Teplučko a plná peňaženka: 6 rád, ako v zime ušetriť za kúrenie | Blog Mall.sk

Teplučko a plná peňaženka: 6 rád, ako v zime ušetriť za kúrenie

Zostať v zime v teple nie je len tak – kúrenie sa totiž dokáže poriadne predražiť. Existujú však triky, vďaka ktorým sa vyhnete zbytočnému plytvaniu teplom a ušetríte. Preto zabaľte nohy do deky a pusťte sa do čítania.

1. Zabráňte úniku tepla

Sú miesta, ktorými teplo z miestnosti uniká von – najčastejšie sú to okná a dvere. Spoznáte ich tak, že pri prechádzaní okolo zacítite chladný vánok alebo sa vám pohybuje záclona. Tieto miesta musíte zablokovať. Na oknách vám poslúži nové okenné tesnenie a ku dverám zaobstarajte vyšší alebo širší prah. Ak si so zatesnením okien neviete rady, radšej si domov pozvite odborníka.

Teplo často uniká taktiež kvôli zastaraným oknám. Ak máte doma staré drevené okná, vymeňte ich za nové z plastu alebo hliníka.

Pred spaním a než odídete von, nezabudnite zatiahnuť rolety a závesy. Aj to pomôže udržať teplo v miestnosti dlhšie. Na tieto účely sú ideálne vonkajšie žalúzie, ktoré udržia 10× viac tepelnej energie než vnútorné žalúzie.

2. Nastavte si správnu teplotu

Typickým zimným prehreškom je nadmerné vykurovanie domácnosti. Môžete síce chodiť po izbách v spodnej bielizni, ale vaša peňaženka bude plakať. Každý stupeň navyše zvyšuje náklady na vykurovanie o zhruba 6 %. Pobyt v prekúrených priestoroch tiež nie je dobrý pre váš organizmus a môže poškodiť vašu imunitu.

Teplota by sa mala po celú zimu pohybovať ideálne medzi 21 až 23 °C. Ak doma nikto nie je alebo ak idete spať, znížte teplotu na 17 °C. Kúrenie však na jeseň a v zime nikdy nevypínajte úplne. Vykúrenie vychladnutých priestorov je náročné a spotrebuje omnoho viac energie.

>> Zostaňte v teple s novou vykurovacou technikou. <<

Ak z ovládania radiátora nepoznáte skutočnú teplotu v miestnosti, zmerajte ju teplomerom a podľa toho svoj radiátor do budúcnosti nastavujte. Nikdy ho však nepúšťajte na maximum. • 

3. Vetrajte málo, ale intenzívne

Vetranie je dôležité nielen v lete, ale aj v zime. Dusné prostredie spôsobuje únavu a bolesti hlavy a zvyšuje vlhkosť vzduchu, čo podporuje vznik plesní. Ako ale vetrať a zároveň zachovať domov príjemne vykúrený? Stačí vetrať krátko, ale poriadne.

Všetky okná otvorte dokorán a pokojne vytvorte aj prievan, aby sa vzduch rýchlejšie vymenil. Hneď ako v miestnostiach zacítite čerstvý vzduch, okná zatvorte. V zime nevetrajte vetračkami – potrvá dlho, než sa vzduch vymení, a medzitým vám unikne veľa tepla.

4. Uvoľnite priestor okolo výhrevného telesa

Patríte medzi tých, ktorí si pred radiátory dávajú nábytok? Potom robíte chybu. Priestor okolo kúrenia musí byť voľný, aby sa teplo ľahko šírilo po miestnosti. S každou prekážkou potrvá dlhšie, než sa miestnosť vyhreje.

To isté platí pre veci položené na kúrení. Nedávajte preto v zime na kúrenie uteráky či vlhké oblečenie. Síce vám uschne rýchlejšie, ale prídete o množstvo tepla. Priechod tepla môže obmedziť aj prach, a preto radiátory pravidelne utierajte.

Veci položené na kúrení síce budú rýchlejšie suché, ale miestnosť bude pomalšie vykúrená. • 

5. Nainštalujte si termostat

Termostat je inteligentný nástroj, ktorý prevezme správu kúrenia za vás. Stačí, keď si na ňom nastavíte dátumy, časy, miestnosti a teploty, ako sa má váš domov vykurovať.

Vďaka tomu termostat napríklad udrží teplotu na minime, keď ste preč z domu, a zakúri vám, než sa vrátite. Postráži tiež teplotu v noci – vyhreje vám spálne, ale v ostatných miestnostiach teplotu zníži. Môžete si taktiež nastaviť, aby začal kúriť napríklad pol hodiny pred tým, než ráno vstanete z postele.

>> Kúpte si strážcu kúrenia nazývaného termostat. <<

6. Noste viac vrstiev

Keď si doma natiahnete teplý sveter, môžete teplotu o stupeň či dva znížiť, bez toho, aby ste spoznali rozdiel. Zaobstarajte si teplé prikrývky, deky alebo majte doma o vrstvu oblečenia navyše a bude vám v zime príjemne, aj keď kúrenie nepobeží tak intenzívne ako zvyčajne. Tento zvyk je typický pre severské krajiny, kde ľudia kúria omnoho menej aj počas silnejších mrazov, než máme u nás.

 

Top 5