Kúpte si vianočný stromček, ktorý vám pochváli celá rodina | Blog Mall.sk

Kúpte si vianočný stromček, ktorý vám pochváli celá rodina

Kúpiť si domov krásny a voňavý stromček, ktorý len tak neopadá, môže byť celkom fuška. Keď však viete, kde hľadať a ako sa oň starať, ušetríte si pred Vianocami množstvo času a zbytočného stresu. Poradíme vám, ako na to.

Najprv sa musíte rozhodnúť, či chcete umelý alebo živý stromček. V tomto článku vám poradíme, ako vybrať živý stromček, ktorý si ľudia obľúbili pre vôňu ihličia, výrazné farby a košatejší vzhľad.

Živé stromčeky kupujte od vonkajších predajcov stromčeky od nich dlhšie vydržia, pretože sú vystavené v nízkych teplotách, ktoré ihličnanom prospievajú. Ideálne skúste nájsť slovenského pestovateľa, ktorý vám povie, aký je stromček starý – môžete navštíviť aj lokálnu lesnú škôlku, kde pestujú a predávajú vlastné vianočné stromčeky.

Okrem rezaného môžete siahnuť aj po stromčeku v kvetináči. Tie si po Vianociach vysadíte na záhrade a nemusíte ich nemilosrdne vyhadzovať do kontajnera alebo odvážať do zberného dvora. Vaše vianočné stromčeky a s nimi spojené spomienky vás tak budú sprevádzať celý život.

Pri výbere venujte pozornosť:

  • ihliciam – skontrolujte, či majú sviežu farbu a sú pružné.
  • vetvám – nesmú byť poškodené a polámané.
  • kmeňu – kmeň nesmie byť ofrézovaný, pretože kôrou stromček prijíma živiny.
  • celku – prehliadnite si stromček ako celok. Neberte ten, ktorý má riedke ihlice a málo vetiev. Nemusí byť nevyhnutne symetrický – aj nepravidelne tvarované stromčeky vyzerajú pekne.

Stromčeky kúpené u vonkajších predajcov vydržia dlhšie než stromčeky predávané pod strechou. • 

Smrek, borovica alebo jedlička?

U predajcov dostanete niekoľko druhov živých stromčekov, ktoré sa líšia vzhľadom, výdržou i cenou:

  • Smrek obyčajný – sýto zelený stromček s ostrými ihlicami, ktorý rýchlo opadáva. Cenovo vyjde najlacnejšie, dostanete ho aj za 10 eur.
  • Smrek pichľavý – má krátke vetvy s dlhými ihlicami striebornej farby. Je obľúbený pre svoju výdrž a pomalé opadávanie. Cenovo vyjde o niečo drahšie než smrek obyčajný – od 13 eur.
  • Borovica čierna – symetria, tmavozelená farba a ihlice, ktoré rastú vo zväzkoch po dvoch – to sú prednosti borovice čiernej. Ihlice jej neopadajú tak rýchlo ako smreku, ale je o niečo drahšia – od 15 eur.
  • Jedľa Nordmannova (kaukazská) – jedlička je z vianočných stromčekov zvyčajne najkvalitnejšia. Má najvýraznejšiu vôňu, husté ihlice a tmavozelenú farbu. V správnych podmienkach takmer neopadá, ale priplatíte si za ňu pár eur – začínajú od 20 eur.

Kedy živý stromček kúpiť?

Ideálne stromček kúpte tesne pred Vianocami, pretože budete mať menšie starosti s jeho skladovaním a nehrozí, že vám uschne alebo opadá ešte pred Štedrým dňom. Určite však odporúčame si stromček zarezervovať, pretože pár dní pred Vianocami už môžu byť vypredané.

Ak poveziete domov stromček na streche auta, nezabudnite ho dôkladne priviazať. Použije textilné popruhy a uistite sa, že sú poriadne napnuté. • 

Ako sa o živý stromček starať?

Po príchode domov zrežte spodnú časť kmeňa o niekoľko cm a vložte ju do nádoby s vodou. Stromček s čerstvým rezom prijme viac vody a vydrží dlhšie svieži. Neorezávajte zo stromčeka kôru – tá je totiž jeho zásobárňou živín.

Stromček až do Vianoc skladujte v čo najchladnejšom prostredí, aby prechodom do tepla neutrpel teplotný šok. Postavte ho v najlepšom prípade na balkón, na terasu alebo do pivnice. Zhruba dva dni pred Vianocami ho premiestnite na studenú chodbu alebo do predsiene a až na Vianoce do vykúrenej miestnosti, aby si na teplo postupne zvykal.

Ak máte možnosť, kúpte stromčeku stojan, ktorý môžete naplniť vodou. Vďaka tomu bude stromček čerpať živiny aj v čase, kedy podeň Ježiško nadelí darčeky. Aby vydržalo čerstvé aj ihličie, raz denne ho zľahka postriekajte vodou z rozprašovača.

Ak máte stromček v kvetináči, platia preň rovnaké pravidlá. Len ho neorezávajte a nepresádzajte do stojana – nechajte ho v kvetináči. Po Vianociach ho dajte do väčšej nádoby, ktorú vyplňte vrstvou štrku, potom vrstvou rašeliny a potom zeminou. Zalievať stačí raz za mesiac, v lete aj každý týždeň.

>> Skrášlite svoj stromček peknými ozdobami. <<

 

Top 5