli. Zo všetkých severských konceptov sa totiž objavil ako prvý a počas pár mesiacov sa rozšíril z Dánska do celej Európy.

Hygge nejde jednoducho definovať, pre každého totiž znamená čosi iné. Pre jedného je to večerné posedenie s knihou a šálkou čaju, pre iného zase raňajky do postele a pozeranie na rozprávky či pečenie domácej bábovky. Hygge je skrátka o pocite útulnosti, bezpečia a atmosfére. Je to koncept spokojného života.

Ako si urobíte hygge, záleží len na vás. • 

Podľa Meika Wikinga, autora knihy Hygge – proste šťastný spôsob života a riaditeľa Inštitútu pre výskum šťastia, ide o to vedieť hodiť starosti za hlavu a robiť to, čo vás upokojuje a pri čom sa cítite dobre.

A aký je recept na hygge? Zastavte sa v hektickom dni a robte si drobné radosti: zapáľte sviečky, pusťte si hudbu alebo napríklad zavolajte priateľov na večer doskových hier. Hygge sa medze nekladú.

>> Prečítajte si viac o hygge v našom článku na blogu. <<

Hygge je hlavne o zážitkoch, navodení intimity a pocitu bezpečia a útulnosti. • 

2. Lykke: choď za šťastím

Zatiaľ čo hygge nemá v slovenčine jednoznačný preklad, u lykke to neplatí – označuje šťastie. Lykke je o hľadaní a nachádzaní dobra vo svete okolo nás, či už ho vidíte v jazde na bicykli, posedení s priateľmi či čítaní obľúbenej knihy.

Podľa Meika Wikinga spočíva tajomstvo najšťastnejších národov sveta v 6 faktoroch. A každý z nich môžete ovplyvniť tak, aby ste boli spokojní a šťastní:

  • Pospolitosť – ak niečo vytvára naozajstné šťastie, je to rodina a priatelia. Upevňujte vzťahy a pravidelne sa stretávajte so svojimi blízkymi. Skúste napríklad stolovať ako Francúzi – nájdite si na jedlo čas a berte ho ako možnosť porozprávať sa s kamarátmi.
  • Peniaze – Meik Wiking priznáva, že bohatšie štáty bývajú aj šťastnejšie, ale len do určitej miery. Kupujte si iba veci, ktoré naozaj potrebujete, a ich nákup spojte s nejakým zážitkom. Povedzte si napríklad, že si nové tričko kúpite, až keď dokončíte projekt v práci.
  • Zdravie – bez neho by sme sa nemohli usilovať o šťastie. Platí to ale aj opačne – nezabúdajte, že kto má pozitívny prístup, má i lepšiu imunitu a je menšia šanca, že ochorie.
  • Sloboda – základom šťastia je udávať životu vlastný smer. Rozvrhnite si svoj čas a nastavte si vlastné pravidlá. Čo tak nastaviť v práci tiché utorňajšie dopoludnie, kedy nebudú žiadne schôdzky a vy si môžete prácu zorganizovať podľa seba?
  • Dôvera – Dáni sú okrem iného šťastní preto, že v ich spoločnosti vládne dôvera. Keď sa môžete spoľahnúť na ostatných, máte menej starostí a ste šťastnejší. Nahraďte v práci i vo voľnom čase súťažné súperenie tímovými hrami.
  • Láskavosť – ak chcete byť sami šťastní, pomáhajte ostatným. Spojte sa napríklad s priateľmi a začnite sa venovať dobrovoľníctvu, porozprávajte sa z času na čas aj s cudzím človekom alebo priložte ruku k dielu a pomôžte susedom so sťahovaním.

Kľúčom k šťastiu sú podľa Dánov a Švédov aj priatelia. • 

3. Lagom: tak akurát

Spomínate si na rozprávku Soľ nad zlato, kde kráľ sypal do cesta primerané množstvo korenia? Ako by už vtedy poznal švédsky životný štýl lagom. Lagom by sa totiž dalo preložiť ako všetko s mierou, ani málo, ani veľa alebo presne primerane.

Či už ide o prácu, voľný čas, rodinu alebo napríklad vybavenie domácnosti – všetkého by malo byť tak akurát. Ide o nájdenie rovnováhy. Lagom znamená spomaliť a robiť veci bez stresu.

Niet preto divu, že Švédi trávia podstatnú časť svojho času práve doma, kde sa cítia v bezpečí a pohode. A práve švédsky domov je skutočnou esenciou konceptu lagom – nie je ani veľmi luxusný, ani príliš skromný, skrátka tak akurát. Každá vec v ňom má svoje opodstatnenie a priestor okolo seba – len tak ju môžete skutočne vnímať i obdivovať.

Lagom si zakladá na čistote, praktickosti a funkčnosti – v práci, domácnosti i móde. Hlavne sa v ňom ale musíte cítiť dobre. • 

Vyberte si útulné doplnky do domácnosti >>

Popri rovnováhe tvorí lagom tiež praktickosť. Švédi vždy dôkladne zvážia, než si niečo nové kúpia. Funkčnosť je zásadná aj v obliekaní. Či už vyrážajú do práce alebo na výlet do lesa, vždy majú na sebe praktické kúsky, ktorým nevadí dážď ani drobné škvrny.

Ak však chcete skutočne zažiť ten pravý lagom pocit, nezabúdajte ani na fiku. Je to prestávka, chvíľa určená na odpočinok a spoločné pofľakovanie sa s rodinou, priateľmi alebo kolegami v práci. A urobiť si ju môžete kedykoľvek počas dňa – väčšinou k nej stačí len šálka kávy a známi, s ktorými zahodíte starosti všedného dňa.

Ostatné už záleží iba na vás – lagom je totiž celkom osobná vec. Nastavte si preto všetko tak, aby to vyhovovalo predovšetkým vám. Neodopierajte si ani drobné radosti, len ich užívajte s mierou a rovnováhou, proste lägom ar bäst (najlepšia miera je primerane).

Typický švédsky domov je plný sviečok a svetielok • 

 

Top 5