Takto nie! 8 chýb, ktoré robíme pri zariaďovaní bytu | Blog Mall.sk

Takto nie! 8 chýb, ktoré robíme pri zariaďovaní bytu

Doma sa cítime dobre a pohodlne. Aby to tak ale bolo, mali by sme pri zariaďovaní a dekorovaní bytu dodržiavať určité pravidlá. Prečítajte si, v ktorých dekoračných veciach robíme často chyby a ako to napraviť.

1. Staviame všetok nábytok ku stene

Lemujú všetky steny u vás doma skrine, knihovničky alebo kreslá? Chyba. Keď všetok nábytok umiestnite pozdĺž stien, bude miestnosť vyzerať preplneno a opticky sa zmenší. Uprostred izby navyše vznikne zbytočne nevyužitý priestor. Odviažte sa a pohrajte sa s umiestnením nábytku.

Pri stenách nechajte len väčšie skrine alebo nábytkové steny, ostatné kusy pokojne posuňte do priestoru. Ale rozumne – nahrnúť všetok nábytok doprostred miestnosti sa tiež nevypláca. Dajte na svoj inštinkt a riaďte sa pocitom.

Preč od stien! Nie všetok nábytok musí byť nalepený na stenu. • 

2. Nedodržujeme poriadok

I keď svoj domov vyladíte do dokonalosti, základom vždy zostáva poriadok. I ten najviac dizajnový nábytok alebo dekorácia totiž ľahko zaniknú, keď ich obklopíte zmätkom a neporiadkom.

Udržujte preto všetky poličky aj odkladacie stolíky čisté a prehľadné. Nezabúdajte tiež schovať káble od televízora. A myslite aj na predsieň. Je to prvé, čo uvidíte pri príchode domov – venujte jej preto náležitú starostlivosť a pravidelne ju upratujte. Väčšinou stačí, aby ste:

  • poukladali topánky do skrinky na topánky,
  • bundy a kabáty zavesili na vešiak,
  • veci, ktoré denne nepoužívate (ako krémy na topánky), schovali do skriniek alebo úložných boxov,
  • zaobstarali si misku na kľúče.

3. Zabúdame na podlahy a koberce

Každý deň po nich chodíme, pri ladení bytu na ne ale dosť často zabúdame. Reč je o podlahách. Premýšľajte o nich ako o súčasti interiéru a vezmite ich pri dekorácii do úvahy.

Ak máte doma parkety alebo plávajúcu podlahu, nezakrývajte ich po celej ploche veľkým kobercom. Nech vynikne ich dekor a doplňte ich menším kusovým koberčekom, ktorý interiéru dodá šmrnc. Zvoľte tiež správnu veľkosť – ak je koberec pod nábytkom, mal by  vyčnievať z oboch strán aj spredu.

>> Kúpte si kusové koberce na MALL.sk <<

Ak byt alebo dom ešte len zariaďujete, vezmite pri výbere podlahy do úvahy aj jej farbu. Podľa dizajnérov by mala byť podlaha tou najtmavšou časťou každej miestnosti. • 

4. Nakupujeme až príliš veľa dekorácií

Tá zlatá lampa nie je na zahodenie. A čo takto ešte sklenená váza? A vankúše! Ak si pri nakupovaní taktiež hovoríte, že dekorácií nie je nikdy dosť, zbystrite. Dekorácie majú atmosféru domova dotvárať, nie byť jeho dominantou.

Kupujte iba také kúsky, ktoré byt ozdobia, ale nebudú vám prekážať. A ak už doma máte až priveľa výzdoby:

  • všetky dekorácie odneste z izby preč,
  • prehliadnite si ich a zamyslite sa, ktoré sa do interiéru skutočne hodia,
  • pár ich vyberte a vráťte späť, ostatné schovajte do škatúľ.

>> Vyberte si tie pravé dekorácie pre váš byt <<

5. Máme zmätok vo farbách

Kúpiť dekorácie vo farbe sedačky a stien, alebo naopak siahnuť po kontraste – to je, o čo tu ide. Keď nakúpite všetko v jednej farbe, celá miestnosť opticky splynie dohromady. Kúpiť dekorácie v úplne iných farbách však tiež nie je najšťastnejšie – izba potom pôsobí disharmonicky a neladí.

Vyhýbajte sa extrémom. V miestnosti použite tri farby – jednu hlavnú a trvalú a ďalšie dve vedľajšie a doplnkové. Všetky dekorácie potom laďte do rôznych odtieňov týchto farieb.

Myslite na farby v interiéri, ale neprežeňte to. Zvoľte si tri hlavné farby, ktoré sa budú opakovať v rôznych odtieňoch. • 

6. Neberieme interiér ako celok

Pri listovaní časopismi sa vám možno páčila kuchyňa v štýle Provence, rustikálna obývačka a zámocká spálňa, ale pri dekorovaní bytu buďte jednotní. Interiér k sebe musí ladiť a jednotlivé izby sa vzájomne dopĺňať. Na preskakovanie z jedného štýlu do druhého preto zabudnite.

NÁŠ TIP: Keď budete vyberať nový kus nábytku do spálne, vždy si ho najprv predstavte aj vo vašej obývačke. Hodí sa tam? Jednotlivé kúsky totiž môžu byť pekné samy o sebe, ale u vás doma musia fungovať spolu s ďalším vybavením. 

>> Vyberte si nábytok do jednotlivých miestností na MALL.sk <<

7. Preplňujeme pohovku

Veľa vankúšov a prikrývok… ale kde je gauč? Myslite na to, že pod hromadou textílií sa pohovka stratí. S výzdobou to preto nepreháňajte – bohato postačia jeden až dva vankúše na každej strane.

A ak chcete priestor opticky zväčšiť, nikdy nepostavte dve sedačky oproti sebe. Radšej kúpte len jednu a k nej kreslá, ktoré rozostaviate po izbe.

>> Doplňte sedačku decentnými vankúšikmi <<

Sedačku vyberajte starostlivo – nielen podľa vzhľadu, ale aj pohodlia. Tak ako si pred nákupom skúšate oblečenie, aj gauč si najprv otestujte, či vám sedí. • 

8. Zabúdame na svetlo

Kvalitné bývanie nerobí iba správny nábytok, farba stien alebo dekorácií, ale aj svetlo. V záplave interiérových doplnkov naň pritom často zabúdame. Zakúpte si domov dostatok osvetlenia a vyberajte podľa toho, čo budete v danej miestnosti najčastejšie robiť:

  • na relaxáciu a odpočinok v obývačke sa hodí skôr teplejšie a tlmenejšie žlté svetlo,
  • do pracovne zase zvoľte biele svetlo, ktoré podporuje koncentráciu.

Aby ste sa domov naozaj radi vracali, riaďte sa pri zariaďovaní svojimi potrebami. A nezabúdajte na to, že menej je niekedy viac – hlavne pri bývaní.

Prečítajte si tiež, ako zariadiť domov podľa Feng Shui.

 

Top 5