Vyrobte si doma voskové obrúsky | Blog Mall.sk

Vyrobte si doma voskové obrúsky

Zabalíte do nich desiatu, zbytky zeleniny či pečivo.

Škola je v plnom prúde a stále ste nenašli spôsob ako zabaliť desiatu bez toho, aby neušpinila batoh? Máme pre vás jednoduché a ekologické riešenie – voskové obrúsky. Desiata v nich bude v bezpečí a vy nemusíte zbytočne kupovať plastové sáčky alebo krabičky. Obrúsky si navyše zvládnete jednoducho vyrobiť aj doma.

Voskové obrúsky sú v domácnosti pomocníkom na nezaplatenie. Okrem desiaty do nich môžete zabaliť napríklad zvyšky zeleniny, ktoré potom v chladničke vydržia dlhšie čerstvé. A rovnakú službu vám obrúsky urobia aj v prípade pečiva. Dajú sa používať opakovane, takže nemusíte mať strach o produkciu zbytočného opadu. A navyše, celkom jednoducho si ich zvládnete vyrobiť doma samy.

Na výrobu voskových obrúskov si pripravte:

  • bavlnenú látku
  • včelí vosk
  • papier na pečenie
  • nožnice
  • žehličku.

Materiál na obrúsky nemusíte kupovať – bude vám stačiť použité bavlnené oblečenie a vosk zo sviečok, ktoré by mali byť bezfarebné a neparfemované.

A môžete ísť na to! Najskôr vosk najemno nastrúhajte, ak máte plátky tak ich stačí nalámať na menšie kúsky. Na 10cm2 látky budete potrebovať približne 6 g vosku.

Sviečku postrúhajte na klasickom strúhadle • 

Postup je skutočne jednoduchý:

1. Žehliacu dosku prikryte staršou pevnou látkou, ktorej nebude vadiť, že na ňu kvapne vosk.

2. Na pracovnú látku najprv položte papier na pečenie, naň kus bavlnenej látky, ktorá bude tvoriť obrúsok. Tú posypte voskom a prekryte ďalšou vrstvou papiera na pečenie.

3. Žehličku nastavte na nižšiu teplotu bez pary a vosk zažehlite.

Ak sa vám nepozdáva žehlenie, ďalšou možnosťou je rozpustenie vosku v rúre. Ako na to?

1. Rúru zohrejte na 150 °C.

2. Na plech položte papier na pečenie a naň obrúsok posypaný voskom.

3. Plech vložte do rúry.

4. Počas niekoľkých minút sa vosk rozpustí a vsiakne do látky.

5. Plech vytiahnite a obrúsok uhlaďte bavlnenou látkou.

6. Zlúpnite obrúsok z papiera na pečenie.

Ak sa vám zdá, že ste použili málo vosku, stačí trochu prisypať a postup môžete zopakovať. V prípade, že ste to s voskom naopak prehnali, použite ďalší obrúsok, ktorý ho odsaje.

Vydržia aj niekoľko rokov

Obrúsky sa skvele hodia na zabalenie desiaty a všade tam, kde využívate potravinársku fóliu. Napríklad s nimi môžete prikryť pomazánku alebo do nich zabaliť načatú zeleninu. Výhodou je že ich pri správnom umývaní a skladovaní môžete používať stále dokola.

Po použití obrúsok umyte v studenej vode, v prípade potreby použite jemný saponát. Nikdy nepoužívajte teplú vodu, tá by vosk rozpustila. Z rovnakého dôvodu uchovávajte obrúsky mimo zdroj tepla a nevystavujte ich slnečnému žiareniu.

Nemáte čaas na výrobu obrúskov? Kúpite ich tu >>

 

Top 5